Jobbik: Törvénysértően járt el a rendőrség a vörös csillagot viselőkkel

2013. június 19. 16:41

A Jobbik szerint a rendőrség törvénysértő módon szüntette meg a május 1-jei, pécsi munkáspárti felvonulás résztvevőinek vörös csillag viselése miatt indított nyomozást, ezért Németh Zsolt, a párt országgyűlési képviselője a napokban panasszal fordult az ügyészséghez.

2013. június 19. 16:41

Németh Zsolt szerdai pécsi sajtótájékoztatóján utalt rá: a Magyarországi Munkáspárt 2006-nak és a Zöld Baloldalnak a munka ünnepén tartott felvonulásán többen vörös csillagot viseltek a ruhájukon, ezért személyesen fordult a rendőrséghez tiltott önkényuralmi jelképekkel való visszaélés, valamint a nemzetiszocialista és kommunista bűnök tagadása miatt. Hozzátette, a rendőrség nyomozást indított, majd az eljárást május 24-én megszüntette.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére szerdán közölte: „a nyomozó hatóság jogilag alátámasztott álláspontja szerint a feljelentésben rögzített cselekmény nem bűncselekmény”. Hozzátették: a pécsi rendőrkapitányság mindenben a büntetőeljárás szabályait betartva folytatott nyomozást az ügyben.

A jobbikos politikus ehhez hozzátette, hogy a rendőrség indoklása szerint a vörös csillag a nemzetközi munkásmozgalom jelképének tekinthető, viselése a pécsi felvonuláson nem zavarta meg a köznyugalmat. Németh Zsolt szerint a rendőrség indoklása ugyanakkor törvénysértő, ellentmond a Btk. vonatkozó új szabályainak. „Az eseményen dulakodás is történt, amely megzavarta a köznyugalmat, a vörös csillag viselése pedig a kommunizmus még élő áldozatainak nyugalmát, lelkivilágát zavarja” – mondta.

A képviselő hozzátette: a nyomozás megszüntetése miatt panasszal élt a Baranya Megyei Főügyészségnél, és azt reméli, hogy az ügyben „megfelelő” eljárás indul, amelynek végén megbüntetik a vörös csillagot viselőket.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. június 19. 20:01
Ebből is látszódik, hogy főleg az ideológiailag sérült, maszoppal tök tele ballerekre hajtotok ...
kjkj945
2013. június 19. 18:00
http://mandiner.hu/cikk/20130422_majustol_igy_buntetik_az_onkenyuralmi_jelkepek_hasznalatat http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=A1300048.TV 2. § (1) A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 335. §-a a következő szöveggel lép hatályba: „335. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon a) terjeszt, b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy c) közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.”
freehckr
2013. június 19. 16:44
Valaki magyarázza már el, mi folyik ott Baranyában?! Reneszánszát éli a cigánybűnözés, Pécs gyorsabban rohad mint a kómában fekvő Toller elvtárs „regnálása” alatt, és most ez...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!