Így lobbizott Gyöngyösi és Jakab azért, hogy Magyarország még a legnehezebb időkben se kapja meg az uniós forrásokat

2024. március 22. 07:52

A nem létező közvetlen támogatás mellett kardoskodtak a jobbikosok, csak hogy a magyar kormány egy centet se kaphasson.

2024. március 22. 07:52
Hungarian Member of the European Parliament Marton Gyongyosi

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

Gyöngyösi Márton pártelnök, európai parlamenti képviselő egy 2022. decemberi Facebook-posztjában kijelentette, minden erejével azon lesz, hogy a kormány helyett többek között az NGO-khoz kerüljenek az európai uniós források – idézi fel a Magyar Nemzet a magyarországi baloldal Brüsszelben folytatott aknamunkájával foglalkozó cikksorozatának legújabb részében.

Ezt is ajánljuk a témában

„Felelős, konzervatív, a magyar polgárok érdekeit szem előtt tartó képviselőként határozottan elutasítom, hogy a Fidesz megfoszthassa a magyar polgárokat a nekik járó uniós forrásoktól, és minden erőmmel azon leszek, hogy a magyar önkormányzatok és nem kormányzati szervezetek igenis részesülhessenek közvetlen uniós forrásokból” – írta a Gyöngyösi az említett bejegyzésben.

A Magyar Nemzet azt is felidézi, ugyanezzel, a többi baloldali politikus által is gyakran hangoztatott „érveléssel” állt elő még 2021 márciusában Gyöngyösi az akkori Jobbik-elnökkel, Jakab Péterrel közösen Ursula von der Leyennek címzett levelében, azt kérve, hogy a magyar kormányt kihagyva, közvetlenül juttassák el a magyarokhoz az uniós forrásokat.

A lap hozzáteszi: az EU akkor hagyta jóvá a világjárvány miatt bekövetkezett gazdasági visszaesés kompenzálását szolgáló támogatást a tagállamoknak. 

A Jobbik vezetői azonban ebben a nehéz helyzetben is arról győzködték az Európai Bizottság elnökét, hogy ne adja oda a magyar kormánynak a szolidaritási alapból Magyarországnak járó összeget.

Jakab Péter ezt követően önállóan is írt egy nyílt levelet az Európai Bizottság elnökének, amiben a fentiekhez hasonló javaslattal állt elő.

„Nyílt levélben kerestem meg az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyen asszonyt, miután a bizottság úgy döntött, egyelőre nem adják oda Magyarországnak azt a 2500 milliárd forintot, ami a helyreállítási alapból biztosíthatná a magyar gazdasági válság enyhítését. […] Levelemben arra kérem elnök asszonyt, az Európai Bizottság ne zárja el Magyarországtól a helyreállítási alap ezermilliárdjait, helyette tegye lehetővé, hogy az uniós támogatás az Orbán-kormány teljes mellőzésével közvetlenül a magyar emberekhez juthasson el” – írta Jakab.

Ahogy arra a Magyar Nemzet is rámutat, 

az úgynevezett közvetlen támogatás nem létezik az unióban, 

a közösség a különböző fejlesztési vagy szolidaritási alapokból nem egyes állampolgároknak juttat pénzt, hanem a tagállamok kormányainak, amelyek megfelelő szabályok alapján az EU erre hivatott szerveinek ellenőrzése mellett osztják szét a forrásokat.

„Tehát amikor baloldali politikusok a kormány megkerülésével, közvetlen uniós pénzekről beszélnek, annak semmilyen valós alapja nincs, az önkormányzatoknak és a civil szervezeteknek ugyancsak léteznek speciális EU-támogatások, de ezek nem keverhetők össze a tagállamoknak járó forrásokkal. 

Mindez azt jelenti, hogy a baloldal az ilyen  megnyilvánulásaival valójában azt célozza, hogy hazánk ne kapja meg ezeket az eurómilliókat, -milliárdokat” 

– vonja le a következtetést a lap.

Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt, a közelmúltban Gyurcsány Ferenc, Donáth Anna és Hajnal Miklós is rámutatott: a baloldal évek óta dolgozik Magyarország pénzügyi ellehetetlenítésén.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. március 30. 12:34
Ez a náci patkány is magyarország ellen lobbizik. És Jákob secundál neki...
Hajnóczi Kristóf
2024. március 22. 17:41
Ebben az a legszebb, hogy pár évvel korábban ugyanezek még uniós zászlókat égettek.
balbako_
2024. március 22. 17:29
2 mocskos szarházi az egy pár.
Robi54
2024. március 22. 14:57
Gyöngyösinél aljasabb politikus nem létezik!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!