Az ukrán kisebbségi törvény felülvizsgálata

2023. február 02. 17:38

Az elmúlt években több, a kisebbségek jogait érintő ukrán törvény is nemzetközi kritikákat váltott ki.

2023. február 02. 17:38
null
Mázi András
Ludovika

„Ukrajna több, az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést ratifikált, amelyek tiltják a nyelvi alapon történő megkülönböztetést és védik a kisebbségi jogokat, továbbá Ukrajna alkotmánya is rögzíti ezek védelmét. Ennek ellenére az elmúlt években több, a kisebbségek jogait érintő ukrán törvény is nemzetközi kritikákat váltott ki. A Velencei Bizottság a közelmúltban már vizsgálta a 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvényt, valamint a 2019-ben elfogadott ukrán államnyelvről szóló törvényt is. 

Az ezekről készült jelentések kiemelték, hogy az államok legitim célja, hogy előmozdítsák az államnyelv megerősítését és annak minden állampolgár általi elsajátítását annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek társadalomba való hatékonyabb integrációját elősegítsék. A testület értékelése szerint ugyanakkor az ukrán jogszabályok nem teremtettek megfelelő egyensúlyt az ukrán nyelv megerősítésének legitim célja és a kisebbségek nyelvi jogainak megfelelő védelme között, ráadásul számos rendelkezésükkel egyéb alapjogokat – így a szólásszabadságot és az egyesülési szabadságot – is korlátoznak.

A Velencei Bizottság szerint a saját anyanyelven történő oktatáshoz való hozzáférés lehetőségeinek jelentős csökkentése – így például amennyiben a kisebbségi nyelveket csak tantárgyként lehet tanítani, és nincs lehetőség más tantárgyak kisebbségi nyelven történő oktatására – egyértelműen aránytalan beavatkozást jelent a nemzeti kisebbségek számára biztosított jogokba. A testület kiemelte továbbá, hogy mindenki számára lehetővé kell tenni a kisebbségi nyelvek nyilvános használatát, továbbá rendezni kell az egyes közszolgáltatások képviselőivel, így különösen a mentőszolgálattal, rendőrséggel, tűzoltókkal vagy a kórházak személyzetével folytatott kommunikáció során történő kisebbségi nyelvhasználat feltételeit is. Biztosítani szükséges továbbá a nyomtatott sajtótermékek kizárólag kisebbségi nyelven történő megjelenésének, valamint a a földrajzi helyek kisebbségi nyelven történő megjelölésének lehetőségét is.

A Velencei Bizottság korábbi jelentéseiben felszólította az ukrán felet kisebbségi joganyagának felülvizsgálatára, kiemelve a nemzeti kisebbségek képviselőivel és minden egyéb érdekelt féllel való párbeszéd fontosságát is a rájuk vonatkozó jogszabályok megalkotása és végrehajtása során. 

A Velencei Bizottság mostani eljárása során a korábbiakhoz hasonlóan az új ukrán szabályoknak a testület által a nemzetközi kötelezettségvállalások alapján kidolgozott standardokkal való összhangját fogja vizsgálni.” 

Nyitókép: Genya SAVILOV / AFP

***

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. február 05. 00:27
Ukrán zászlót lenget a szél Belbudán - Miközben az ukránok letépkedik a magyar zászlókat Kárpátalján Margit körút Margit híd budai hídfőjéhez közeli szakaszánál A Tölgyfa utca 18. szám alatti négyemeletes társasház legfelső emeletén, https://m.kuruc.info/r/2/254805/
Igazszó
2023. február 02. 20:27
Mindenki aljas rohadt náci, aki a magyar és oroszgyilkos hohol-zsidó mocskot vétótlanul támogatja 2014 óta, annak ellenére, hogy úgy bánnak a kinti és az itthoni magyarokkal is, mint a kutyával és úgy beszélnek hozzánk és hozzájuk is, mint a szar senkikhez. A hoholok é zsidó vezetőikkel az usa parancsára etnikai tisztogatást folytatnak 2014 óta minden nemzetiség ellen, a magyarok ellen is. Magyar támogatással persze, mert a gyáva, vétótlan köpcös geci csak dumál, de tenni nem mer semmit a magyarok érdekében. A komisszárok és az usa mocskos buzi zsidó bandájapedig mindebben támogatják a hoholokat és a zsidaikat, nincs olyan bűntény, aljasság, amit el ne néznétek nekik és a vétótlan köpcös geci ebben a bűntársuk. Miért? MErt vezetésükkel a magyarok pénzén mindeközben sajnos üzemanyaggal, élelmiszerrel, gyógyszerrel, kötszerrel, pénzzel táplálják a magyar és oroszgyilkos hohol rezsimet, a gyilkosaikat gyógyíttatják, a zsidó porontyaikat üdültetik, miközben minden szarságot megszavaznak amit a pofájukba tolnak a komisszárok, meg a mocskos buzi zsidó usa patkányok, annak ellenére, amit a magyarok ellen tesznek, amit az oroszokkal művelnek 2014 óta már. Az ellenségeit csak a csicska, vagy a gyáva szar szolgálja, pénzeli. Kevés ilyen hazug, sunyi és gyáva csicska van Európában, mint a vétótlan köpcös geci és a bandája - téged is beleértve, aki itt hazudozik, ahelyett, hogy üvöltve követelné a főnökeitől a vétót és MINDEN a hoholoknak tolt támogatás, pénz, üzemanyag, menekültjog, menekültellátás megtagadását.
Majdmegmondomén
2023. február 02. 19:24
Amíg a magyarról meg az oroszról van szó, addig meg sem hallja Brüsszel...
fado
2023. február 02. 18:19
De hát a német nő most mondta hogy EU érettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!