Generációk egy fedél alatt

2020. június 21. 17:18

Nyílt, higgadt kommunikációval és megértéssel több nemzedék együttélése is boldog lehet.

2020. június 21. 17:18
Ács-Fehér Kinga
egy.hu

„1. Határok/szerepek tisztázása (mielőbb)!

Ahhoz, hogy a békés együttélés kereti megvalósuljanak, talán az egyik legfontosabb teendő a határok tisztázása. Kinek mi a területe, szerepe, helye, mibe szólhat bele? Talán azt gondolod, evidens, de az évek nekem is megmutatták, hogy egyáltalán nem. Problémák ezrei keletkezhetnek abból a tisztázatlan, evidensnek tűnő kérdésből, hogy pontosan ki is tekinti magát családfőnek. Az idősebb generáció gyakran még gyerekként kezeli a már felnőtt utódait, így előfordulhat, hogy akár tudat nélkül igenis ragaszkodik a már évtizedes, megszokott családfőszerephez, annak ellenére, hogy a stafétabot értelemszerűen a középső generációnak járna. A kulcs tehát: szereposztás.   

2. Közösen kialakított rend (mielőbb)!

Most jön a második, legnehezebb rész: a szabályok definiálása és azok betartása. Már most katonás rendnek tűnik az egész, de ha egy sokfős családon belül akár 50 évnyi különbségek is vannak, úgy gondolom, a későbbi félreértések elkerülése végett érdemes a mindenki számára elfogadható együttélési szabályokat tisztázni. A közös élet kereteiről, sarokpontjairól egyszerűen beszélni kell! Fürdőszobahasználat, reggeli rádióbekapcsolás, kutyasétáltatás, mosogatás, főzés, bevásárlás: csak pár abból a sok ezer botrányforrásból, ami a békés családi együttélést megzavarhatja.

3. Magánszféra!

Tiszteletben. Tartani. Elemi szabály. Egy kis távolság még a legszorosabb emberi kapcsolatoknak is jót tesz.

4. Kommunikáció, avagy megérteni egymást, nem csak meghallgatni!

Tudom, hogy létezik az a pont, amikor az ember már szinte csak arra tud koncentrálni, hogy a másik mit csinál rosszul. Rosszul keni a zsemlét, már megint nem dobta ki a joghurtos poharat, nem zárta be rendesen a kenyeres zacskót, kőkemény lett a reggelink – stb. Ekkor ugyan létrejön egyfajta kommunikáció, de nem megfelelő módon, és nem is megfelelő megértéssel – inkább csak elfojtott indulatokkal. Na, ezt kell elkerülni! A tüskéket. Nyílt, higgadt kommunikációval és megértéssel lehet csak a nem működő, berögzült szokásokat és automatizmusokat korrigálni, hogy a ki nem mondott sérelmek végül ne egy atomrobbanásként törjenek elő és keserítsék meg a családi légkört.”


 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fehér Agyar
2020. június 22. 08:47
Közös konyha megosztott használata esetében csak abban az esetben működhet, ha az együttélő, felnőttkorú nők közül egyikük domináns szerepét - belső feszültség elfojtása nélkül - el tudják fogadni a többiek.
Csigorin
2020. június 21. 21:24
es foleg a gyerekneveles. nem mondunk keresztbe a szulonek, es a lebaszas utan kozvetlen nem vigasztaljuk cukorkaval az unokat...
Rasdi
2020. június 21. 19:45
Ez olyan dolog, amit az élet hoz magával. Amikor nagyszüleim hazajöhettek a kitelepítésből, három generációs családként éltünk együtt. Majd nagyszüleim halála után, amikor megnősültem, 10 évig éltünk szüleimnél, miközben egy ideig az öcsém is ott élt.
Konrád
2020. június 21. 17:59
Ritka ma már a többgenerációs nagy család, meg kell becsülni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!