Az angyalok is itt vannak közöttünk, nemcsak az ördögök

2018. december 27. 07:22

Nem önszántamból lettem csavargó. Interjú.

2018. december 27. 07:22
Hobo
Nullahategy

„Az életműved központi figurája a csavargó, maga hobo karaktere is eleve csavargó. Mit szólsz a hajléktalan törvényhez? 

A szegények és az elesettek megsegítése őskeresztény dolog. A kommunisták is erre hivatkoztak, nekem is ezt lökték gyerekkoromban. Kétféle csavargó van. Az egyik meg akarja ismerni a világot, a másik azért megy, mert menekülnie kell.  Mint sokszor elmondtam már, nem önszántamből lettem csavargó.. Akkor még nem ismertük Jack Kerouac Útonját, csak Jack London Négyszáz vagányát olvastam a hobók hadseregéről. Lehettem úgy tizenöt, amikor Eger felé stoppoltam és eljutottam Kerecsendig. Ködös idő volt, szembe jött velem egy nagykalapos paraszt bácsi biciklin és rám köszönt: Jó napot idegen! Nem válaszoltam, majd húsz méterre onnan leültem egy kőre és sírva fakadtam, annyira szégyelltem magam. Volt, hogy a 60-as évek elején csavargás közben bekopogtam egy házba, egy pohár vizet kérjek. Leültettek, majd adtak két szelet zsíros kenyeret és egy pohár tejet… Tíz év múlva máshol már rámeresztették a kutyákat. Ma is sokszor veszek fel stopposokat is, és látom rajtuk, hogy milyen jól esik nekik, mert manapság ez nem szokás. Szóval, van véleményem a változóban lévő szolidaritásról.

»Mindenhol tombol a gyűlölet«, »hízik a bunkó nomenklatúra«… Mit szólt Vidnyánszky, amikor ezeket a szövegeket olvasta? Beférnek a Nemzeti Színházba?

Vidnyánszkyval korábban sem volt és most sincs szövegekből adódó problémám. Ugyanakkor még soha az életében meg nem dicsért, és ez is rendben van. Az a dicséret, ha azt mondja, mehet a dolog. Ha már az Új Magyarország című dalt kiemelte, – amit nem kellene, és amelyben elhangzanak az előbb idézett sorok –  el kell mondanom, hogy sem az album, sem a színházi est nem erről szól. Sokkal inkább a lelkiismeret-furdalásról, a felelősség vállalásáról, a bűntudatról, Isten kereséséről, vagy a kitaszítottságról, de kétségtelen, hogy itt-ott visszatükrözi a jelenlegi magyar társadalmat. A lemez  Magyar Joe életrajza, aki nagy bűnt követett el, vezekelt, aztán kijött a börtönből és nem fogadta vissza a társadalom, mégis talált egy aprócska reményt, mert az angyalok is itt vannak közöttünk, nemcsak az ördögök.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2018. december 28. 02:13
Idióta seggfej, gyengus énekhanggal!
I am being lied to
2018. december 27. 19:20
Hobó egyetlen rendkívüli képessége, hogy soha nem téveszti el: minden megnyilvánulása biztosan hamis. Kőbányai megírta annak idején, hogy Nagy Feró miért jó, és Földes miért tehetségtelen. De azóta se okult ebből senki. Magyarországon bárki lehet híres (bizonyos hátszéllel és mérhetetlen egóval), mégpedig nem 15 percig, hanem 50 évig. Nagy Feró Hobo-paródiája: https://www.youtube.com/watch?v=OTPWXfb3bVM&list=OLAK5uy_kmwOS0f8hEXHrl4aj-HUorHnQUCPbRnTw És milyen érdekes, hogy az állítólagosan elnyomott Hobo Blues Bandnek akkor is lemeze jelent meg, amikor a Betricének nem. Amikor a Beatricét végül teljesen ellehetetlenítették. És itt van amúgy a Cpg zseniális feldolgozása is, rejtjelezve: https://www.youtube.com/watch?v=75KZyz5p3VM&index=12&list=OLAK5uy_kmwOS0f8hEXHrl4aj-HUorHnQUCPbRnTw
piszokalfréd
2018. december 27. 16:39
Hobo, akkor most mi is a véleményed a hajléktalantörvényről? Mintaha mellébeszéltél volna kissé.
SoJe
2018. december 27. 12:48
Legyünk kicsit megengedőbbek, mert - egy közepes tehetségű öregemberről van szó, - aki végül is itthon maradt, - és néha ráérzett valamire...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!