Az Európai Bíróság új elnöke: portré Koen Lenaerts-ról

2015. október 09. 15:31

Lenaerts szemében az EU jogrendje alapvetően föderális természetű és működésének egy kulcsmozzanata a lehető legszélesebb körű jogállami jogvédelem biztosítása.

2015. október 09. 15:31
Fekete Balázs
MTA TK

„Miközben a menekültválság eseményei és az ahhoz kapcsolódó, többszintű politikai huzakodás minden egyéb európai történést háttérbe szorítanak vagy eljelentéktelenítenek, Lenaerts elnöki kinevezése az Európai Unió elmúlt hónapjainak egyik legfontosabb eseménye. Az igen határozott elképzelésekkel rendelkező új elnök kifejezetten karizmatikus személye minden bizonnyal jelentős hatás fog gyakorolni hosszabb távon a bíróság működésére és ítélkezési gyakorlatára. (...)

Hangsúlyozni kell, hogy az új elnök nem kizárólag egy karrier-bíró, aki a kemény munkával eltöltött évtizedek után eljutott a csúcsra, a bírósági elnök pozíciójába. Lenaerts egyúttal e három évtized során folyamatosan professzorként tanította az Európai Unió alkotmányjogát a Leuveni Katolikus Egyetemen, illetve számos fontos és sokat idézett kötetet és tanulmányt publikált az Európai Unió alkotmányos kérdéseiről. Tudományos életművéből kiemelkednek a több kiadást megélt, Pieter van Nuffellel közösen írt, rendkívül részletes holland és angol nyelvű európajogi kézikönyvek, melyek különféle változataiból már generációk tanulták Belgiumban és Európában az Európai Unió jogát. A legrangosabb európai és amerikai folyóiratokban megjelent publikációi két csomópont köré rendeződnek: egyrészt Lenaerts sokat foglalkozott az Európai Unió föderális jellegével, és azzal a kérdéssel, hogy az Unió közjogi struktúrája mennyire hasonlítható a szövetségi államok – pl. az Egyesült Államok – berendezkedéséhez; másrészt az európai unió joga által az egyéneknek és jogi személyeknek kínált jogvédelem problémái is kutatásai középpontjában álltak.

Összegezve, a bíróság új elnökének hatalmas bírói tapasztalata mellett a tudományos munkássága is jelentős, továbbá tisztán látszik, hogy kiérlelt víziója van arról, hogy az Európai Unió jogrendjének hogyan kell működnie. Szemében e jogrend alapvetően föderális természetű és működésének egy kulcsmozzanata a lehető legszélesebb körű jogállami jogvédelem biztosítása a polgárok és jogi személyek számára. Talán nem tévedünk nagyot, ha feltételezzük, hogy az Európai Bíróság tevékenységét alkotmánybírósági tevékenység irányba fogja elmozdítani elődjével ellentétben, aki a legfelsőbb bírósági attitűdöt preferálta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. november 28. 00:35
Koen? Na persze..
puszika
2015. november 28. 00:35
Nagy bajban lehet az a KÖZÖSSÉG amelynek jogi korifeusai olyan rendszert preferálnak amely még nem is létezik. Az európai szövetségi állam ma még egy nagyon halványan körvonalazott elképzelés.Nagy a valószínűsége,hogy Lenaerts az általa vezetett grémium minden egyes döntésénél keresztül viszi fixa ideáját.Miközben az általa elképzelt formáció még nem is létezik.Nyilván,ez a liberálisoknak tetszeni fog.Lehet hogy ezért is nevezték ki Lenaertst.Ma és hosszabb távon azok vannak,lesznek többségben akik a nemzetállami struktúrát preferálják. Szóval újabb konfliktusoknak nézünk elébe.
Greffiti
2015. november 28. 00:35
Egyszóval: egy szarházi.
tevevanegypupu
2015. november 01. 11:20
Keresztnévnek, vezetéknévnek is zsidós, de hát manapság már nem lehet tudni, hogy az esélyegyenlőség nevében kit minek neveznek..Ugye ha lehet Kolompár Ronaldó és Lakatos Dzseniffer, miért ne lehetne egy színpogány Kohen is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!