Lehet, hogy ez az ő országuk, de az én hazám

2014. június 14. 13:16

Nem tartozom sehová. Ezeknek náci vagyok, azoknak kommunista, a harmadiknak büdös zsidó: ebből látszik, hogy tök jó helyen állok. Interjú.

2014. június 14. 13:16
Hobo
hvg.hu

hvg.hu: Nem is foglalkozik a mai kíméletlennek látszó kulturkampffal?

Hobo: Csak annyiban, hogy nem dumálok arról, hogy mit kéne csinálni ennek vagy annak, hanem csinálom. Persze nagyon sok minden nem tetszik. De ha arra fordítom az energiáimat, hogy kifejezzem, hogy mi miért nem tetszik, akkor azt saját magamtól veszem el. Nem tartozom sehová. Ezeknek náci vagyok, azoknak kommunista, a harmadiknak büdös zsidó: ebből látszik, hogy tök jó helyen állok. Persze, nehéz benyelni, amikor mindenféle patkányok mocskolnak, de a céltábla nem lő vissza. Az évtizedek alatt megszoktam és nem álltam fejre, nem adtam fel, nem módosítottam semmit és nem alkalmazkodtam. A közönség megvédett. 140-et játszom évente.

hvg.hu: Amikor a Nemzeti Színház tagja lett, megkapta, hogy lepaktált azokkal? 

Hobo: Persze. Vannak olyanok, akik zsigerből gyűlölnek. Azoknak mindegy, mit csinálok. Vannak olyan újságok, portálok – jobb- és baloldalaik egyaránt –, ahonnan ma is ki vagyok tiltva. Az egyik jobboldali lap pedig évekig szórta rám a mocskot, majd most, hogy a Nemzeti Színház tagja lettem, kuncsorog interjúért. Nem érdekelnek ezek. Mit tudnak ártani? Megírják, hogy nem tudok énekelni, vagy raccsolok, esetleg pösze vagyok? Egy olyan országban, ahonnan elüldözték Baksa-Soós Jánost, Orszáczky Miklóst, és nem vették komolyan Cseh Tamást? Nevetséges. Lehet, hogy ez az ő országuk, de az én hazám.

hvg.hu: A helyzetjelentésében leszögezte magáról, hogy az »ellenkulturális tevékenysége« még mindig nem tört meg.

Hobo: Ezt sem politikai értelemben gondoltam. De gondoljon bele, a rendszerváltás óta két Hobo Blues Band-koncert volt a Magyar Televízióban! Miközben egyes »kollégák« évente (sőt, akár évente többször is) feltűnnek a képernyőn.

hvg.hu: Ennek mi az oka?

Hobo: Nem tudom, talán az, hogy nem kilincselek. De az azért elgondolkodtató, hogy a még HBB búcsúkoncertjét, amin több mint 20 ezren voltak, sem tűzték műsorra. Nem fogok odamenni Rákay Philiphez, hogy ugyan, adjátok már le. Inkább azzal foglalkozom, hogy új dolgokat hozzak létre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2016. január 13. 13:32
Érvelni fentebb (is) érveltem. Te a végsőkig nem adod fel? Úgy gondolod, hogy előbb-utóbb mindenki meggyőzhető? Egyébként pedig tényleg el kellett mennem. És csak most van egy kis időm visszatérni. Veled meg egyébként sem vitatkozom. Mert, elolvasva hsz.aid hasonlóan látjuk a Hobó "problematikát". Meg különben is, látszik, hogy nem szobatudós vagy. Voltál már te is egy-két (blues) koncerten.
kurbitalis
2016. január 13. 13:32
Ezzel nem sokat mondtál. Előadtad, hogy mennyire sértődött vagy, s bennfentesként feltüntetve magad, érvek híján páztál egyet. :-)
Nannyó
2015. január 30. 22:14
Biztos, hogy sokat piszkálják. Mindenhonnan. Hetven körül a Nemzeti színház tagjává válni nem semmi, nameg a Vidnyánszkyval való sokéves barátsága... oszt' még Kossuth-díj is...biztos, hogy szívják a vérét. Pedig nagyszerű missziót teljesít.
atila68
2015. január 17. 17:33
Túlértékeled magad Laci. Az, hogy milyen ember vagy az tökéletesen lejön a Kopaszkutya című moziból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!