Államtalanítás

2013. június 13. 15:42

Sokkal egyszerűbb lenne az állam kritikusainak a dolga, ha be tudnák mutatni, hogy az állam mögött hús-vér emberek, személyes érdekek és rossz döntések garmadái állnak.

2013. június 13. 15:42
Béndek Péter
1000 leütés

„Három okból tűnhet mégis úgy, hogy az állam a közjóért van: egy, mert nincs mivel összevetni a produktumát abban a pillanatban, kettő, mert a személytelensége, a távolsága, a »tiszteletet parancsoló volta« egyfajta objektivitást sugall, három, mert a nap 24 órájában az életünk az államról beszél, tehát fel sem tűnik, mi az, vagy ha fel is tűnik, roppant nélkülözhetetlennek látszik a mindennapokban. Mind a három érv teljesen fals alapokra helyezi az állam megítélését. Mégis olyan hatékonyan működnek így együtt, hogy a polgárból akkor sem bújik ki az anarchista, amikor elszedik a pénzét, háborúba küldik, deportálják. Ilyen alkalmakkor is teszi, amit az állam megkövetel tőle. Amihez (az állami iránti vak bizalom kiváltotta engedelmességhez) ráadásul megvan általában a szükséges gyávaság és a civil öntudat hiánya is.


Sokkal egyszerűbb lenne az állam kritikusainak a dolga, ha be tudnák mutatni, hogy az állam mögött hús-vér emberek, személyes érdekek és rossz döntések garmadái állnak. Amikor valakinek elszedik a pénzét, háborúba küldik, vagy deportálják – nem említve most a jóval kisebb horderejű eseményeket –, az mind egy vagy néhány, általában közepes morális és értelmi képességű ember döntése. E döntéseket – és a mögöttük meghúzódó személyes érdekeket, hamis belátásokat, buta érveket – az állami felsőbbség és az iránta való vak bizalom legitimálja. A gyógyírt e blogon vissza-visszatérően mantrázom. A centralizált hatalom feltörése ésszerű mértékig és a hatalom szétterítése alternatív társadalmi intézmények között – és az érzés, hogy mennyivel jobban működik az egész – szerencsésen megölné a hipertrofizált állami tekintélyt, a legbiztosabb védelmet jelentené a veszélyes politikusokkal szemben, ergo az ember szabadságát rendkívüli mértékben gyarapítaná. Jó is volna, itt a vége, fuss el véle.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2013. június 13. 21:53
"A centralizált hatalom feltörése ésszerű mértékig és a hatalom szétterítése alternatív társadalmi intézmények között – és az érzés, hogy mennyivel jobban működik az egész – szerencsésen megölné a hipertrofizált állami tekintélyt, a legbiztosabb védelmet jelentené a veszélyes politikusokkal szemben, ergo az ember szabadságát rendkívüli mértékben gyarapítaná." Alternatív intézmények már voltak. Nem működtek. Ezért hozták létre az államot. Az állam vezetését viszont nem a legakarnokabb tehetségtelenekre kellene bízni, hanem gondosan kiválogatni. Mint egy válalatnál. Ott nem filozófusok döntenek a válalat programjáról, hanem hozzá értő egyének. Így is hoznak rossz döntéseket. Most képzeljük el, mennyi rossz döntést hoznak a humánorientáltak az állam szintjén.
Wendriner
2013. június 13. 18:43
" mantrázom. A centralizált hatalom feltörése ésszerű mértékig és a hatalom szétterítése alternatív társadalmi intézmények között – és az érzés, hogy mennyivel jobban működik az egész – szerencsésen megölné a hipertrofizált állami tekintélyt, " Péter feltörtél mint a talajvíz.
polnemkor
2013. június 13. 17:14
Ha aminimális korrektségre (objektív elfogulatlanságra) törekedett volna a szerző akkor "személyes érdekek és jó vagy rossz döntések garmadái állnak" lenne a szövegben. Azonban mivel ő eleve prekocepcióval gondolkozik és egy ideológiát propagál nem is lehet képes korrektül vizsgálni ezt a kérdést.
kjkj945
2013. június 13. 17:08
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81llam http://mek.oszk.hu/03600/03629/03629.pdf http://penzugysziget.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2084%3A02atetel&catid=260&Itemid=387 AZ ÁLLAM - Jegyzetportal.hu www.jegyzetportal.hu/download/allam_es_jogtortenet/allam.doc‎ 8. AZ ÁLLAM. Kialakulása, fejlődése. Az állam kialakulásának előzményét keresve már az ősközösségben vagy más szóval a "primitív társadalomban" is volt ... Az állam fogalma, alkotóelemei pteajk.uw.hu/PTE/szemeszter4/JAB/ea7.doc‎ Az állam fogalma, alkotóelemei. Kérdés, hogy az állam fogalma csak a mai viszonyokra alkalmazható? Vagy korábbi viszonyokra is? Vannak olyan szervezetek ... http://penzugysziget.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2600%3A16atetel&catid=296&Itemid=397 stb Talán ha a (pénz)szerző tisztában lenne a fogalmakkal ???!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!