Magyar gyerekek rajzait is magával vitte az űrbe a SpaceX rakétája

2023. január 04. 20:41

Föld körüli pályára állt két olyan mikroműhold is, melynek rakományában voltak a rajzok.

2023. január 04. 20:41
null

A SpaceX kedden hajtotta végre első felszállását a floridai Cape Canaveral állomásról, ahonnan egy Falcon 9-es rakétát lőttek ki. A sikeres kilövés után 114 mikorműholdat sikerült Föld körüli pályára állítani, ez volt Elon Musk vállalatának hatodik ilyen küldetése. 

Két mikroműholdnak különleges rakománya volt: magyar gyermekek rajzait vitték az űrbe. Egy amerikai műholdgyártó skóciai üzemének munkatársai személyes üzeneteket is csatolhattak. Az egyik ott dolgozó magyar, Ihász Mira Bianka az RTL-nek elmondta, hogy a keresztlányát, majd unokatestvéreinek gyerekeit kérte meg, hogy rajzoljanak valamit, amit fel lehet küldeni az űrbe. 

Végül 35 rajzot gyűjtöttek össze, amiket fellőtt a SpaceX. A rajzokat digitális formában, file-ként rakták fel a LEMUR 2 EMMACULATE és LEMUR 2 DISCLAIMER nevű műholdakra. 

Nyitókép: Paul Hennessy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. január 05. 15:02
Azt azért megkérdezném, hogy az egész digitális rajz űrbe küldésének mi értelme, mi haszna, mi tudományos jelentősége van? Ezzel mit kutatnak?
Akitlosz
2023. január 05. 14:52
"A SpaceX kedden hajtotta végre első felszállását a floridai Cape Canaveral állomásról, ahonnan egy Falcon 9-es rakétát lőttek ki" Ez már megint totális hülyeség. Már régóta, 13 éve Cape Canaveralból indítanak Falcon-9 rakétákat. Jellemző, hogy névtelen cikk, egy abszolút hozzá nem értő írta.
Krupp Skya
2023. január 05. 13:27
Gyurcsányt kellett volna magával vigye, útközben lerajzolta volna hogy megy tönkre a FIDESZ Majd 22 óra után lerajzolta volna Gréczit a kézművest.
kizökkentidő
2023. január 05. 09:39
Megmondtam előre, a gumicsizma is sorra fog következni csak idő kérdése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!