Karácsony: Visszavonjuk a budapesti maszkszabályokat

2020. október 26. 10:20

A főváros megengedőbb szabályokat alkalmazott, azonban nem vettek tudomást a jogforrási hierarchiáról.

2020. október 26. 10:20
null

Szerdán a Fővárosi Önkormányzat visszavonja a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletét – erősítette meg az Indexnek Karácsony Gergely főpolgármester. A portál írta meg korábban, hogy magasabb szintű jogszabályba ütközhet a fővárosi szabályozás. Az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges egyes intézkedésekről szóló, legutóbb szeptember 15-én módosított  21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelet mellett az Orbán-kormány szeptember 21-én előállt a maga  431/2020. (IX. 18.) rendeletével, amely irányadónak számít, a jogforrási hierarchia alapján felülírja az alsóbb szintű jogszabályt – magyarázta a portálnak Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő.

A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a kérdést. Amíg az önkormányzatiban az szerepel, hogy sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel teljes egészében és folyamatosan el kell fedni az arcot, a kormányzati szerint „hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles (…) orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje”. Schiffer hozzátette: az lehet a megoldás, ha az önkormányzat hatályon kívül helyezi saját szabályozását, a főpolgármester tájékoztatása szerint erre kerül sor a szerdai közgyűlésen.

(Index)

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agrippa
2020. október 28. 14:32
Mit nekünk maszk! Hajrá Tádzsikisztán!
Agrippa
2020. október 28. 14:26
Ez tényleg ennyire hülye? Néha már azt hihetnénk, h nem tudja alulmúlni magát. És mégis! Kamugeri újra megcsinálta! Mindegy, fő, hogy mindenkinek megvan a kilélegzéshez és a cseppfertőzéshez való joga székes fővárosunkban.
reflex2
2020. október 26. 19:19
Migrénes seggfejsége van ennek a karácsonyt meggyalázó karácsonynak.
Magnólia
2020. október 26. 17:02
..A főváros megengedőbb szabályokat alkalmazott, azonban nem vettek tudomást a jogforrási hierarchiáról... Pedig ez nem az elmúlt tíz év alatt alakult ki, és nem is az elmúlt egy évben. Nálatok nem tudja egyik hozzánemértő sem, hogy a főv.rendelet alacsonyabb rendű mint a törvény. Azt hitted, hogy most aztán nagyot alkotsz. Hát nem sikerült ez sem. Nem fáradt el a biciklid a tüntetésen, a hosszú menetelés alatt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!