Trianon 100: babacsomagokat osztott külhoni édesanyáknak a Katolikus Karitász

2020. június 04. 16:10

A Karitász babacsomagjait Trianon 100. évfordulóján a kárpátaljai Gyertyánligeten és Kőrösmezőn, az erdélyi Gyimesbükkön és a délvidéki Muzslyán összesen 34 édesanya kapja meg.

2020. június 04. 16:10
Kecskés Csoma

A Katolikus Karitász különleges akcióval készült a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára: a szervezet a Kárpát-medence legtávolabbi magyarlakta településein adott át „babacsomagokat” kisgyermekes és várandós édesanyáknak.

A vajdasági Muzslyára Écsy Gábor atya, a Karitász országos igazgatója és Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos személyesen vitte el a csomagokat tizenkét édesanyának.

„A programnak kettős üzenete van a részünkről” – mondja Écsy Gábor a Mandinernek. „Az egyik, hogy támogassuk az életet, a gyermekek születését azoknál a családoknál, ahol ezeket vállalják. Kiemelten támogatjuk azokat a családokat, akik a határainkon kívül rekedtek száz évvel ezelőtt, és még most is őrzik a magyarságukat. Az üzenet másik fele a csomag tartalma maga: olyan praktikus dolgok, amelyek a kisbaba születését követő első hónapokban szükségesek lehetnek.”

A babacsomag többek között egy hónapra elegendő pelenkát, lázmérőt, fürdető kenőcsöt, kézfertőtlenítőt és olyan könyvecskéket is tartalmaz, amelyek a várandós időszakban egészségügyi segítséget, információt adnak a mamának a gyermek ápolásához, fejlődésének nyomon követéséhez.

„Azelőtt a helytállás előtt is tisztelgünk, ami Muzslyán és minden hasonló szórványterületen felhalmozódott az elmúlt száz évben” – emeli ki Grezsa István lapunknak. „Az elmúlt száz évnek az a tanulsága számomra, hogy a centenárium kizárólag a jövőről szól már” – teszi hozzá a miniszteri biztos. 

„A nemzeti türelmetlenséget felül kell írnia a közös érdekeknek a Kárpát-medencében. Ez azt is jelenti a gyakorlatban Tamási Áronnal szólva, hogy »az igazságot is meg lehet szokni«. Attól még, hogy kimondjuk, hogy egy igazságtalan békeszerződés áldozatai voltunk száz éve, egyetlen ország integritása sem fog sérülni. Ugyanakkor a kölcsönös tisztelet és az egyenrangúság alapján nekünk együtt kell motorjává válni egész Európának.”

A Karitász babacsomagjait Trianon 100. évfordulóján a kárpátaljai Gyertyánligeten és Kőrösmezőn, az erdélyi Gyimesbükkön és a délvidéki Muzslyán összesen 34 édesanya kapja meg.

A Katolikus Karitász Orvosmissziója 2017-óta végez prevenciós orvosi szűréseket a Kárpát-medence legtávolabbi magyarok lakta vidékein is. Az orvosmisszió vezetőorvosával készült interjúnkat itt olvashatja. A Karitász egyelőre azokon a történelmi Magyarország határvidékén található magyar közösségekben indítja el a babacsomag-programot, ahol az Orvosmisszió az egészségügyi gondoskodást felvállalta. Hosszú távon tervben van az akció kibővítése is: „Szeretnénk, ha az elcsatolt területeken minden gyermekét magyarnak nevelő szülő részesülhetne a babacsomagban.

***

A Katolikus Karitász tevékenységét az alábbi számlaszámon támogathatja:

Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008
Közlemény: „babacsomag”.

Fotók: Vermes Tibor, Katolikus Karitász

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2020. június 04. 19:36
Írjon nekik Orbán levelet is!
még fokozza
2020. június 04. 19:34
Adjunk nekik tésztát is!
Janice
2020. június 04. 18:59
De azt is szeretnénk ha, a nem elcsatolt részen is mindenki kapna babacsomagot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!