Csak hetven éves korukig dolgozhatnának az egyetemi oktatók

2013. november 04. 08:54

Az egyetemi oktatók rosszabbul járhatnak, mint az alkotmánybírók, nekik ugyanis hetvenévesen nyugdíjba kell menniük a felsőoktatási stratégiához kapcsolódó törvénymódosítás tervezete szerint – írja a Magyar Nemzet a birtokába került dokumentumra hivatkozva.

2013. november 04. 08:54

A tervezett módosításban az szerepel, hogy oktatói és kutatói munkakörben csak hetvenéves korig lehetne dolgozni, a rektori megbízást pedig középfokú nyelvvizsgához kötnék.

A felsőoktatási stratégiához kapcsolódó törvénymódosítás és kormányrendelet tervezete egyelőre egyeztetés alatt áll. A dokumentumok szerint a rektorválasztás joga ismét visszakerülne az intézményi szenátusok hatáskörébe és bevezetnék a kancelláriarendszert.

A mellékletben a finanszírozás részleteiről is rendelkeznek, eszerint például az osztatlan jogászképzések hallgatói után félévenként 258 ezer forintot fizetne az állam, az egységes osztatlan orvosképzés támogatása pedig 976 ezer forint lenne – idézi a Magyar Nemzet cikkét a Hvg.hu.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
painkiller00
2013. november 04. 10:38
Már itt az ideje szelektálni ez előző rendszerből itt maradt tanárokat.
hiábaéltvoltaire?
2013. november 04. 10:26
És hogyan akarják professzorok nélkül (akik jellegzetesen 60 év felettiek) akkreditálni a különböző egyetemi szakokat?
Gregorius
2013. november 04. 10:04
Embere válogatja, van aki 60 évesen is szenilis, más még 70 évesen is friss. Az biztos, hogy 70 felett már nem szabadna hagyni, hogy tárgyat vigyen, legfeljebb úgy, hogy az utódja ott ül az előadásain. (Én is így vettem át annak idején egy tárgyat.) Doktoranduszokkal viszont nyugodtan foglalkozhatna, hiszen rengeten tapasztalattal rendelkezik, és legtöbbjük ezt mindenféle díjazás nélkül is vállalná, mivel érdekli a téma.
kjkj945
2013. november 04. 09:56
Baja baja baj a bajna i baj na i!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!