„Hagyjátok el az egyetemet! Nem vagytok biztonságban!” – üzente a rabbi a zsidó diákoknak

2024. április 21. 21:35

Az Egyesült Államok egyik vezető egyetemét a napokban Izrael-ellenes agitátorok szállták meg.

2024. április 21. 21:35

Nyitókép: SELCUK ACAR / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

A Columbia Egyetem és a Barnard Főiskola ortodox rabbija üzenetet küldött, amelyben azt ajánlja a zsidó diákoknak, hogy 

hagyják el az egyetemet és menjenek haza,

mivel Izrael-ellenes agitátorok szállták meg az intézményt. A szóban forgó személyekről videófelvétel is készült, melyen a terrorizmus teljes támogatásáról és a zsidó diákok elleni erőszakról beszélgettek – számolt be a Fox News.

Elie Buechler rabbi szavait úgy nyomatékosította, hogy WhatsApp-üzenetet küldött szét több száz diáknak pészah előtt. Arra kérte őket, hogy addig ne térjenek vissza az egyetem területére, amíg nem javul a helyzet. Valamint azt is megjegyezte, hogy amit az

egyetem falain belül és azon kívül tapasztalunk, az szörnyű és tragikus".

„Az elmúlt napok eseményei világossá tették, hogy a Columbia Egyetem biztonsági emberei és a New York-i rendőrség sem tudja garantálni a zsidó diákok biztonságát a szélsőséges antiszemita és anarchista támadásokkal szemben” – írta Buechler. Hozzáfűzte: 

zsidóként nem a mi feladatunk, hogy gondoskodjunk a saját biztonságunkról az egyetemen. 

Senkinek sem kellene elviselnie a gyűlölet ilyen szintjét sehol, nemhogy egy oktatási létesítményben”.

Republikánus politikus: Az egyetem vezetése elvesztette az irányítást

Elise Stefanik republikánus kongresszusi képviselő vasárnap azt követelte a Columbia Egyetem rektorától, Nemat Minouche Shafiktól, hogy azonnal mondjon le, tekintettel arra, hogy

a Columbia vezetése „egyértelműen elvesztette az irányítást a campus felett az elmúlt 24 órában, veszélyeztetve a zsidó diákok biztonságát”.

A lap felidézte, hogy számos Izrael-ellenes tüntetőt vettek őrizetbe az egyetem területén, akik szerda reggel kezdtek ülősztrájkba az intézmény bejáratánál. Csütörtökön már a rendfenntartó erőket is ki kellett hívni az addigra elvadult tüntetések lecsillapítására.

Egy videón az látszik, hogy a tüntetők azt kiabálják az egyetemről távozó zsidó diákoknak, hogy „Menjetek vissza Európába!”, és „Ti csak gyarmatosítotok”.

A Columbia University Apartheid Divest (CUAD) nevű csoport szerda délután foglalta el az egyetem egy részét, melyet „felszabadított zónává” nyilvánítottak, majd a jelentések szerint fáklyákat gyújtottak, valamint Hamász-párti és Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak. 

A diákok azt követelték az egyetem vezetésétől, hogy szakítsa meg a kapcsolatot az olyan a cégekkel, amelyek kötődnek Izraelhez.

Amikor a New York-i rendőrség megérkezett, hogy feloszlassa az engedély nélküli gyülekezést, a jelentések szerint több száz diák gyűlt köréjük, hogy megakadályozza a rend helyreállítását.

A felvételek alapján ezután a rendőrség a buszaira terelt több tucat tüntetőt, aki egy palesztinpárti diákszervezet hívására vertek sátrat a füves területen. A legújabb értesülések szerint az őrizetbe vett személyeket már kiengedték.

Shapiro is elítélte a történteket

Ben Shapiro, a The Ben Shapiro Show nevű podcast házigazdája, aki gyakori előadó az ország különböző egyetemein, elítélte, hogy „a felsőoktatási intézmények szó szerint éveket töltöttek azzal, hogy a konzervatívoknak megmondják, hogy fogják be”.

„Ezzel párhuzamosan ezeket az éveket azzal is töltötték, hogy 

elkényeztették a radikális baloldaliakat, akik aktívan aláássák az egyetemek tényleges működését. 

A Columbia legutóbbi tüntetéseit nem békésnek szánták. Hanem megfélemlítésre és zaklatásra” – fogalmazott az influenszer. 

Shapiro hozzátette, hogy a legutóbbi tüntetéseken a Hamász-párti aktivisták ujjongtak, 

minden napra új október 7-ét ígértek, 

és azt kiabálták, hogy mi vagyunk a Hamász!”.

A Fox News idézte még Shai Davidait, a Columbia egyik zsidó professzorát, aki már októberben felhívta a figyelmet az iskola antiszemitizmussal szembeni tétlenségére, valamint azt követelte, hogy vonják be a Nemzeti Gárdát, ha a New York-i rendőrség nem tud intézkedni.

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:16
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­g­­ö­­­s­­­ ­­l­­á­n­­­y­­o­­k­ ­v­­á­r­n­a­k­­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­𝗡
alexandrosz-2
2024. április 22. 15:29
Helyes. Takarodjanak haza a sivatagukba arab gyerekeket, asszonyokat gyilkolni a mocskos zsidók! Minden zsidó felelős minden zsidóért!
Mandarin-888
2024. április 22. 08:18
Addig pedig üzenjük a New Yorki zsidó egyetemistáknak: Iratkozzanak be bátran számos minőségi egyetemünk nemzetközi kurzusára. Még a CEU is opció - bár azzal óvatos lennék: ott gyakori az antifa és egyéb muszlim és palesztinbarát mozgolódás.
Mandarin-888
2024. április 22. 08:13
Kiváncsian várom, erről mikor rendeznek rangos estet a Spinozában. Illetve az USA Nagykövetségén, mondjuk Széder alkalmával. Jó lenne egy kis brainstorm arról, miként lehet elkerülni, megelőzni a hasonló állapotokat Budapest főiskoláin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!