Meg kell védeni a biológiai nemeket a sportban – sportjogászprofesszor a Mandinernek

2023. június 28. 16:41

Testük fejlődése a serdülőkor kezdetétől behozhatatlan előnyt jelent a férfiaknak a nőkkel szemben, tehát nem transzfóbia elismerni a biológiai nemek jelentőségét a sportban – mondja Jodi Balsam, a Brooklyn Law School sportjogprofesszora.

2023. június 28. 16:41
null

Sándor Lénárd interjúja a Mandiner hetilapban

Atlétika-versenyekről kizárva
Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke március végén bejelentette, hogy a hónap végétől nem indulhatnak nemzetközi atlétikai versenyeken olyan transznemű nők, akik nemváltoztatásuk előtt átestek a férfiserdülőkoron. „Ahogy egyre több bizonyíték áll majd rendelkezésre, felül fogjuk vizsgálni az álláspontunkat, de úgy gondoljuk, hogy a női kategória integritása az atlétikában elsődleges fontosságú” – fogalmazott.

Sokszor úgy tűnik, mintha a nagy sportesemények nemzeti ünnepnek minősülnének az Egyesült Államokban. Az amerikai emberek életében milyen szerepet játszanak ezek az rendezvények?
Sok más nemzettel egyetemben az amerikaiak is érdeklődéssel követik a szórakoztatóipar részévé vált sporteseményeket. A sport egyben értékeket, vágyakat és törekvéseket kifejező metafora is. Az olyan események, mint a Super Bowl, a világbajnokságok vagy az olimpiai játékok, lehetőséget nyújtanak arra, hogy közvetett módon részesei lehessünk a sportteljesítménynek és az emberi kiválóságnak. Olyan alapvető emberi erényeket szolgálnak, mint a bajtár­siasság és a közösséghez tartozás. A sport számos értéket jelenít meg, így az elszántságot, a csapatmunkát, az önfegyelmet vagy a fair playt.

Hogyan fejezi ki a sport az amerikai életmódot és erényeket?
Azok a hiteles sportesemények és versenyek, amelyek esetében nincsen csalás vagy korrupció, jól tükrözik az esélyegyenlőségre, az érdemek szerinti előrejutásra és a kemény munkára épülő alapvető amerikai eszményeket. Másfelől azonban a sport üzletiesedése és professzionalizálódása az amerikaiak piaci alapú gondolkodását és a kapitalizmus iránti elkötelezettségét fejezi ki: a versenyzőknek a pályán és azon kívül is lehetőségük van jövedelmük maximalizálására. Ami érdekes, hogy az amerikai sport hogyan próbálja összebékíteni ezt a két erőt. A versenyzők megkapják megérdemelt jutalmukat, ám ez a szurkolókban sokszor ambivalens érzéseket kelt, és úgy vélik, hogy az üzletiesedés az erények rovására megy végbe.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!