Közel minden negyedik levélszavazat érvénytelen eddig

2014. április 01. 12:57

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint hétfőn 11 202 szavazási iratot dolgoztak fel, amiből csak 8 462 volt érvényes.

2014. április 01. 12:57

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson, és az NVI-hez már másfél hete folyamatosan érkeznek a levélszavazatok. Az NVI-ben hétfőn kezdődött meg az NVI-hez már megérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése.

Az NVI azt vizsgálta, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot. 

Az NVI nyilvántartása szerint hétfőn 11 202 szavazási iratot dolgoztak fel, ebből 8 462 volt érvényes. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik visszaérkezett szavazási irat érvénytelen volt.  

Pálffy Ilona, az NVI elnöke egy hétfői sajtótájékoztatón már jelezte, hogy az eddig érkezett visszajelzések szerint a választók nem elég gondosan töltik ki azonosító nyilatkozatukat, illetve nem ügyelnek arra, hogy a szavazatot tartalmazó borítékba ne tegyék bele az azonosító nyilatkozatukat. 

Típushibaként említette Pálffy Ilona, hogy a visszaérkező boríték nincs leragasztva; a kis boríték nincs leragasztva; több szavazólapot és több nyilatkozatot tartalmaz a válaszboríték; nincs azonosító nyilatkozat vagy azt nem írták alá; hiányos az azonosító nyilatkozat. Az NVI elnöke azért is érthetetlennek nevezte a sok érvénytelen válaszlevelet, mert az NVI képes tájékoztatót is küldött a levélben szavazás menetéről. 

Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot, és ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd szkennelik be a szavazatokat.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peti
2014. április 01. 22:57
Na, a sok kivándorolt mosogató-segéd egy kurva magyar nyomtatványt nem tud helyesen kitölteni és postázni. Bazz...
S0ma
2014. április 01. 16:12
Most akkor: Miért nem lehetett mellékelni a szavazólap mellé egy használati útmutatót?
StG
2014. április 01. 16:08
Nagyon sikeres konstrukció ez a levélben szavazás. Bár abban van némi igazság, amit már sokan leírtak, hogy egyfajta szellemi cenzust azért megvalósít. Lehet, ki kellene terjeszteni országosan.
balbako_
2014. április 01. 14:40
Nem baj, a trend az érdekes. (Minden kezdet nehéz)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!