LMP: Minden külföldön élő magyar szavazhasson levélben!

2014. február 18. 11:13

Ha a párt kellő felhatalmazást kap, akkor lehetővé fogják tenni, hogy minden külföldön élő magyar szavazhasson levélben, akár van magyarországi lakcíme, akár nincs. Schiffer András szerint ugyanis nincs különbség az újonnan honosított magyarok, illetve azok között, akiket a korábbi kormányok üldöztek el az országból.

2014. február 18. 11:13

Ha az LMP kellő választói felhatalmazást kap, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy az összes tartósan külföldön tartózkodó magyar választó szavazhasson levélben – ezt Schiffer András mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a 18-49 éves korosztályba tartozó, szavazati joggal rendelkező állampolgároknak legalább 7,5 százaléka tartósan külföldön él. A jelenlegi választójogi rendszer viszont megkülönbözteti őket az alapján, hogy van-e magyarországi lakcímük vagy nincs – tette hozzá. A levélben való szavazásról úgy vélekedett: az LMP nem lát különbséget aközött, hogy valaki a kettős állampolgárságról szóló törvény miatt kapott magyar állampolgárságot vagy „az elmúlt időszak kormányai elüldözték az országból”. 

Gecsei-Tóth Andrea, az LMP ifjúságpolitikai szakszóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány anélkül vezette be az új választási rendszert, hogy megfelelő tájékoztatást adott volna a külföldön élő és dolgozó állampolgároknak. Az LMP ezért egy közösségi oldalon röviden és közérthetően nyilvánosságra hozza az összes olyan információt, amelyekre a kettős állampolgároknak, illetve a külföldre költözött magyar szavazóknak szükségük lehet.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Member
2014. február 18. 17:42
Nem értem a fujjogókat, minden magyar része a magyar nemzetnek, ezért követeljük, hogy ha az egyik szavazhat levélben, a másiknak ne keljen ezer kilométert megtennie a nagykövetségig. Így korrekt.
Pirosz-szka
2014. február 18. 15:49
Elmondom még egyszer, lassan mondom, hogy mindnyájan megértsétek: http://www.youtube.com/watch?v=y02DePqnDOU http://www.youtube.com/watch?v=y02DePqnDOU http://www.youtube.com/watch?v=y02DePqnDOU
kjkj945
2014. február 18. 15:33
Lumpok nem kellett volna a regit ellenezni!!!
gross
2014. február 18. 13:00
Most, hogy utánagondolok, felmerülhet néhány technikai probléma a levélben való szavazásnak az egyéni körzetre való kiterjesztésére (pl. utolsó pillanatban visszalép, meghal valaki - ilyenkor a szavazókörökben kihúzzák a már kinyomtatott céduláról a listáról az illetőt, ezt nem lehet megtenni levélben szavazásnál). Az is kérdőjeleket vethet fel, ha valaki valójában nincs is külföldön, csak azt állítja, és így (talán neki egyszerűbben) levélben szavaz. Azért azt nem hiszem, hogy ezek megoldhatatlan problémák lennének; máshol is megoldották.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!