Médiatanács: A médiatörvény garantálja a Klubrádió működését

2013. február 26. 14:46

A médiatanács szerint a jogállam kiszámítható kereteket kínál a médiavállalkozások működtetéséhez, a vitás kérdések jogállami úton, bírói fórumokon meghozott jogerős döntésekkel oldhatók meg, és bár a Klubrádió ügyében a bíróság még nem hozott ilyen döntést, addig is a médiatörvény garantálja a rádió működését.

2013. február 26. 14:46

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: amikor egy médiavállalkozó politikai jellegű követeléseket fogalmaz meg az üzleti érdekkörébe tartozó frekvenciákkal kapcsolatban, „politikai szereplővé minősíti át magát”.     Független döntéshozó szervként a médiatanács egyedül a médiaszabályozás jogállami kereteit értelmezheti, így nem járhat el egy politikai szerepet vállaló médiavállalkozó politikai jellegű követelései alapján – írták. Hangsúlyozták: a jogállam biztos és kiszámítható kereteket kínál Arató Andás, a Klubrádió vezérigazgatója üzleti vállalkozásának működtetéséhez.

A médiatörvény lehetővé teszi – a médiatanács pedig biztosítja –, hogy a Budapest 95,3 MHz és 92,9 MHz frekvenciák sorsának rendezése közben a Klubrádió a rendes frekvenciadíj feléért sugározzon Budapesten – áll a közleményben. Úgy fogalmaztak, „természetes és jogállami megoldás a Klubrádió részéről, hogy ezt a lehetőséget elfogadja”, de az szokatlan, hogy jogállami úton még folyamatban lévő ügyeinek rendezésével párhuzamosan, ezekkel összefüggésben Arató András politikai irányú kijelentéseket tesz.

Eltér az európai standardoktól az is, hogy a frekvenciaszerződésekben vállalt kötelezettségeit megszegi, és a felére, illetve negyedére csökkentett médiaszolgáltatási díjakat sem fizeti meg – tették hozzá. A közlemény szerint nem világos az sem, milyen szándék vezérli az üzleti vállalkozás tulajdonosát, amikor a közvélemény tájékoztatásakor figyelmen kívül hagyja, hogy a budapesti frekvenciákat érintő ügyeket érdemben lezáró jogerős döntés máig nem született. A médiatanács a jövőben is biztosítja a Klubrádió frekvenciahasználati jogosultságát a Budapest 95,3 MHz hullámhosszon, és mindent megtesz a folyamatban lévő ügyek mielőbbi megnyugtató rendezéséért – áll a dokumentumban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!