Tiltakoznak az oktatás centralizációja ellen a történelemtanárok

2013. január 21. 12:17

A Történelemtanárok Egylete állásfoglalásában tiltakozik „a rendszerváltás előtti állapotok egyes elemeinek restaurálása”, az állami, egy központból irányított iskolafenntartás, a kötelező ideológia bevezetése, illetve az egyetlen, a kötelező tankönyv alkalmazása miatt.

2013. január 21. 12:17

A Történelemtanárok Egylete elfogadhatatlannak tartja az oktatásirányítás erőteljes centralizálását, a szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében abszurdnak és tarthatatlannak nevezte az iskolaigazgatók tényleges vezetői szerepének megvonását. Az egylet érdemi tárgyalásokat követel valamennyi érintett bevonásával. A Történelemtanárok Egylete állásfoglalásában tiltakozott „a rendszerváltás előtti állapotok egyes elemeinek restaurálása”, az állami, egy központból irányított iskolafenntartás, a kötelező ideológia bevezetése, illetve az egyetlen, a kötelező tankönyv alkalmazása miatt.

Mint írták, az iskolákban naponta tapasztalhatók a rohamos, minden területen érvényesített átszervezés kaotikus következményei. Jellegzetes példája ennek a tervezett kötelező nyugdíjazás, amely egyes iskolák szakmai munkájának színvonalát és az intézmények működtetését is veszélyeztetheti. Hozzátették: szolidaritásukat és együttműködési szándékukat fejezik ki minden olyan szakmai szervezettel, intézménnyel, kollégával, aki, illetve amelyek a fenti változtatásokat elfogadhatatlannak tartják. Támogatják a Gimnáziumok Országos Szövetsége, a Magyartanárok Egyesülete, egyes iskolák, pedagógusközösségek, kollégák hasonló célú kezdeményezéseit. Szorgalmazták, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások a köz- és felsőoktatás meghatározó kérdéseiről valamennyi érintettel, a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

A Magyartanárok Egyesülete előző héten szintén mély aggodalmát és felháborodását fejezte ki az oktatási rendszer fölforgatása, az iskolák gyámság alá helyezése, a nyugodt és eredményes oktató-nevelő munka súlyos veszélyeztetése miatt, egyetértve a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium 2013. január 9-én közzétett petíciójával. A Magyartanárok Egyesülete kiemelte: 2013. január 1-jével az iskolák - intézkedési jogkörüktől megfosztott igazgatóikkal az élen – átkerültek egy még föl nem állt szervezethez. Az iskolák a senki földjére kerültek – írták, hozzátéve, ellehetetlenítheti a közoktatást az is, hogy a szintén az intézményekre kényszerített - a szakmai szervezetek nyomatékos tiltakozása ellenére bevezetett - köznevelési törvény és a későn kiadott kerettanterv irreális előírások sokaságát rója az iskolákra, anélkül, hogy a feltételek biztosítására akár csak tervei lennének az oktatásügy irányítónak.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
meska
2013. január 21. 19:08
Imádlak Benneteket! Az átlagos színvonal: "Kik ezek?" "Hányan vannak?" "Különben is, mindig hazudtak!" ...de hogy esetleg MIRŐL és MIT mondanak, az csak maroknyi kommentelőnek lényeges..:)
Bélus
2013. január 21. 18:11
Egyszer már mondja meg valaki, hogy ezek agittegyletek kit képviselnek, hány tagjuk van (abból hány az aktív történelemtanár?). Ez valami olyan, mint a HaHa és a BruHaHa (Oktatói Hálózat).
KannibálTatárÚr
2013. január 21. 17:06
A TTE honlapján a tagok széméról egy igen érdekes adat szerepel: minden megyében vannak tagjai. Hogy mennyien, az titok marad. A honlap egyetlen szakmai, tehát történelmi témával foglalkozik: a holoauszttal. Régebben olvastam (ma már nem találtam), hogy a TTE a zsidó történelem tanítását akarja a történelemtanítás részévé tenni. A TTE elnöke, Miklósi László nagyon közelkeleti kinézésű.
GV0917
2013. január 21. 16:05
Bár immár semmi közöm a '"népoktatáshoz"annyit azért elmondanék,hogy ha valakinek a Kormány intézkedéseivel van baj,ne keverje szakmai dolgokkal! Mivel ti történelemtanároknak mondjátok magatokat,tudnotok kellene hogy egy maradandó tankönyv csak a szigorúan vett tényeket kell, hogy tartalmazza!Mikor,ki, hol, mit cselekedett anno.A miértre már vigyázni kell!Ott tényleg nem árt a szakmai körültekintés.A többit adja hozzá a tanár,úgy hogy a tanitvány megszeresse a tantárgyat! Ez az igazi NEVELŐ és OKTATÓ munka együttese.Ne gyalázd a saját hazádat! Mert .."Ez éltetőd,s ha elbukál Hantjával ez takar..." /Szózat/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!