Kettős állampolgárság: Magyarország jogi lépéseket tesz?

2012. április 17. 20:13

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az m1 Este műsorában kijelentette: Szlovákia jogilag nem teheti meg, hogy csak a magyaroktól veszi el az állampolgárságot. A politikus kiemelte, ha szükséges Magyarország az összes nemzetközi fórumon lépéseket tesz, és ezt 100 százalékra meg is fogja nyerni.

2012. április 17. 20:13

Nemzetközi jogi lépéseket tesz Magyarország, ha a Fico-kormány az előző nap bejelentett tervek szerint módosítja a kettős állampolgárságról szóló törvényt - mondta el Semjén Zsolt kedden este.

 
A miniszterelnök-helyettes az m1 Este című műsorának adott interjújából a Híradó közölt részletet. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: jogilag azt nem lehet megtenni, hogy csak a magyaroktól veszik el az állampolgárságot. Szlovákiának két lehetősége van, vagy visszavonja teljes egészében a törvényt, vagy pedig - ami szerinte nem lesz -, hogy a magyarokkal szemben marad életben a mostani szabályozás - mutatott rá.    
 
Kiemelte: ebben az esetben Magyarország az összes nemzetközi fórumon lépéseket tesz, és „ezt 100 százalékra meg is fogjuk nyerni”.
 
Robert Fico kormánya olyan formában akarja megváltoztatni a szlovák állampolgársági törvényt, hogy az ne károsítsa azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, és azáltal elvesztik a szlovák állampolgárságukat. A szlovák kormányfő erről az új kulturális miniszter, Marek Madaric hétfői hivatali beiktatása során beszélt Pozsonyban. 
 
Hozzátette: Magyarország viszonylatában ennek a törvénynek továbbra is érvényesnek kell maradnia. Fico ezt a nézetét azzal magyarázta, hogy Magyarország sem változtatta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényét, amire a szlovák fél annak idején a saját törvényének módosításával reagált.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anticonstitutionnelle
2012. április 18. 10:40
Ficoka az izraeli kettős állampolgáraitokkal is arcoskodsz? Ugye nem...
magnamater
2012. április 18. 08:35
A török időkben a Felvidék volt csak Magyarország, Trianonban mégis a tótoknak meg a cseheknek adták, így hálálva meg a magyaroknak, hogy védték Európát. Brüsszel ma sem az igazság bajnoka. Török uralom tartott 150 évig, Tótország is eltarthat addig.
Necoure Yamakee
2012. április 18. 08:23
Szerintem meg éppen itt lenne az ideje, hogy a Magyarországon élő szlovák nemzetiségű kettős állampolgár barátaink Békéscsaba, a Pilis és palócföld környékéről felemeljék a hangjukat végre és elmondják, hogy itt élő magyar állampolgárként könnyítve megkapták a szlovák állampolgárságot is, és ezért semmilyen hátrány, megkülönböztetés, bírság, állás elvesztése nem érte őket a többségi nemzet és a kormány részéről. Ez a különbség a "náci", diktatórikus magyar kormányzat és az européer, demokrata szlovák között. Szégyen az emberiségre amit ezek az "európaiak" művelnek velünk európaiakkal.
suski
2012. április 18. 02:34
A nemzetközi fórumok még egyetlen esetben se értek szart se, tudjuk merre lejt a pálya. Úgyhogy hacsak nem óhajtja a felvidéki magyarság ezt a duplavarangyot is benyelni, akkor inkább egészpályás útlezárásokat, záptojásokat, totális és hangos ellenállást javasolnék. A magyar diplomáciának pedig a nagykövet hazahívását, kapcsolatok berekesztését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!