Tanulás és végzettség nélkül is lehet valaki gazdag, sikeres, híres

2022. június 16. 10:21

A főiskola és az egyetem egyre inkább hobbi, vagy kötelező papírszerzés egy már meglévő státuszhoz.

2022. június 16. 10:21
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Az oktatás helyzete nem holmi gonosz nemzetrontó terv miatt ilyen, amilyen. Kurva egyszerű oka van: nem fontos. Tanulás és végzettség nélkül is lehet valaki gazdag, sikeres, híres, és több diplomával is lehet valaki szegény és sikertelen. A főiskola és az egyetem egyre inkább hobbi, vagy kötelező papírszerzés egy már meglévő státuszhoz.

A kormányzat arra megy, amerre a társadalom. Csak az utópista társadalommérnök értelmiségi gondolkozik másként. Ő szisszen fel a prolizásra is, miközben a proli prolizik. Elképzel egy ideális világot, amit rá akar erőltetni a prolira, aki köszöni szépen, nem kér belőle. Neki nem egyenlőség kell, hanem több pénz. Nem magaskultúra, hanem ami menő és szórakoztató. Nem utópia, hanem divat. Nem népnevelés, hanem popkultúra. Nem kötelező szolidaritás, hanem mindenki dolgozzon vagy dögöljön meg. A proli jól akar élni és nem a társadalom önfeláldozó hőse lenni. Nála nincs politikai korrektség. Utálja a széplelkűséget, mert az értelmiségi nyavalygás. Szidja a nála sikeresebbeket, de felnéz rájuk, a nála szarabb helyzetben lévőket meg utálja. És minderre nem a rezsim nevelte, az mindezt csak ügyesen használja.”

Nyitókép: MTI / Ujvári Sándor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CharlieM
2022. június 17. 08:40
"Tanulás és végzettség nélkül is lehet valaki gazdag, sikeres, híres" Nyilván lehet. Van olyan, hogy a legkisebb fiú csak úgy elindul és bejön a szerencse. Meg aztán bűnözni is lehet. Esetleg politikusnak menni a DKba vagy a Fideszbe. Vagy utóbbi kettő együtt. Nyilván nem a papír teszi az embert, de azért általánosságban a számok azt mutatják, hogy a tanult emberek (ceteris paribus) jobb esélyekkel indulnak. (Persze kivéve, ha pl tanári végzettsége van és Magyarországon él.)
Zsaturnuzs
2022. június 16. 23:44
Ez a Martin Ethelwolf álnevű proli még újságírónak is gyenge. Akinek csak a pénz a fontos, az menjen drogdílernek, bérgyilkosnak, kurvának, stricinek. Ha ráadásul tehetséges is valamiben, akkor focistának, politikusnak, vállalkozónak, fehérgalléros bűnözőnek stb. Ha a tehetsége mellett még erkölcsös is, akkor és csak akkor ne a pénzt tartsa a legfontosabbnak. Ismerje fel, hogy mihez van kedve, tehetsége, és kitartóan törekedjen a tudásra, előrejutásra azon a területen. Kis szerencsével jól fog keresni, ha még törekszik is rá, akkor NAGYON JÓL. Nem a diploma a fontos, hanem az, hogy a megszerzése közben elsajátíthatjuk az adott szakterület gondolkodásmódját, fogalmait, eljárásait, megtanulunk közben egy sor problémamegoldási módot. Megtanulunk "gondolkodni", azaz érvelni szóban és írásban. Megtanuljuk a kitartó szellemi erőfeszítés módját. Szakmai kapcsolatokat építünk. VALÓBAN FONTOS FELADATOK MEGOLDÁSÁRA KEVÉS KIVÉTELLEL CSAK SZAKMAILAG JÓL KÉPZETT EMBEREK KÉPESEK. Vannak kivételek, de a diploma értékét kevés kivétellel azok tagadják, akiknek nincs. És a portások, utcaseprők feladata is fontos a társadalomnak, csak ostobák nézik le őket, csak otromba emberek szólják meg az "egyszerű" munkakörben dolgozókat. A "proli" szó ma már sértés, és a használóját minősíti.
Unknown
2022. június 16. 21:22
Szerintem: Az egyetemen másodlagos a SZAKTUDÁS megszerzése; az elsődleges a gondolkodás, az agy tréningje, fejlesztése. A Szakma, ami tetszik, érdekel csak könnyebbé teszi, az egyébként a világ legnehezebb feladatának elvégzését, a Tanulásét, ami edzi az agyat, lehetővé teszi a magasabb szintű gondolkodást, következtetést, "kitalálást". A komplex gondolkodást irtó nehéz elsajátítani; gyakorolni kell sokat! Persze akár ezt is, megérteni, felfogni nehéz lehet trenírozatlan aggyal ! ;-) A megszerzett "Papír", alapfeltétel; mert hiánya szellemi, lelki gyengeségre, képzetlenségre utal. Ettől még természetesen az Élethez kell "szerencse" is.
ViolaViola
2022. június 16. 17:30
Elolvastam a teljes bejegyzést a fb-on. Csúsztatásokra/részigazságokra és címkézésre épített manipulatív (értelmiségi ?) diskurzus. Inhibáló szándékkal azok felé akik a józan ész, a konzervatív értékrend és a pragmatikus gondolkodás hármas rendszerében terveznek és élnek. A bejegyzés tézise, mint a bunkósbot hat az olvasóra, bárhonnan is értelmezi: ha valaki/bárki több pénzt akar, ha szórakozni vágyik (és nem feltétlenül a díjazott kortárs művészfilmekfilmeken), ha valaki/bárki nem hisz az egyenlőségre alapozott utópisztikus társadalmi projektekben, ha az valaki/bárki nem farizeuskodik pollkorrektséget és széplelkűséget mímelve, akkor az a valaki/bárki egy PROLI. Mivel ezt a minősítést mindenki utálja (ennek szinonímája a rendszerváltásig a PARASZT volt), meghúzza magát és bűntudatosan elsompolyog. Timeo Danaos et dona ferentes- Óvakodj a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!