Itt tisztességtelen politikai játszma zajlik

2022. április 16. 20:31

Ez a kormány mindent megtett azért, hogy maga alá gyűrje az önkormányzatokat. Interjú.

2022. április 16. 20:31
null
Gémesi György
Index

„Nem rejtette véka alá, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnökségében érdekelt. Felkészült már arra, amit ezért a MÖSZ önkormányzati prominensei kapni fognak?

Nézze, Márki-Zay Péter magáévá tette a mi elképzeléseinket, érti az önkormányzati rendszert, sőt megválasztása esetén kötelezettséget is vállalt a teljesítésére. Miért is ne bíztunk volna benne?

Ugyanakkor Karácsony Gergely főpolgármester már belengette, hogy adminisztratív eszközökkel húzhatják ki alóla Budapest vezetését 2024 után.

A főpolgármester közvetlen megválasztását előíró szabály esetleges módosítására utalhatott. Emlékeztetnék arra, hogy 1990 után volt már erre példa, Demszky Gábort a Fővárosi Közgyűlés többsége választotta – a Fidesz támogatásával – főpolgármesterré, ettől tehát nem kell megijedni. Ugyanakkor én helyesnek tartottam, és most is helyesnek tartom, hogy a polgármesterek erősebb legitimitással rendelkezhessenek, ehhez őket közvetlenül kell megválasztani. Azt azonban nem zárhatjuk ki, hogy a kormányzati szándék ezzel ellentétes irányba mutat majd. 

Mennyi az irónia benne, és mennyire valós félelem, hogy néhány ciklus múlva visszajut a magyar önkormányzatiság az egykori tanácsrendszer központból irányított helyi igazgatási rendszeréig?

A kommunista hatalomgyakorlás módszereinek teljes átvételét azért nem feltételezem, de a jelenlegi, a tanácsrendszer mechanizmusainak elemeit tartalmazó rendszer már rég nem önkormányzás, hanem a közép-kádári korszak megidézése. Tegyük hozzá ehhez, hogy egyébként már 1985 után rájöttek, ez a központosított rendszer nem hatékony.  

Meggyőződésem, hogy nem bölcs az a kormány, amely lemond a helyi önállóságról, aktivitásról, kreativitásról, amely nemcsak kiegészíti, de hozzá is járulhat egy-egy kormányzat sikeréhez. Ez a kormány azonban mindent megtett azért, hogy maga alá gyűrje az önkormányzatokat.

Központosító feladatát mára nagyobbrészt el is végezte, olyan sok minden már nem maradt, amin még érdemes lenne változtatnia a saját hatalmának stabilizálása érdekében.”

Nyitóképen Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoles
2022. április 18. 10:20
Gémesi is érzi a vesztét, 2 év múlva őm is takarodni fog, aztán megnézzük, hogy mit lopott össze és utána irány a börike.
Sany Xepi
2022. április 18. 08:02
Bukott szadeszes 12 év keseredésben.
rókabácsi
2022. április 17. 20:32
a politika az polirika! nem a bambák világa
TOM66
2022. április 17. 19:23
Mi a tisztességes? Az állam öntse belétek a pénzt és ne szóljon bele mit csináltok vele? Tetszene mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!