Politikai hatalmat kell szereznünk

2018. október 30. 21:10

A választás óta azt is próbálom emésztgetni, hogy felnőtt életem jelentős része minden bizonnyal a Nemzeti Együttműködés Rendszerében fog eltelni. Interjú.

2018. október 30. 21:10
Gulyás Márton
Magyar Narancs

„Narancs.hu: Április 8. másnapján azt nyilatkoztad, mindenkinek magába kell szállnia, meg kell néznie, ő mivel járult hozzá a kétharmadhoz. Te hozzájárultál valamivel?

GM: Persze, személyesen én is követtem el hibákat, volt, amit másképp csinálhattam volna. A tanulságokat levontam, ezekről április 9-én nyilatkoztam is, akit érdekel, visszakeresheti. A harmadik kétharmad lehetőséget adott arra, hogy mindenki radikálisan újragondolja saját politikai pozícióját. Én ezt megtettem. Remélem, hogy részben a Partizán, részben az azon túli politikai aktivitásom egyértelműen kijelöli majd a változás irányát.

Narancs.hu: A Közös Ország Mozgalom szervezőjeként az egyik célod az volt, hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelölt induljon a Fidesszel szemben. Min csúszott el ez a terv?

GM: Minden szereplőnél máson csúszott el. Legalább az utolsó pillanatban, a parlamenti kétharmad megakadályozása érdekében be kellett volna látnia az ellenzéknek, hogy együttműködésre van szükség. Egyébként látták is, de senkinek nem volt elég bátorsága, hogy valódi áldozatokat hozzon. A választási rendszer továbbra is kétosztatú. A 22-es csapdája ott van, hogy nincs élő ember, aki szerint ezekkel a pártokkal leváltható a NER, ugyanakkor jelenleg az sem látszik, milyen alternatívánk lenne ezen pártok nélkül.

De lehet, hogy ezek irreleváns kérdések. A választás óta azt is próbálom emésztgetni, hogy felnőtt életem jelentős része minden bizonnyal a Nemzeti Együttműködés Rendszerében fog eltelni. Nem adtam fel a harcot, de fontos tanulság, hogy a rezsim stabil talapzaton áll. Kártékony, amikor az ellenzéki nyilvánosság folyton abba lovalja bele magát, hogy Orbán hónapokon belül megbukik. Inkább azon kellene dolgoznunk, hogy ha egyszer megadatik az érdemi változás lehetősége, sokkal többen legyenek készek a tényleges, a hatalom átmentését nem megengedő átrendeződés mellé állni.

Narancs.hu: Ez azt jelenti, hogy szerinted választáson nem is lehet legyőzni a Fideszt?

GM: Demokratikus és erőszakmentes módon le lehet váltani a rendszert, de hogy ez az út a választáson keresztül vezetne, abban erősen kételkedem. Még erősebben kételkedem abban, hogy a mostani pártok jelenlegi formájukban erre képesek lehetnek. De örömmel fogok meglepődni, ha mégis.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2018. november 02. 15:15
"Politikai hatalmat kell szereznünk" Madagaszkàr, Alaszka, vagy vmi üres óceàni sziget. Ha ennyire fontos ennek a tajgetos túlélőnek.
syphax
2018. november 02. 07:24
"...Politikai hatalmat kell szereznünk" MEG TORONYÓRA LÁNCCAL IS KÉNE...azt elhiszem.
syphax
2018. november 02. 07:18
'"...Politikai hatalmat kell szereznünk..." Napersze! DE "úgy" pontosabb, hogy: INKÁBB KÉNE....Szerezd meg, ha tudod..faszikám...! Befizetünk rá. Jó móka lesz.
pensioner
2018. október 31. 21:47
Marcika politikai hatalomra vágyik? Próbáljon meg toporzékolni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!