Korszellemváltozás Európában

2016. július 09. 09:14

A britek kiválásával nem maradt olyan nagyhatalom, amelyik komolyan ellen akarna vagy merne állni Merkelék globalista koncepciójának.

2016. július 09. 09:14
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Idők

„A Brexit még inkább kiélezte, sőt már-már geopolitikai konfliktussá szélesítette a központosított unióban, vagyis a föderális Európai Egyesült Államokban, illetve a nemzetekre, a nemzetállamok szuverenitására épülő unióban hívők közötti ellentéteket. Angela Merkel kancellár összehívta az úgynevezett magországokat, a hatokat, ami szimbolikus lépésnek is tekinthető, hiszen ezzel visszamentek a gyökerekig, az 1951-ben megalakult Európai Szén- és Acélközösségig; akkor is ez a hat állam indította el az európai egyesülési folyamatot, amely mára, 65 év után súlyosan megbicsaklott. A magországok tehát ismét egymásra találtak, hogy újra ők döntsék el azt, hogy a jelenlegi krízisből milyen irányba kell elindulnia az uniónak. Ez, a többi tagállammal szembeni kifejezetten barátságtalan lépés joggal váltotta ki az ellenreakciót, azt, hogy tíz másik, főként közép- és kelet-európai tagállam Varsóban gyűljön össze és tárgyaljon a válságkezelés lehetséges módozatairól – önállóan és a magállamok befolyásától mentesen.

Jól látható, hogy a két (geo)politikai tábor filozófiája és világképe gyökeresen eltérő. A Merkel által irányított központi hatalmak abból indulnak ki, hogy a világ gazdasági, kulturális, demográfiai stb. gondjaira az egyre inkább globalizált, egyre inkább centralizált hatalmi struktúrák kiépítése az egyetlen lehetséges és jó válasz. Új világrend kell, globális világkormányzás, és egy központosított, hiperföderális Európai Unió az egyik legfontosabb lépés lenne ebbe az irányba.

A Brexit nekik valójában egy új lehetőség: kilépnek azok a britek, akik világgazdasági és világpolitikai súlyuknak megfelelően útját állhatták volna a központosító törekvéseknek. A britek kiválásával nem maradt olyan nagyhatalom, amelyik komolyan ellen akarna vagy merne állni Merkelék globalista koncepciójának. Francois Hollande súlytalan, Matteo Renzi pedig még Merkelnél is vadabb gondolatokkal áll elő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2016. július 10. 20:29
Tomi,izzadtságszagú vagy...
popzene
2016. július 09. 20:29
Ne komolytalankodjunk már. Azt írtam, ezek a nyelvek részben mesterségesek. Az eszperantó egészen az, a magyar részben az. Mégis minek lehet még azt nevezni, ha egy nyelvet szisztematikus munkával, néhány évtized alatt teleraknak kb 10.000 új, kitalált szóval? A többi említett nyelv meg másképpen részben mesterséges. "Nyelvek kötelezővé tétele olyan helyeken, ahol korábban más nyelvek voltak használatban. ?.. Ha mondanál egy pár példát.." A soknemzetiségű Magyarországon 1844-ig a latin volt a jog és az államigazgatás nyelve. Utána a magyar. Franciaországban a lakosság többsége patois-kat beszélt a 20. század elejéig - mára ezek majdnem mind kihaltak. "Jelenleg a nemzetállam a társadalomszerveződési evolúció csúcsa - egyenlőre ennél jobb konstrukció nem látszik a horizonton és természetesen ennek a globalizáció nem alternatívája." Gondolod te. A nyugat-európai társadalmak jelenős része nem így gondolja. Én sem. "A nemzet fogalma nélkül nem tudom meghatározni magamat" Ne érts félre, én is szeretem a himnuszt, szeretem a zászlót lobogtatni, a kokárdát viselni. De a fenti mondatod alapján te konkrétan egy párszázéves mesterséges konstrukciót abszolutizálsz, mintha az az emberi létnek valami alappillére lenne. Nem az. "Nem az EU föderatív-diktatórikus keretei között." Lusta emberek olcsó érve, hogy az EU "diktatorikus".
Nemoda Buda
2016. július 09. 18:20
Rossz premisszákból nem jön ki helyes következtetés ! Európa nem áll paradigmaváltás előtt és alatt ! A feladat ma az, hogy az európai gondolatot a problémákra alkalmazzák, és egyúttal tovább finomítsák a nemzetek együttműködésének a mechanizmusát. Aki ezt nem érti, kilép !
popzene
2016. július 09. 16:55
Egye fene, dióhéjban: Mai értelemben vett országok Európában jellemzően az 1648-as wesztfáliai béke után jöttek létre. A nemzeti identitást pedig jellemzően a 17. és 19. század között vezették be ezen országok uralkodó elitjei, értelmisége a saját befolyásuk megszilárdítása érdekében. Ennek számos eszköze volt: - részben mesterséges nyelvek bevezetése (egységes francia nyelv, egységes német nyelv, ellatinosított román nyelv, magyar nyelvújítás, stb-stb) és kötelezővé tétele olyan területeken, ahol korábban más nyelvek voltak használatban - a regionális identitások felszámolása vagy legalább gyengítése a kötelező, uniformizált iskolarendszer és a fiatal férfiakat ország különböző pontjaira telepítő és ott őket vegyítő kötelező sorkatonaság, illetve a regionális nyelvek háttérbe szorítása útján - nemzeti mitológiák mesterséges bevezetése (például az írek kelta vagy a magyarok "turáni" gyökereinek hirtelen felfedezése a 19. században, a hofoglalás-romantika, vagy a szomszédban a dáko-román kontinuitás). Mindez hasznos volt kb a 20. századig. A globalizáció korában viszont, ahol USA, Kína, Oroszország méretű birodalmak diktálnak, picsányi európai országok már nem képesek önállóan hatékonyan érvényesíteni az érdekeiket. És innentől a nemzetállami méretű nacionalizmus az egységes európai fellépés hátráltatója, vagyis kontraproduktívvá vált. Európa pedig vagy föderalizálódik 1-2 évtizeden belül, vagy marad örökre befolyási övezet. A V4 természetessen a ruszkiké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!