Politikai véleményárfolyam

2013. december 17. 16:20

A hazai ellenzék rendkívül Facebook-központú, és a konkurens platformon nem képes a kormányzó pártok riválisává válni.

2013. december 17. 16:20
Szakács András
Méltányosság blog

„A vizsgált adatok alapján egyértelművé vált, hogy a két közösségi média közül a Facebook az, amelyiken a legtöbb a pártokkal és a politikusokkal kapcsolatba hozható tartalom generálódik. Ez ugyanakkor nem számít meglepetésnek, hiszen a Facebook nem csak a Twittert, de az összes többi platformot – blogokat, fórumokat, hírportálokat – is megelőzi ilyen tekintetben.


Ahogy az internet egészében, úgy a két platform esetében is a semleges vélemények a dominánsak. Ennek okaként azt jelölhetjük meg, hogy a felhasználók negatív, vagy pozitív kommentár nélkül teszik ki a tartalmakat, amik önmagukban semleges értékkel bírnak, tehát nem történik új tartalom generálás, mindössze a megosztás, vagy a retweet gombra kattintanak.politikusokkal kapcsolatba hozható tartalom generálódik. Ez ugyanakkor nem számít meglepetésnek, hiszen a Facebook nem csak a Twittert, de az összes többi platformot – blogokat, fórumokat, hírportálokat – is megelőzi ilyen tekintetben.

A platformokra lebontott vizsgálat során is ugyanarra a következtetésre jutottunk minden alkalommal: Orbán Viktor és a Fidesz túlsúlya egyértelmű. Ugyanezt láthatjuk, ha a teljes hazai internetes szférát vesszük górcső alá, tehát eltéréseket nem tapasztaltunk. Ugyanakkor az ellenzék számára intő jel lehet, hogy nem szabad elhanyagolniuk a Twitteres jelenlétüket, ugyanis a Twitter-t vizsgálva kiderült, hogy minden eddigi eredményt fölül múlva sikerült az összemlítéseken belül 50 százalék fölötti arányt elérnie a kormányfőnek.

A platformok között tehát érződik a különbség, ugyanakkor az is egyértelműen látszik, hogy a hazai ellenzék rendkívül Facebook központú, és a konkurens platformon nem képes a kormányzó pártok riválisává válni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. február 05. 10:33
Érdekesek ezek a felmérések. Ugyanis az üzenetek tartalmát nem elemzik. Így elsikkad, hogy az ellenzéknek nincs elképzelése, elfogadható programja. Csak azt nézik, hogy - az előbbiek következtében - szervezetlen.
hátakkor
2013. december 22. 10:54
Nem az ellenzék FB központú, hanem pár paprikajancsi.
nyugalmazott tanár
2013. december 22. 10:54
Nem platform kellene a hazai áldemokratikus baloldalnak, hanem korrekt, társadalom érdekei mellett kiálló politika. Amit eggig nem tettek meg. Még azt a rendkívül alacsony, soha nem látott 9%-osra tervezett SZJA-t is ócsárolják, ami összetársadalmi viszonylatban általános 7%-os reálbérnövekedést jelent Magyarország lakossága, családai számára 2014-ben. Szemben a többkúlcsos adóztatásukkal, ami azt jelentette, hogy a lakosság 95%-ától 36%-os jövedelemadót szedtek be, amíg el nem zavarták őket a választók.
nyugalmazott tanár
2013. december 22. 10:53
"a konkurens platformon nem képes a kormányzó pártok riválisává válni" Mi a jófene az a konkurens platform, amikor az ővék a média, ellensúlyok nélkül bitorolják a kereskedelmi TV adásokat, ők folynak a csapból és a kanálisból. Mi az a platform, ahol riválisok kellene legyenek? Biztosan a tisztesség platforma, a becsület-platformra, az igazmondó és lopásgátló, a hazaszerető-platformra, a köz- és szociális platformra, a társadalmi szolidaritás platformjára gondolhatott a Szerző. Hát ezeken a platformokon valóban nem rúgdalják a labdát a balliberális ellenzék oldalán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!