Van remény: visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

2023. december 06. 19:55

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot.

2023. december 06. 19:55

Visszakerült szerdán a 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára a kereszt. A keresztet délután egy daru emelte a levegőbe, és arról szerelték fel a huszártorony tetejére, amelynek sziluettje az elmúlt napokban egyre inkább kirajzolódott az állványzat mögött. A keresztet két nappal azelőtt helyezték vissza, hogy Emmanuel Macron francia elnök látogatást tesz az építkezésen, napra pontosan 

egy évvel azelőtt, hogy a gótikus építészet remekműveként számon tartott katedrális újranyitja kapuit. 

Az illetékes hatóságok döntése alapján a székesegyházat az eredeti formájában állítják helyre. A leomlott 66 méter magas huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották. A huszártorony fokozatos újbóli megjelenése az égen jelzi hónapok óta a párizsiak számára a munkálatok előrehaladását. A torony földfelszínhez viszonyított magassága 96 méter lesz, mint az összeomlott toronyé, és ugyanolyan anyagokból készül, mint az eredeti: a szerkezete tölgyfából (220 tonna), a borítása és a díszítése pedig ólomból (140 tonna), a csúcsát egy korona, egy kakas és egy kereszt díszíti.  

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2023. december 07. 14:15
Faszt van remény. Majd ha minden fehér ember keresztény lesz és minden nőnek 3-4 gyereke születik, az lesz a remény. Ez így csak hézagpótlás. Minden nemzedék megfeleződik, ha leszámoljuk a muszlim bevándorlókat.
Pernahajder
2023. december 07. 11:12
Bálványimádó szektás paraziták...
Aerion
2023. december 07. 09:25
A Notre Dame ugyan valóban eredeti állapotában került helyreállításra, azért én emlékszem a felújítási tervezés egyes szakaszaira, amikor elhangzottak olyasmik, hogy át kéne gondolni ennek az épületnek a funkcióit, lehetne egész másra is hasznosítani, például múzeum, étterem, bevásárolóközpont, szórakozóhely, és egyéb további hasznos ötletek sokasága. Volt például, aki egy pénisz alakú építmény tervezett a leégett toronyzat helyére. Megjegyzem, nem egyedüli az ilyesmi, anno, a franciának nevezett tömeggyilkosságsorozat idejében, amelyek egyesek forradalomnak is neveznek, volt már a Notre Dame bordélyház, ahol értelemszerűen az apácák voltak a kurvák, de volt ez hajléktalanszálló, lóistálló, közvécé, lomraktár, vagy épp börtön is. A progresszív elme nagyon találékony.
Reszelő Aladár
2023. december 07. 09:02
4,5 év mi a felépüléséhez szükséges időhöz képest. Mondjuk arra nagyon vigyáznak, hogy az Olimpiára még véletlenül se legyen készen. Amúgy kisebb csoda, hogy a kereszt visszakerült. Sajnos előbb láttam jönni valami félholdal kombinált ökumenikus baromságot, netán valami szuperszekuláris szabadkőmves szimbóleumot. Majd ha kész lesz, újraszentelik, lesz benne Istentisztelet, akkor elhiszem. Attól jobban tartok, előbb lesz kulturális központ mint templom és az is csat átmenet, mielőtt ez lenne a párizsi nagymecset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!