Nyolc évre ítélték az orosz hadsereg rágalmazásáért a Metro-könyvek íróját

2023. augusztus 07. 21:56

Gluhovszkij az ítélet szerint többek között meghamisított videókat osztott meg az orosz katonák bűneiről.

2023. augusztus 07. 21:56

 A 44 éves író ellen, aki a Metro-regényekkel vált világhírűvé, korábban körözést adtak ki és elrendelték a letartóztatását. Halmazati büntetésként 

hétfőn eltiltották az internetes adminisztrátori tevékenységtől.

Dmitrij Gluhovszkij az ítélet szerint tavaly tavasszal a közösségi médiában szövegeket és meghamisított videókat osztott meg, azt állítva, hogy az orosz katonák bűncselekményt követtek el Ukrajnában. Az író külföldön él, orosz és izraeli állampolgársággal, valamint németországi és spanyolországi lakhatási engedéllyel rendelkezik.

Ezt is ajánljuk a témában

Borisz Kagarlickij szociológus és politológus is a terroristák listájára került

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) hétfőn felvette Borisz Kagarlickij szociológust és politológust a terroristák és szélsőségesek nyilvántartásába. Kagarlickijt korábban a sziktivkari városi bíróság döntése nyomán letartóztatták, miután terrorista tevékenységre az interneten való nyilvános felhívás címén vádat emeltek ellene.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) a Komi Köztársaságban levó részlege úgy ítélte meg, hogy Kagarlickij a Krími hídon tavaly történt, az ukrán katonai hírszerzés által elkövetett robbantást követően a Telegram-csatornáján a terrorizmust igazolta.

A szociológus Oroszország és a világ baloldali mozgalmairól szóló publikációk és kutatások szerzője. Az orosz igazságügyi minisztérium 2018-ban külföldi ügynöknek nyilvánította, azon az alapon, hogy közös projektjei voltak a Németországból finanszírozott, ugyancsak ügynökként számon tartott Rosa Luxemburg Alapítvánnyal.

Körözést adtak ki egy ukrán újságírónő ellen

Az orosz belügyminisztérium hétfőn körözést adott ki Janina Szokolova ukrán újságírónő ellen, akit a Roszfinmonitoring márciusban tett fel a terroristák és szélsőségesek listájára. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Szokolova az NTA ukrán tévécsatornán azt hangoztatta, hogy az oroszokat etnikai alapon kíméletlenül meg kell semmisíteni.

A Holod című ellenzéki hírportál nyílt forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Oroszországban idén július 31-ig legkevesebb 82 büntetőeljárást indítottak hazaárulás, kémkedés és bizalmas alapon való együttműködés címén. Az összesítés szerint az ügyek közül 20-at államtitkot képező információk gyűjtése és kiadása, 12-t hazaárulás előkészítése, annak kísérlete és arra való felbujtás, tízet kémkedés, nyolcat az ellenség oldalára való átállás, hetet az ellenségnek nyújtott pénzügyi támogatás és külföldiekkel való együttműködés, egyet pedig kémkedés formájában elkövetett államárulás címén indítottak. További 17 ügyről nincsenek részletes adatok. Az eljárások közül 17-et Moszkvában, 51-et az oroszországi régiókban, további 11-et pedig a megszállt területeken indítottak.

(MTI)

***

Nyitókép: Pixabay

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. augusztus 08. 12:38
" MTom 2023. augusztus 08. 03:20 Latszik itt a mandin milyen jol mukodik a kormany gyuloletkelto propagandaja. Mindegy kirol mirol van szo...akit lehoznak hogy a magasztos orosz vagy fidesz eszmek ellen szot emelt azt az itteni agyhalott csahosok onnantol utaljak es pusztuljon." HOL VAN GONZALO LIRA, tomi cica?
coyote-0
2023. augusztus 08. 07:19
A regény nem nagy szám, de a játékok jól sikerültek.
I_Isti
2023. augusztus 08. 07:14
Virtuális büntetés. Legfeljebb nem megy haza néhány évig.
nyúlgerinc
2023. augusztus 08. 06:21
Mit vártok egy hontalan zsiráftól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!