Szeptembertől él a nyelvbűn Szlovákiában

2009. június 30. 15:02

Elfogadták a nyelvtörvényt Szlovákiában, szeptembertől akár 5000 euróra is büntethető az, aki például egy magyar ügyintézővel magyarul beszél.

2009. június 30. 15:02

Szeptembertől lép életbe az államnyelvről szóló törvény módosított változata, melyet mai ülésén fogadott el a parlament: az ülésteremben jelen levő 136 képviselő közül 79 támogatta. Így ősztől a szlovák nyelv helytelen használatáért akár 5000 eurós bírságot is kaphat a rosszul nyelvelő. A bírságot korábban az Alkotmánybíróság eltörölte, ám a jogszabály módosítását kidolgozó Marek Maďarič; kulturális miniszter szerint éppen a szankció fogja szavatolni a törvény betarthatóságát.

A törvénymódosítás vitájában főként a Magyar Koalíció Pártja képviselői szólaltak fel. Az MKP meggyőződése, hogy az új törvény akadályozni fogja a kisebbségek nyelvi jogainak érvényesítését. Biró Ágnes képviselő szerint "a törvénymódosítás a szlovák államigazgatás célzott támadása a magyar kisebbség identitásának egyik legérzékenyebb eleme, az anyanyelve ellen". Véleménye szerint a törvény alkotmányellenes, és Szlovákia nemzetközi kötelezettségeivel sincs összhangban. A vita során a törvényhozók elálltak attól, hogy az egészségügyi és szociális intézményekben a személyzet csak szlovákul szólhasson az ápoltakhoz.

A törvényhez a parlamenti pártok több tucat módosító indítványt nyújtottak be, ám ezek közül egyetlen ellenzékit sem fogadtak el. Az elfogadott módosító indítványok többsége kormánypárti. A Szlovák Nemzeti Párt frakcióvezetője, Rafael Rafaj volt a legaktívabb a módosítások terén. Így például elérték, hogy már az első írásbeli figyelmeztetés után lehessen bírságolni. Nem fogadták el azonban azt, hogy a második bírság az első kétszerese legyen.

Marek Maďarič kulturális miniszter szerint "a legfontosabb, hogy senki se legyen diszkriminálva, se a kisebbségek, se a szlovákok" - tette hozzá. A miniszter arra a kérdésre, tervezik-e nyelvrendőrség felállítását, azt felelte, ez a megnevezés lealacsonyító. A törvény betartatása felett egy új minisztériumi osztály fog őrködni, melynek két tagja lesz.

Elfogadták a nyelvtörvényt (Új Szó)

A Fidesz ismét keményen bírálta a nyelvtörvényt (Bumm.sk)

Kezdődik az újabb magyar kálvária (Felvidék Ma)

Hülyék vagyunk? (Philosophus naplója)

Censura madarsko (plüss taxi)

Nyelvtörvény avagy a 79 képviselőnek az édesanyját... (A hírlapíró és a halál)

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoli28
2009. június 30. 20:05
Semmi probléma: Külügyminisztériumunk sajnálát és aggodalmát fejezte ki a döntés miatt, úgyhogy minden a legnagyobb rendben!
kalandféreg
2009. június 30. 18:35
Irigylem a tótokat. A legnagyobb problémájuk az, hogy hogyan verjenek keresztül egy a saját alkotmányuk szerint is übernecces törvényt, amit jobb esetben sosem fognak alkalmazni, kevésbé jó esetben meg járkálhatnak majd miatta a nemzetközi bíróságra. És irigylem a hazai elitet is. Akik a válságkezelés viharai között is józanul végiggondolva reagálnak szélsőségtől mentesen: "Aggodalmát fejezte ki a Külügy a szlovák nyelvtörvény miatt" Vajon meddig nézi tétlenül ez a két birka nép, e két aljas kormányzat rombolását??? Bármeddig basszus :o(
ádámka
2009. június 30. 16:22
Ha nem rohadna a gazdaságunk és határozott külpolitikánk lenne, nem mernének ilyen törvényeket hozni... dec. 5-ről nem is szólva...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!