Nekiment Lengyelországnak a médiatörvény miatt az Egyesült Államok külügyminisztere

2021. augusztus 12. 13:08

„Ez a törvényjavaslat veszélyezteti a média függetlenségét és ronthatja Lengyelország erős befektetési környezetét” – fogalmazott Anthony Blinken.

2021. augusztus 12. 13:08
null

A lengyel parlament alsóházában kis többséggel elfogadták a lengyel médiatörvény módosítását, amely a kritikák szerint az amerikai többségi tulajdonú TVN24 csatorna ellen szól – írja a Portfolio. Anthony Blinken kemény hangvételű közleményt adott ki a hírrel kapcsolatban. 

Ebben az amerikai külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy a keddi parlamenti szavazások a demokratikus berendezkedésű országok által képviselt értékek ellen tett lépéseknek mondhatók és mivel egy nagy amerikai befektetés korlátozásáról van szó (a teljes amerikai tulajdont legfeljebb 49%-osra kell csökkenteni), mindez a lengyel befektetői környezetre is negatívan hathat. Blinken a közleményben „mély aggodalmának” adott hangot, hogy végül a lengyel alsóház elfogadta a törvényt az amerikai szenátorok korábbi figyelmeztetése ellenére. A külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a lengyelországi nagy amerikai kereskedelmi befektetések összekötik a jólétünket és javítják kollektív biztonságunkat.

Ez a törvényjavaslat veszélyezteti a média függetlenségét és ronthatja Lengyelország erős befektetési környezetét”.

Az amerikai külügyminiszter a közleményben emlékeztetett rá, hogy Lengyelország fontos NATO szövetséges ország, amely szövetség „a közös demokratikus értékek és a jólét iránti kölcsönös elkötelezettségen alapul”. Hozzátette, hogy ez a médiatörvény „ellentmond azoknak az elveknek és értékeknek, amelyekért a modern, demokratikus nemzetek kiállnak. Arra buzdítjuk Lengyelország kormányát, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítsa elkötelezettségét ezen közös elvek mellett.”

Nyitókép: Patrick Semansky / POOL / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2021. augusztus 13. 09:12
„mély aggodalmának” adott hangot "akülügyminiszterúr" NEVETSÉGES Az USA szempontjából pont a legkisebb problémától kap mély aggodalmat a nagytudású politikusúr.
eresgé
2021. augusztus 13. 00:15
Van egy olyan pletyka amit már 2006-8 környékén is hallani lehetett kint, hogy a demokrata vezetés a hidegháborút szeretné visszahozni. Gyakorlatilag újra kétpolusúvá akarják tenni a világot. Ehhez az első lépésük az EU felrobbantása és nyugat-európai államok csatlós államokká alakítása. Ehhez a legerősebb országot Németországot szeretnék lerongyolni gazdaságilag. Az ukrajna szétverése az orosz szankciók az arab világ szétverése egyértelműen ezt a célt szolgálta az EP zöld és egyéb balos gyakorló elmebetegeinek korrumpálása és támogatása. A V4-ek jelen állás szerint a német gazdaság gerincét adó autóipar 'motorja' egészen nyilvánvaló innen a szándék. Bush és Obama már keményen ezen dolgozott.
fogas paduc
2021. augusztus 12. 15:06
Törökország is nato tag. Szezont a fazonnal?
Google
2021. augusztus 12. 15:04
Tömegpusztító fegyvereket találtak Lengyelországban? Is? Vagy csak a tömegek agyát mosó tévéik jövője miatt aggodalmaskodnak? Business, as usual.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!