Szombattól jön a kettős többségi szavazás a Tanácsban

2014. október 31. 12:28

November elsején lép életbe a Lisszaboni Szerződés azon rendelkezése, amely átalakítja a döntéshozatal szabályait a tagállamok minisztereit tömörítő Tanácsban. Ettől kezdve a százalékos szavazatarány mellett a népességszám is szerepet játszik majd a minősített többségi szavazásnál.

2014. október 31. 12:28

Szombattól nem csak az új Bizottság áll fel, de változnak a szavazás szabályai is a Tanácsban, amely a tagállamok – különböző tárgyak szerint illetékes – minisztereiből áll. November elsején hatályba lép ugyanis a Lisszaboni Szerződés azon rendelkezése, amely bevezeti a kettős többséget a tanácsi szavazásnál.

Eddig olyan rendszerben zajlott a döntéshozatal, hogy a tagállamok népességszámuk szerint bizonyos számú szavazattal rendelkeztek (a legkisebb Málta hárommal, a legnagyobbak huszonkilenccel) és a szerződések meghatározták, hogy mennyi szavazat szükséges egy javaslat támogatásához.

Az új szabályok szerint bevezetik a kettős többséget: eszerint a tagállamok 55 százalékának kell majd támogatni a javaslatot úgy, hogy egyszersmind ezek az unió lakosságának a 65 százalékát is kiteszik. Abban az esetben, amikor a Tanács nem az Európai Bizottság vagy a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő javaslatáról dönt – például a bel- és igazságügyi politika egyes kérdéseiben vagy bizonyos esetben a Külügyek Tanácsában – a tagállamok 72 százalékának támogatása lesz szükséges, a lakosság tekintetében pedig szintén egy 65 százalékos arányt írnak elő az új szabályok.

A Lisszaboni Szerződés legnagyobb része ugyan már 2009-ben hatályba lépett, de a döntéshozatalról szóló szabályok hatálybalépését Lech Kaczinsky akkori lengyel elnök követelésére 2014. november 1-re halasztották. Kaczinskynak azt is sikerült elérnie, hogy ezen túl is még három évig kérhetik a tagállamok a korábbi szavazási rendszer alkalmazását.

Az új rendszert – még ha a kis országoknak nem is feltétlenül kedvez – összességében sokkal hatékonyabbnak ítélik a szakemberek, mert sokkal több megállapodási kombinációt rejt magában, így nagyobb esélyt jelent a megállapodásra – foglalja össze a Bruxinfo.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2014. december 12. 15:16
Amint azt az országgyűlés mentelmi bizottságának elnökétől, bizonyos Rubovszkytól tudjuk; " Elnézést kérek, a demokrácia arról szól, hogy a többség diktatúrája a kisebbség fölött..."
kaktuszvirág
2014. november 04. 18:41
Mikor lépünk már ki ebből a tetves EU ból?
pitypang1125
2014. november 04. 18:40
Na ez kiváló egyszóval a kisebb országoknak kuss van, majd a nagyok eldöntik.
Berecskereki
2014. október 31. 17:04
Jön a kettős mérce az EU-döntéshozásban. Na ja! Ez lesz a novodemokrácia a Besenyő családban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!