Két magyar férfi rablógyilkosság miatt áll bíróság elé Salzburgban – az áldozatuk egy iraki férfi volt

2023. november 28. 19:40

A két gyanúsított a vádhatóság szerint eddig ellentmondásos vallomást tett.

2023. november 28. 19:40

Büntetőeljárás indult halált okozó rablás gyanúja miatt két magyar állampolgár ellen kedden egy salzburgi bíróságon.

A vádak szerint a 26 és 20 éves féltestvérek 2023. január 2-án az osztrák városban egy autóvásárlás ürügyén kiraboltak és megöltek egy 31 éves iraki férfit. Az iraki állampolgár holttestét azonban eddig nem találták meg.

Az idősebb vádlott ártatlannak vallotta magát, Magyarországon büntetett előéletű féltestvére viszont elismerte bűnösségét halált okozó testi sértés elkövetésében.

Elena Haslinger illetékes ügyész szerint az iraki férfi BMW márkájú gépkocsiját akarta eladni, amelyet a salzburgi főpályaudvar közelében lévő egyik mélygarázsban akart átadni feltételezett vevőinek. A vádhatóság képviselője szerint a két vádlott már előzőleg eltervezte, hogy elrabolják a kocsit. Mint mondta, abból indulnak ki, hogy a történtek során az iraki férfi, akinek karóráját is ellopták, meghalt. „330 napja nem adott életjelt magáról” – hívta fel a figyelmet Haslinger, hozzátéve, hogy a holttestet ismeretlen helyre vitték.

A BMW-t január 17-én foglalták le. A csomagtartóban vérnyomokat találtak és az iraki férfi karóráját, amelyen az idősebb gyanúsított DNS-ét is felfedezték. Az iraki férfi vérét egy törölközőn is megtalálták a két gyanúsított salzburgi lakásán.

A két gyanúsított a vádhatóság szerint eddig ellentmondásos vallomást tett.

A következő tárgyalási napokat november 30-ra és december 5-re tűzték ki. A halált okozó rablás 10-től 20 évig terjedő börtönnel, illetve életfogytiglani szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény Ausztriában.

(MTI)

***

Nyitókép: ALEX HALADA / AFP

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andris-923
2023. november 29. 18:55
Dich má hogy mik vannak
Mócsing
2023. november 29. 09:43
migránsbűnözés
Balango
2023. november 29. 08:46
Ha nem az áldozat, hanem az elkövető lett volna arab, azt is megírják odakint?
johannluipigus
2023. november 29. 07:19
@meinstrand-2 Tehetünk mi arról, hogy már megint cigányok gyilkoltak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!