Hatalmas üzletre készül a magyar állam, ez mindent megváltoztathat a magánegészségügyben is

2023. október 27. 10:13

A Világgazdaság meg nem erősített információi szerint állami tulajdonba kerülhet a Synlab Hungary Kft., a tranzakció a magánszektorra is hatással lesz.

2023. október 27. 10:13
SZENTÁGOTHAI János

Hamarosan állami tulajdonba kerülhet a közfinanszírozott fekvő- és járóbeteg ellátás legnagyobb laboratóriumi magánszolgáltatója, a Synlab Hungary Kft. – értesült a Világgazdaság. A portál megkereste az érintett céget, valamint a területet felügyelő belügyminisztériumi államtitkárt, de a kérdésekre egyelőre senki sem válaszolt.

A cikk megjegyzi,

a kormány célja a magánlaboratóriumokat kiszorítása az állami ellátás infrastruktúrájából, amely egy sokéves terv része, a megvalósítása pedig legutóbb a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. létrehozásáig jutott el. 

Ezt is ajánljuk a témában

Teljesen átalakítják az egészségügyi rendszert, parlament előtt a törvény

Akár 40 százalékkal nőhet és legfeljebb 20 százalékkal csökkenhet az orvosok és ápolók fizetése az egészségügyi rendszer átalakítását célzó javaslatcsomag szerint. Hozzányúlnának az alapellátáshoz, továbbá feladatot kapna a szociális szektor is. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az egészségügy tervezett egylépcsős átalakítása a rendszer „jelen erőforráshiányos állapotában” „csak komoly ellátásbiztonsági kockázatok árán valósítható meg”.

A Magyarországon számos nagy központi labort és több száz vérvételi pontot üzemeltető Synlab anyacége eredetileg egy német családi vállalaté volt, de nemrég egy angol magántőkealap érdekeltségébe került – írja a VG, amely hozzáteszi, ezután nagy kérdés, hogy az eddig vele kapcsolatban álló magánegészségügyi szolgáltatók kihez szerződnek majd a laborvizsgálatokra, tehát az üzlet a magánszektorra is hatással lesz.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás, illusztráció

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2023. október 28. 07:16
Helyes. Széfes Horváth Ágnes és a Szent István Kórház éléről viharos körülmények között távozó Molnár Lajos rendbetette az egészségügyet. Kórházakat zárt be s ráadásul minden jövedelmet termelő egységet magánkézbe adott. Végre kikerül egy szűk profitorientált csoport kezéből e diagnotikai egység. Nem a betegellátást szolgálta, hanem újság cikkeken át tartotta rettegésbe a lakosságot. Futottak koleszterin szint mérésre s minden más egyébként halálosnak nyilvánított betegség tünet laborkontrolljára. Azzal senki sem foglalkozott, ha az illető kezében volt a mérési eredmény, vajon követte-e terápia.
szintetikus
2023. október 27. 17:02
az orosz szoponcoknak és a családjuknak minek diagnosztika? csöndben ha felfordulnak több pénz jut a vezérüknek :D
szintetikus
2023. október 27. 17:01
utána 1 forintért eladják lölőnek?
Ben Jeremiah
2023. október 27. 16:42
Ez az állami egészségügy - magán intézményekkel nagyon nem jó. Mert most az a helyzet, hogy ahol lehet keresni, az megy magánban, ami meg totál ráfizetés, az meg marad az államiban. (Érdekes módon pl. traumatológia mentőszolgálattal NINCS magánban.) A szülés is úgy megy magánban, hogy amíg nincs komplikáció. Ha gebasz van, rögtön tolják át az államiba. Meg hát a maszek szülész is a betegeket az állami intézménybe rendeli be pl. ultrahangra, mert az, hogy a maszek rendelőjébe egy íróasztalnál többet beruházzon, az nem kóser. (Egy ilyet most vittek el a rendőrök bilincsben.) Rendet kell vágni, és most fog kiderülni, hogy az orvosoknak megint bajuk lesz, hiába kapták meg a milliós fizetést, az sem elég. Ők hiénázni akarnak az államon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!