Palkovics: Továbbra is a SZIE-hez kívánjuk csatolni a Corvinus budai campusát

2015. szeptember 09. 20:44

Továbbra is a Szent István Egyetemhez kívánja csatolni az EMMI a Corvinus Kertészettudományi Karát. Palkovics László elmondta: nem fogják a kart elköltöztetni, sőt az sem kizárt, hogy műszaki és gazdálkodástudományi képzések is lesznek a campuson, amelyet szeretnének felújítani is.

2015. szeptember 09. 20:44

Nem változott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint fenntartó szándéka a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusának Szent István Egyetemhez (SZIE) történő csatolásáról – mondta Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerdán.

Az államtitkár közlése szerint a Corvinus egyetem szerdai szenátusi ülésén az integrációra 17 nem szavazat érkezett, ebből a szenátus felépítését illetően legalább 14 a budai oldal képviselőitől kell, hogy származzon, ami természetes. A javaslatot 7-en támogatták, 5-en tartózkodtak. Hozzátette, az elcsatolást a gazdaságtudományi kar egyöntetűen támogatta, és ide jár a hallgatók mintegy fele.

Annak meghatározása, hogy miként működik a magyar állami felsőoktatás, a fenntartó feladata, az a céljuk, hogy egy jobban működő, hatékonyabb intézményrendszer alakuljon ki – hangsúlyozta.

Az államtitkár – felidézve a Balog Zoltán miniszternél reggel tartott egyeztetést – azt mondta: a tárca vezetője támogatja az államtitkárság javaslatát az átalakításról. A megbeszélésen a döntés indokairól már csak kis mértékben esett szó, alapvetően arról egyeztettek, miként valósul majd meg a jövőbeni működés – fűzte hozzá.

Jelezte: a három kar a SZIE-n belül speciális jogállást kap majd, például költségvetésükkel önállóan gazdálkodhatnak, és az egyetem működését negatívan nem érintő ügyekben saját maguk dönthetnek. Hasonló jogállást terveznek a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria központja esetében is – jegyezte meg.

Palkovics László az egyetemek hálózatos együttműködését érintő felvetésre azt mondta, ha most olyan jól együtt tudnának működni, ezt az elmúlt 12 évben miért nem tették meg.

Az államtitkár nem osztotta a három dékán aggodalmát arról, hogy a változások már január 1-től megvalósulnának. Mint mondta, ezt lehet úgy alakítani, hogy működni tudjon. Megjegyezte: a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Pannon Egyetem, ahol szintén karok áthelyezéséről van szó, kifejezetten kérte, hogy már január 1-től történjenek meg a változások.

Az előző napok tüntetéseire reagálva azt mondta: nem kell megvédeni a budai campust. Tőlünk legalábbis biztosan nem – fogalmazott. Kijelentette: a campus marad, fejleszteni akarják, és az arborétumot sem kívánja senki értékesíteni. A budai campus egy dologra jó, egyetemre, és egyetemként akarják működtetni – tette hozzá, majd kitért arra is, azt tervezik, hogy a SZIE Ybl Miklós műszaki karát és a gazdálkodástudományi képzést is ide költöztetik, amennyiben ez megoldható. Ez költségmegtakarítást eredményez, amit azután a campus felújítására fordítanak a tervek szerint. Erre és állagmegóvási munkákra különösen szükség van, a campus több épülete rendkívül rossz állapotban van.

Hangsúlyozta: nem tervezik az oktatók elbocsátását sem, az agrárképzésben résztvevők számát növelni szeretnék, és ehhez az oktatói létszámot is növelni kellene, nem pedig elbocsátani, tehát ez sem reális veszély.

A többi intézményről szólva jelezte: a gyöngyösi és egri főiskola összeolvadását a szenátusok 100 százalékban támogatták, miként ilyen döntés született a SZIE állatorvostudományi kara és a jászberényi kar esetében is. Szintén egyhangú a támogatása a kecskeméti és a szolnoki főiskola összeolvadásának is. A Nyugat-magyarországi Egyetemen pénteken várható döntés, de itt sem számít problémákra – mondta az államtitkár. Ahol a támogató határozat megszületett, ott már a miniszter is jóváhagyta a javaslatokat - mondta Palkovics László.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bélus
2015. szeptember 10. 10:02
Most üt vissza az, hogy a budai karok semmiféle integrációt nem engedtek (pl. Marketing Tanszék Budán és attól teljesen független Marketing Intézet Pesten), s még azt sem engedték, hogy az "idő" egyféleképpen múljon a két campuson az elmúlt 10 év folyamán: az előadás Budán 2x45 perc, Pesten egy idősáv egyben(80 perc). Az a néhány hallgató, aki átjárt Budáról Pestre valamilyen ottani órára, hülyét kapott az időegyeztetés miatt.
Tintamin
2015. szeptember 09. 23:34
Semmi probléma, basszátok csak szét, amit lehet, legfeljebb már eleve külföldi egyetemre mennek a gimnazistáink....
Gregorius
2015. szeptember 09. 22:08
A hallgatók azért sopánkodnak, mert úgy érzik, hogy a Corvinus nevét jobban ismerik, mint a Szent Istvánét, így azzal a diplomával, amin a Corvinus neve szerepel több esélyük van, mint a másikéval. (Tegyük fel, hogy még változatlan tudás mellett is.) Ez kicsiben olyan (messze nincs akkora difi), mintha valaki az USA-ban pl. a Yale vagy az Indiana State University diplomájával keres állást.
Fakutya Vigyora
2015. szeptember 09. 21:34
Na, akkor picsán lesz rúgva végre a kitüntetett Magda? http://vastagbor.blog.hu/2010/03/16/az_utolso_kituntetesek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!