Colleen Bell Áderrel pálinkázott a XIX. Csángó Bálon

2015. február 07. 22:26

Szombaton este Budapesten, a Petőfi Csarnokban rendezte meg a Pro Minoritate Alapítvány a XIX. Csángó Bált. A rendezvényen Áder János köztársasági elnök mondott köszöntőt, beszédét egy gyimesi mesével zárta. A bálon Colleen Bell amerikai nagykövet és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke is tiszteletét tette.

2015. február 07. 22:26

A nemzeti összetartozás, a nemzeti kultúra épp úgy nem lehet divatjamúlt, mint ahogy a testvéri szeretet sem lehet az – emelte ki Áder János köztársasági elnök a XIX. Csángó Bálon, szombaton a fővárosban. Az államfő megnyitó beszédében úgy fogalmazott: magyarságunkat az anyatejjel szívjuk magunkba. „Magyarnak lenni annyi, mint magyarul gondolkodni, magyarul imádkozni, magyarul vallani szerelmet, magyarul becézni gyermekeinket” – mondta a köztársasági elnök, hozzátéve: ebből fakad érzelmi világunk minden rezdülése, ez ad keretet gazdag és sokszínű kultúránknak. Megjegyezte: sokan mondják, hogy a globalizáció nem kedvez a nemzeti kultúráknak, de ha körbenéznek itt, könnyen belátható, hogy tévednek, akik így gondolják.

Az államfő köszöntötte a műsorban a gyermekáldáshoz kötődő hagyományok világába elkalauzoló fellépőket, a bálra érkező csángókat és a csángó magyarságot, majd azt kívánta: a most felnövekvő nemzedékek tagjai megőrizve és megújítva adják tovább azt az egyedülálló kulturális kincset, amelyet szüleik is nagyszüleiktől és dédszüleiktől örököltek. Őrizzék meg a táncokban, népszokásokban, hagyományokban rejlő páratlan gazdagságot, a mesék szépségét, mindazt, amit szüleiktől hallottak egykor - kérte Áder János, aki köszöntőbeszédét egy gyimesi mesével zárta.

A rendezvényen megjelent Colleen Bell, új amerikai nagykövet, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, és jelen voltak a határon túli magyarság képviselői is. Áder János felidézte, hogy amikor az új nagykövet átadta megbízólevelét, arra biztatta, minél jobban ismerje meg a sokszínű, magyar népi kultúrát is. Köszönetet mondott, hogy a nagykövet ilyen hamar elfogadta az invitálást.

Az idén a Csángó Bál színpadi műsorán fiatal pusztinai-gyimesfelsőloki pár „babalátóba” invitálta a nézőket, ahol a szereplők saját maguk megélt élménye alapján tárták a közönség elé a csángó „radina” gazdag hagyományát. A „babalátóba” érkezők a gyermekágyas anyát segítendő élelmet, terményt vittek ajándékba, a boldog apa pedig pálinkával, kaláccsal kínálta a vendégeket. A látogatás jókedvű énekléssel és tánccal végződött.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség által Budapesten, a Petőfi Csarnokban megrendezett XIX. Csángó bálon Gyimes-völgyi, pusztinai, forrófalvi, magyarfalusi idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek mellett közreműködött Antal Tibor, Hodorog András, Legedi László István, Roman Stefan, Benke Róbert, Benke Viktor, Kovács Krisztián, Nyisztor Ilona és a Zerkula Zenekar. Fellép Petrás Mária, Herczku Ágnes, Tintér Gabriella, Kacsó Hanga Borbála, valamint a magyarországi csángó muzsikát játszó zenekarok közül a Dresch Quartet, a Fanfara Complexa, a Tázló Együttes, a Mentés Másként Trió, a Somos Együttes, a Szigony Együttes és a Zurgó Együttes. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követték.

A megrendezett kiállításon Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthették meg, valamint bemutatták Oláh-Gál Elvira A moldvai magyarokról című könyvét. A fotókiállításon Takács Judit fotóművész, a csángó magyarok mindennapjait bemutató képeit láthatták a vendégek. A Csángó Bál szervezői évről-évre a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2015. február 08. 22:23
Várjuk a Nagykövet Asszonyt a II. Székely Bálon is!
bumburi
2015. február 08. 20:17
Amikor egy amerikai multicégnél dolgoztam én is elvittem a multicég egyik elnökhelyetesét pálinkázni. Nagyon izlett neki, és elmondta hogy sajnos náluk nincs jóféle szilvapálinka az amerikai bevásárló központokban. Tele vannak a polcok mundenféle hüje tequilákkal, de jóféle magyar szilvapálinka nincs.
várúr
2015. február 08. 18:20
C. Bell asszony jól kezdett. Nem arcoskodott, nem zarándokolt a ballibekhez, nem avatkozott a magyar belpolitikába, viszont közölte, hosszabb ideje tanul magyarul. Producer ide vagy oda, a baromarc McCainnél fényévekkel intelligensebb. Vonzó külsejű, remek modorú, stb. Lehet, hogy a végén jól járunk vele. Népszerűségre, de legalább elfogadottságra szüksége van a böhöm USA-nak is.
illesl
2015. február 08. 15:03
Kétség kívül, az USA új irányvonala bontakozik ki látszólat. Bál ide, bál oda, tettek is követik majd a bálozást. Ha csak annyit sikerül elérni, hogy magyar nyelven is misézhessenek a csángóknak, ha Románia hivatalos nyelve a magyar is lesz, nem volt hiába a bálozás. Viszont ne feledjük, Románia amerika-barátságát nagyon hamar ledobja, készen áll a újabb átállásra. Csak nehogy mi maradjunk az utolsó csatlósok megint.,.. Olvassák el Alekszander Dugin okfejtéseit Romániáról... https://eurocom.wordpress.com/2013/07/12/a-roman-orosz-kapcsolatok-jovoje-alekszander-dugin-elkepzelese-szerint-oroszorszag-hangja/ Ne feledjük, hogy a románok most fontosak az amerikaiaknak, de ha valaki elolvassa Alekszander Dugin, Putyin tanácsadójának fejtegetéseit Romániáról. "Az orosz geostratéga szerint, a Románia és Oroszország közötti kapcsolatok teljesen másképp néznek ki, mint ahogy azt a politikai elemzők többsége hiszi: „Látni fogják, hogy az új szövetséghez közeledés harmadik régiós láncszem Románia lesz. Sőt, Románia ebben az unióba belépve egyesülhetne azzal a Moldovával, melybe újra integrálódott Transzdnyeszter. Mindenki nyerne ezzel!” Románia az Európai Unió perifériáján van, hívatlan vendég, mellyel rosszabbul bánnak, mint az olyan nehéz helyzetben lévő országokkal, mint Spanyolország, Olaszország, Görögország, Portugália, Írország. Ezeket az országokat az Európai Unióban pejoratív módon a „PIIGS csoport”-nak, vagy a „disznók csoportjá”-nak nevezik. Ez azt jelenti, hogy ilyen körülmények között Románia egy tizedrangú ország? Európában létezik ez a negatív és igazságtalan kép a románokról. Őket nem üdvözlik vendégekként. Számukra nem nyitják meg a Schengen-övezetet. Néhány korrupció eset alapján egy egész népet ítélnek el. Ez megalázó helyzet egy olyan ország számára, mely fenséges ortodox kultúrával, olyan kultúrával rendelkezik, amelyet én a XIX-XX. századi európai kultúra igazi gyöngyszemének tartom. A román társadalom, valójában, az egyik legérdekesebb, legintellektuálisabb, a hozzánk legközelebb álló európai társadalom”.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!