Ebola: nyilatkozniuk kell a pécsi egyetem afrikai hallgatóinak

2014. augusztus 26. 09:53

A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) 48 hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika ebola-fertőzéssel érintett országaiból – közölte az intézmény kedden az MTI megkeresésére, hozzátéve, hogy felkészültek a hallgatók fogadására.

2014. augusztus 26. 09:53

A PTE Oktatási Igazgatóságának közleménye szerint az intézményben várhatóan 48 diák – szinte valamennyien az orvostudományi karon – kezdi meg tanulmányait az ebola-fertőzéssel érintett országokból. Mint írták, a megyei tisztifőorvos hivatalos megkeresésére az orvos- és egészségtudományi szakokon tanuló hallgatóktól nyilatkozatot kérnek arról, hogy jártak-e Nigériában, Guineában, Sierra Leone-ban vagy Libériában az elmúlt hat hétben.

Hozzátették: a pozitívan válaszolók, illetve az érintett országokból tanulmányokat folytató 48 hallgatónak a megyei tisztifőorvos által megküldött, a járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére szolgáló nyilatkozatot is ki kell töltenie. A nyilatkozat alapján, ha csak minimális esély is mutatkozik a fertőzésre, illetve ha esetlegesen tünetek jelentkeznek a hallgatókon a Klinikai Központban haladéktalanul további vizsgálatokat folytatnak – közölték.

Ezen túl az érintett hallgatók számára külön tájékoztatót is tartanak, és szakembereik folyamatosan rendelkezésükre állnak az ebola-vírussal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén. Kitértek arra is, hogy a jelenlegi epidemiológia helyzettől függetlenül, megelőzési célzattal 2010 óta a Pécsi Tudományegyetem valamennyi, az orvosi- és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatója tanulmánya megkezdésekor, majd évente ismétlődően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vesz részt.

A közleményben megjegyezték: a PTE az országos egészségügyi szervekkel karöltve a továbbiakban is mindent megtesz az esetleges veszélyek feltérképezése és a megelőzés érdekében. Ugyanakkor hozzátették: a megyei tisztifőorvos hivatalos levele alapján rendkívül csekély annak a veszélye, hogy fertőzött ember érkezzen Magyarországra, akár a PTE-re hallgatóként.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rosszkutya
2014. augusztus 26. 11:03
Ön ebolás? Igen/Nem (A megfelelő válasz aláhúzandó)
egysegelem
2014. augusztus 26. 10:52
Nincs ezzel semmi baj, ezek a hallgatok sulyos penzeket fizetnek, hogy idejohessenek, valoszinu gazdag csaladokbol szarmaznak, aligha erinteznek az utcan ebolasokkal, vagy aligha mennek olyan kornyekre, hogy ez realis veszely legyen. Ezek a diakok nem hulyek, nyilvan tudnak nagolul,nem kell ugy kezelni oket mint valami tudatlan koszos afrikait. 48 ember az semmi. Mondjuk nem tudom mennyibe tellne vert venni toluk es megvizsgalni a virust, vagy, hogy ez mennyibe kerulne a TBnek, de ha nem valami irrealis osszeg, megcsinalhatnanak.
orion
2014. augusztus 26. 10:25
Valahol le kellene őket parkoltatni a karantén idejére. Nem nálunk. Ki a fene hallott már ilyet? Én biza senkit nem engednék annyi és annyiféle fiatal közé, akik mindenfele jönnek-mennek, ahogy rendes egyetemistákhoz illik. Basszus, ha egy hajón csak egy gyanús tüneteket mutató ember volt, senki nem szállhatott partra- már sok-sok száz évvel ezelőtt sem. Tényleg nem értem, totál elveszítettük az önvédelmi képességeinket? Mi történhet, nekünk esik az összes jogvédő vagy mi a franc???
Felebarát
2014. augusztus 26. 10:19
hány repülőn érkeznek a teljes utas létszámot majd utóelemzik? csukják karanténba őket és vizsgálják ki..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!