Jól kitoltak a határon túlról felvételizőkkel

2014. július 20. 13:22

Az alapszakot végzett kolozsvári egyetemisták az elmúlt évekhez hasonlóan egy egyetem által kiállított dokumentummal akarták igazolni, hogy megvan a diplomájuk, de ezt idén nem fogadta ezt el a magyarországi Oktatási Hivatal. A magyar diákok hasonló igazolásait elfogadja.

2014. július 20. 13:22

Hiába végezték el az alapszakot, hiába tettek sikeres felvételi vizsgát és hiába fogadná őket a magyarországi intézmény: az Oktatási Hivatal döntése miatt több határon túli magyar diák mondhat le továbbtanulási terveiről – írja a Kolozsváros.ro. A korábbi évek gyakorlatától eltérően ugyanis idén nem fogadta el a Hivatal a diploma elkészüléséig kiállított ideiglenes dokumentumot, mely igazolja az alapszak elvégzését. Ugyanilyen jellegű dokumentumot a Magyarországról felvételiző diákoktól minden gond nélkül elfogadtak. Az OH a 2008-as román-magyar ekvivalencia-egyezményre hivatkozik, mely szerint csak a diplomát kötelesek elfogadni.

Volt, akit június 25-én, volt akit július 10-én, a határidő lejárta előtt értesítettek, de olyan is volt, akinek csak egyszerűen lenullázták a pontszámait és érvénytelenítetté ka jelentkezést. A fiatalok először a kolozsvári egyetemhez fordultak, ott azonban nem tudták határidőre kiállítani a diplomát. Ezután az Oktatási Hivatalt kérték, hogy a korábbi évekhez hasonlóan fogadják el az igazolást, eredménytelenül. Az eljárást diszkriminációként megélő fiatalok Facebook-csoportot is alapítottak.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2014. július 21. 08:42
Fiúk, csak addig kelletek, amíg kibic szavazataitokkal hozzájárultok a kétharmadhoz. Utána meg a nagy nemzeti Fidesz leszar benneteket. Ti még nem tudjátok, milyen kormányunk van nekünk itt Magyarországon?
Mimes
2014. július 21. 07:46
Üdv "itthon", srácok!
Berecskereki
2014. július 21. 07:23
Vajon kinek milyen célja van ezzel a témának. Már megint úgy néz ki a történet, hogy valaki/valakik politikai tőkét akarnak kovácsolni belőle. Már a cím és provokatív, mivel azt sugallja, hogy Magyarország csak a kolozsvári felvételezőktől nem fogadja el. Tudtommal a felvételi szabályzatban, rendeletben benne van, hogy milyen okmányok szükségesek és annak hitelesítését kinek kell végezni. Ezt tudniuk kellett a felvételizőknek is. A levelükben a következőket írják:"1. A román tanügyminisztérium a felsőfokú végzettséget igazoló oklevelet a sikeres záróvizsgát követően egy év után állítja ki, addig egy, az oklevelet igazoló dokumentumot kapnak kézhez a diákok. A jogszabály szerint a diákoknak lehetőségük van sürgősségi eljárást kérvényezni, azonban ebben az évben a tanügyminisztériumot érintő korrupciós botrány miatt sürgősségi eljárás esetén sem állítanak ki felsőfokú okleveleket, ezt tehát, tőlünk teljesen független okokból nem állt módunkban július 10-ig az e-felvételire feltölteni, és a jelenlegi állapot szerint továbbra sem áll módunkban ezt a hiányt pótolni." Ebből pedig egyértelműen kitűnik, hogy a román kormány, a román oktatási minisztérium hibáztatható. Mivel a a probléma okozója a román oktatási minisztériumnál van, miért nem vették fel a kapcsolatot a magyarországi oktatási minisztériummal és miért nem kerestek megoldást? A politikai kérdésként való tálalását jól mutatja a http://kolozsvaros.ro/web/kolozsvaros/-/a-23-millio-roman linken megjelenő írás. A történet ilyenként való megjelenése akár provokációként is felfogható. Mindettől függetlenül szükségesnek tartanám, ha a magyarországi oktatási minisztérium, külügyminisztérium felvenné e témában a kapcsolatot a román szervekkel és megoldást találnának a problémára.
jött a csősz és mindenkit hazazavart
2014. július 20. 16:06
2010 óta írom, hogy az oktatási hivatalt ki kell söpörni. hoffmann ezt elmulasztotta, ma ugyanazok a vezetői, akik magyar és hiller idején voltak. mégis kedves fidesz=kdnp-s oktatáspolitikusok, mire számítottatok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!