Visszadobta a levélben szavazással kapcsolatos panaszt az Ab

2014. március 14. 18:17

Egy férfi azért nyújtott be alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybírósághoz, mert tartózkodási helyén, Luxembourgban nincs magyar külképviselet, ezért szeretett volna levélben szavazni. Ám ezt a Nemzeti Választási Iroda elutasította, amit aztán a Fővárosi Törvény szék is helyben hagyott. Az Ab pedig azért nem foglalkozott az üggyel, mivel a férfi nem szavazhat levélben, ezért ezzel kapcsolatos vizsgálatot sem kérhet.

2014. március 14. 18:17

Alkotmánybíróság (Ab) érintettség hiányában visszautasította azt az alkotmányjogi panaszt, amelyet egy magyarországi lakóhellyel rendelkező, de külföldön tartózkodó férfi nyújtott be annak érdekében, hogy levélben is leadhassa a szavazatát az április 6-i országgyűlési választáson.

A határozat testület honlapján olvasható indoklása szerint a panasz benyújtója azért kezdeményezte levélben történő szavazásának engedélyezését, mert tartózkodási helyén, Luxembourgban nem működik magyar külképviselet. A panaszos először a Nemzeti Választási Irodához fordult a levélben szavazók névjegyzékébe történő felvétele érdekében, de az iroda elutasította a kérelmét, és ezt a döntést később a Fővárosi Törvényszék is helybenhagyta. 

A férfi ezt követően nyújtotta be indítványát az Alkotmánybírósághoz, ebben a választójogot és a diszkrimináció tilalmát sértőnek nevezte a levélben történő szavazás tilalmát a magyarországi lakhellyel rendelkezők esetében, és ezért ennek az alaptörvényi rendelkezésnek a hatályon kívül helyezését kérte. Az Ab határozatában azt állapította meg, hogy a panasz benyújtója érintettség hiányában nem kérheti a levélben történő szavazás feltételeinek alkotmányossági vizsgálatát, mivel a voksolás ezen módjával csak a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők élhetnek.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Radio Silicon
2014. március 15. 14:29
Én támogatnám a levélben szavazás lehetőségét. Persze a Jobbikra adnám a voksot.
csuka
2014. március 15. 07:02
"ezért egy kicsit sántít azoknak az érvelése, akik diszkriminációt kiáltanak mert nem szavazhatnak levélben (mellesleg eddig sem tehették)." Kicsit 'sántít' az érvelésed. A helyzet 500 ezer külföldön munkát vállalóval alapvetően megváltozott. Ehhez kellett volna a választási törvényt igazítani, nem a Fidesz-maffia hatalom mániájához!
Kálmán Szolga
2014. március 15. 00:37
Gombóc XVI. Artur: "hazudott-e Kövér László, amikor azt mondta a külföldi magyar állampolgárok szavazati jogával kapcsolatban, hogy "nincs kétféle magyar állampolgár" Micsoda kérdés ez, jóhogy hazudott Hiszen fideszkomcsi KISZ titkár, mszmp tag Hazudott, miaz hogy, nagyon is
Gombóc XVI. Artúr
2014. március 14. 20:00
Akkor ismét megkérdezem, hogy hazudott-e Kövér László, amikor azt mondta a külföldi magyar állampolgárok szavazati jogával kapcsolatban, hogy "nincs kétféle magyar állampolgár". Jelen pillanatban ők szavazhatnak levélben, a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön élők viszont nem. Ezek szerint Kövér László hazudott. Szerintetek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!