A lengyelek már Schrödert is elítélnék

2023. június 22. 17:29

A szervezett bűnözés és korrupció elleni osztály azt is vizsgálja, hogy Schröder felhasználta-e az orosz energetikai cégekben folytatott tevékenységét arra, hogy „nyomást gyakoroljon az EU-ra és Ukrajnára”.

2023. június 22. 17:29
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„A Grupa Lotos olajfinomító vállalat tavalyi akvizóciója és a PGNiG olaj- és gázipari céggel való fúzió jót tett az Orlen-csoportnak, amely a legnagyobb lengyel olajipari vállalat. Az Orlen az első negyedévben rekord bevételre tett szert és a nyeresége is tetemesen nőtt. 110,3 milliárd złoty volt az Orlen bevétele és 9,2 milliárd złoty adózás utáni nyereséget ért el március végéig. Az előző év azonos időszakának eredményével összehasonlítva a bevétel 142,6, a nyereség pedig 221,7 százalékkal nőtt – írta a Rzeczpospolita című napilap.

Az EuRoPol Gaz 1,3 milliárd eurót követel a Gazpromtól

A Jamal földgázvezeték lengyelországi szakaszának tulajdonosa, az EuRoPol Gaz vállalat 6 milliárd złotyt (1,3 milliárd eurót) követel az orosz Gazprom óriásvállalattól, a tavaly leállított gázszállítások okozta veszteségek kompenzálására. Az EuRoPol Gaz a Stockholmi Kereskedelmi Kamara Választottbírósági Intézetéhez nyújtotta be igényét – jelentette a Business Insider Polska hírportál.

Törvényi felhatalmazás a balti-tengeri energia-infrastruktúra védelmére

A kormány elfogadta azt a törvénytervezetet, amely »különleges helyzetben«, »modern terrorista fenyegetésekkel« kapcsolatban felhatalmazást ad a tengeri kulcsfontosságú energia-infrastruktúra megvédése érdekében »ellenséges hajó elsüllyesztésére«, terrorista akció elhárítására. A Reuters ismertette a tervezetet, a biznesalert.pl jelentésére hivatkozva. A törvénytervezetet úgy alakították ki, hogy a jogi alapot »biztosítsa a lengyel hadsereg számára, a fenyegetésre adott válaszhoz a tengeri infrastruktúra támadása esetén, különösen a Baltic Pipe földgázvezetékre vonatkozóan«. A tervezet felhatalmazza a védelmi minisztert parancs kiadására »ellenséges hajó vagy vízi jármű elsüllyesztésére«. Hasonló esetben ellenséges léghajó elleni intézkedésre is kiterjed a tervezett felhatalmazás. A törvénytervezetet a parlamentnek jóvá kell hagynia.

Gázüzemű erőmű alapkőletétele

Lerakták az alapkövét Grudziądzban (Kujávia-pomeránia vajdaság, Közép-Lengyelország északi részén) annak az 563 MW kapacitású gázüzemű erőműnek, amelynek a beruházó konzorciumát a Siemens Energy Global, a Siemens Energy és a Mytilineos alkotja. A beruházás értéke 2 milliárd złoty, jelentette a The Warsaw Voice multimédia platform. A közvetlen megbízó a CCGT Grudziądz (zárt ciklusú gázturbinás erőmű), a PKN Orlen ellenőrzése alatt álló Energa vállalatcsoport leányvállalata – jelentette a Rzeczpospolita című napilap. Az új erőműben az áramtermelés a tervek szerint 2026-ban indul.

Duda az új globális energiarendről

Számos jele van annak, hogy a hagyományos, homogén, földgázon alapuló gázipar több üzemanyagú, különböző megújuló energiaforrásból származó gázt alkalmazó vegyes ágazattá válik – üzente a Miedzyzdrojeban megtartott 26. Gazterm konferencia résztvevőinek a rendezvény fővédnöke, Andrzej Duda. A Dziennik Gazeta Prawna című napilap által ismertetett köztársasági elnöki levélben Duda hangsúlyozta: „az energiabiztonság megőrzése egyebek között észszerűséget követel a szabad gáz- és energiapiacról áttéréskor, az energiaváltás alapvető kihívásaival szembenézéskor”.

A lengyel ügyészség vizsgálja Schröder szerepét

A Frankfurter Allgemeine Zeitung idézte az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióállomás tudósítását arról, hogy a varsói ügyészség vizsgálja Gerhard Schröder korábbi német szövetségi kancellár »szerepét az Ukrajna elleni orosz agressziós háború előkészítésében«. A meg nem nevezett forrásokra támaszkodó információk szerint a szervezett bűnözés és korrupció elleni osztály azt is vizsgálja, hogy Schröder felhasználta-e az orosz energetikai cégekben folytatott tevékenységét arra, hogy »nyomást gyakoroljon az EU-ra és Ukrajnára«.”

Nyitóképen: Gerhard Schröder. Fotó: Kay Nietfeld / DPA / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
káli
2023. június 23. 10:18
Putyinszopók, ez is meg a vajda is
Lajoss
2023. június 23. 06:20
A Schrödert felvásárolták az oroszok..van ilyen..lásd a Karmelitát..
5m007h 0p3ra70r
2023. június 22. 22:55
Hogy felhasználta-e a befolyását? Csak úgy mint az összes. Vajon miért játsszák meg magukat? Brüsszel tele van még ma is az ilyen befolyásolók hadával.
Gonella
2023. június 22. 19:53
a hunter biden barát. Sshröder ellenség. hova tették az eszüket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!