Eljött az ideje Horthy Miklós tisztességes megítélésének

2023. június 18. 14:03

Régóta nyilvánvaló, hogy az ellene felhozott vádak túlnyomó részét a bolsevik propaganda ihlette, ennek ellenére vannak, akik valamiféle zsigeri beidegződésből ma is szajkózzák a rágalmakat.

2023. június 18. 14:03
null
Bánó Attila
Bánó Attila
Magyar Nemzet

„Valahányszor előtérbe kerül vitéz nagybányai Horthy Miklós neve Magyarországon, azonnal megszólal az a hisztérikus kórus, amely antiszemitizmust és fasizmust emlegetve gondoskodik a volt kormányzó nevének lejáratásáról. Ez a gyakorlat a kommunista-szocialista időkből ered, amikor szó sem lehetett tárgyilagos vélemények és elemzések hangoztatásáról. A marxista–leninista diktatúra több mint három évtizede letűnt, ám egy szűk kör vonatkozásában továbbra is erős a Horthy Miklóssal kapcsolatos negatív beidegződés.

Százötvenöt évvel ezelőtt, 1868. június 18-án, Kenderesen született nagybányai Horthy Miklós, akinek a neve egyesekben barátságtalan indulatokat, a magyarok többségében viszont tiszteletet és nagyrabecsülést ébreszt. Számtalan érv és bizonyító erejű történelmi tény szól amellett, hogy Horthy tisztességes, keresztény, hazájáért és népéért komoly áldozatokra kész államférfi volt, aki a legnehezebb időkben is vállalta a kormányzással járó megpróbáltatásokat. 

Régóta nyilvánvaló, hogy az ellene felhozott vádak túlnyomó részét a bolsevik propaganda ihlette, ennek ellenére vannak, akik valamiféle zsigeri beidegződésből ma is szajkózzák a rágalmakat.

A rágalomhadjárat részének volt tekinthető az a csaknem húsz évvel ezelőtt megjelent könyv is, amelynek a bemutatóját 2004 őszén a budapesti Holokauszt Emlékközpontban tartották (a rendezvényen magam is részt vettem). A Titkos alku című, magánkiadásban megjelent könyv nem állított kevesebbet, mint hogy Hitler és Horthy között Klessheimben, 1944. március 18-án titkos alku jött létre, amelynek értelmében Horthy kormányzó vállalta a magyarországi zsidóság mielőbbi, maradéktalan deportálását, cserébe Magyarország szuverenitásáért. A szerző koncepcióját megvilágította ez a kijelentése: »Ha Horthyt oda lehetne helyezni, ahová való, akkor a magyar politikától jelentős erőt vennénk el.«”

 

Nyitókép: © Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2023. június 18. 20:31
Sajnos van egy gerinctelen, enyveskezű miniszterelnök, aki nem merte Horthy Miklóst megvédeni a szentmise ügyében! Az a R.Lauder szólt ide, akinek a dúsgazddag szülei 1939-ben nem segítettek a St. Louis hajó 937 zsidó menekültjének, hogy kikössenek Floridában. 937 zsidónak kellett volna szállás és élelem. Visszaküldték őket Európába!! THE GUARDIAN (liberális) oktatta ki Orbánt a Horthy 200 ezer megmentett budapesti zsidójáról! "--- He therefore decided to defy the Germans – and so saved the lives of 200,000 Budapest Jews.---" https://www.theguardian.com/books/2022/jun/12/the-escape-artist-by-jonathan-freedland-review-how-an-auschwitz-breakout-alerted-the-world Orbán annyit mert válaszolni a Laudernek: "A probléma megszűnt létezni" (Ja, és a Merkellel sem koszorúztatta meg a szabadságtéri Gábrielt!)
Palatin
2023. június 18. 18:35
EMLÉKMÜVET, SZOBROT HORTHYNAK !
Akitlosz
2023. június 18. 16:55
Horthy Miklós kelet-szlovákul szónokol Kassán: https://www.youtube.com/watch?v=GhOE1yiw5bs&t=134s
Imre Debrecen
2023. június 18. 16:47
Csak a gazember bolsik és napjainkban a libsi-bolsik mossák össze Horthyt, az idióta Szálasival és hülye nyilasaival, akikből a legtöbben, 1945 után egyenruhát cseréltek és átálltak a bolsik közé. A német megszállás alatt, a Sztójai és Szálasi bábkormányok tetteit, Hothyra kenik, így akarják lejáratni, a nemzetben gondolkodókat, még napjainkban is, kierőltetett párhuzamot vonva az akkori eseményekkel kapcsolatban! A zsidók gettósítása, a Sztójai kormány alatt kezdődött és Szálasi vezetése alatt folytatódott, a német megszállás idején. És közben a német titkosszolgálat, elintézte a Horty nagyobbik fiát Horthy Istvánt(1943-ban), majd elraboltatta Miklós nevű fiát akit a hírhedt Mauthausen-i koncentrációs táborba hurcoltak. Az akciót Hittler egyik kedvence OTTO SCORZENY vezette: "Otto Skorzeny a Waffen-SS tisztje volt. A második világháború alatt több kommandós akciónál részt vett, többek között Benito Mussolini olasz vezető kiszabadításánál is, valamint Horthy Miklós magyar kormányzó fiának elrablásánál is." Majd később, a MOSZAD is beszervezte: "A Hitler bűvös vadászaként is emlegetett Otto Skorzeny, a Waffen-SS kommandós nagymesterének neve a magyar történelemből is jól ismert. 1944. október 15-én reggel Skorzeny és brigádja rabolta el ifjabb Horthy Miklóst, a kormányzó fiát, majd másnap hajnalban ő vezette a budai királyi palota elleni ostromot, ami végül Horthy lemondása és a nyilas hatalomátvétel előtt nyitotta meg az utat. A Hareetz izraeli napilap egykori Moszad-tisztektől kapott információk alapján szenzációs hírt tett közzé; Hitler kedvence a háború után az izraeli titkosszolgálatnak dolgozott." https://www.origo.hu/tudomany/20160329-hirszerzes-titkosszolgalat-moszad-waffen-ss-celzott-likvidalas-otto-skorzeny-egyiptom-nemet.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!