Kossuthot érteni és tisztelni szív kell, igaz hazafiság

2023. március 20. 20:00

Ő tényleg, és nem csak szavakban szerette ezt az országot.

2023. március 20. 20:00
null
Lukácsi Katalin
Facebook

„Anyai szívem fáj… így szoktak kezdődni látomások és próféciák, amelyet Szűz Máriának projektálnak ki a hívek, amikbe az egyház vagy az Örökkévaló képzelt vagy átélt fájdalmát vélik megragadni botorkáló emberiségünk válogatott tettei miatt. S a hazának mint anyának - folytathatnám én Vörösmarty sorait -, sem derül föl boldog napja. De inkább saját magam nevében beszélek mint magyar. 129 éve halt meg Kossuth. Rá nemcsak a feledés homálya merült, hanem torz emlékezet mételye járja át alakját. Bárgyú és felelőtlen népvezér, ostoba nacionalista, csaló, gyáva és tolvaj politikus. Szembeállítják sokan igaztalanul Széchenyivel, amikor vitájukat csak a tájékozatlan vagy hazug utókor fújta fel. A polgári Magyarország nagy tisztelői pedig vakon úgy tesznek, mintha elgondolható gondolat lenne Kossuth nélkül a modern polgári Magyarország. De ez nekem fáj, nem Kossuth-nak. Ő tényleg radikálisan azonosította magát ezzel az üggyel - ami a mi hazánk -, és most is - ha él, bár miért ne élne? - a hazáért aggódik, nem saját soha nem volt igaz kultusza miatt. Talán könnyebb is a számára: a bárgyú és felelőtlen népvezérek végre már nem éljenzik.

Kossuth-ot érteni és tisztelni szív kell, igaz hazafiság, de a ráció mellett a szív együtt dobbanása is, ahogy Kossuth tábori rabbijának fia, Lőw Immánuel megfogalmazta. Ő a szív vérével állította azt szembe.”

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. március 28. 12:20
Kossuth és Széchenyi a célokban egyetértettek, csak az azokhoz vezető módszerekben és időtávban nem. " a magyar király nem ugy lesz, mint a francziák királya szokott lenni. Francziaországban ezt kiáltották: Le roi est mort, vive le roi, és a király a-peu-pres készen volt, mert ez ősi szokás vala. Magyarországban azonban, ha paeta conventa, eskük és szokásokat üres szalma és frasisnak feltüntetni nem akarunk, a király halálával, az illető trónörökös semmi egyéb, mint a valószinűleg leendő, szóval virtualis király: s ha a rárótt kötelességeknek meg felelni nem akar, és elég hatalommal is bir hozzá, uralkodhatik ugyan, de magyar király soha sem lesz " / Gróf Széchenyi István /
bölcsbagoly
2023. március 21. 17:54
Nem ismered ezeket a kifejezéseket? No akkor: - kibic = azzal a személlyel, aki olyanba szól bele amihez rendszerint nem ért s felelősséget sem vállal a véleményéért; - lelátó = karzat a színházban/stadionban/ az élet színpadán, ahonnan véleményezed a látottakat; - arról alkot véleményt amiről úgy gondolja, hogy érti, vagy éppen hogy joga van hozzá, persze felmentve magát a felelősség alól.
Esvány
2023. március 21. 14:53
"ahogy Kossuth tábori rabbijának fia, Lőw Immánuel megfogalmazta" Gondolom, ez volt az eszmei mondanivaló kvintesszenciája... Ez a "liberális farizeus" nő miért nem tér át más vallásra, ha a zsidókba szerelmes? (vö. Holo-sztiptíz, Jordán Adél és Székely Kriszta leszbikus kapcsolatának magasztalása, ésatöbbi).
bölcsbagoly
2023. március 21. 12:56
Kossuth imádónak lenni három esetben lehet: - ha valaki tájékozatlan a dolgaiban; - ha neki pont ez tetszik; - ha zsigerből ítél. Ennél a némbernél, mind a három valószínüsíthető!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!