Miért tüntetünk?

2022. február 13. 07:41

A finn nagykövetség előtti demonstrációról.

2022. február 13. 07:41
null
Kulifai Máté
Kulifai Máté
Hetek

„Gondolni se mertük volna, talán csak reménykedtünk benne – hogy a Päivi Räsänen finn képviselő melletti szimpátiatüntetésünket ekkora érdeklődés övezi majd. Abból a szempontból persze nem meglepő, hogy a tét valóban hatalmas: vajon korlátozhatóak-e az alapvető emberi jogaink mondvacsinált indokokkal, vagy továbbra is szabadon szólhatunk, vélekedhetünk és vallhatjuk meg ősi hitünket Európában? Mivel minden embert egyaránt érintenek ezek a sorskérdések, értetlenül állunk azok előtt a kritikák előtt (bár csekély számban érkeztek), amelyek ezt a kiállást érték.

E cikk írásakor már több mint 1800-an jelezték érdeklődésüket a vasárnap 14 órára meghirdetett szolidaritási kiállás iránt, de a valódi szám ennél sokkal nagyobb. Habár civilek kezdeményezték a tüntetést, szinte az összes keresztény egyházból, több civil szervezetből, sőt nem hívők részéről is érkeztek visszajelzések, hogy nagyon fontosnak tartják az eseményt, hiszen a bibliai idézet posztolása miatt bíróság elé citált finn képviselő ügye messze nem csak Finnországról szól, hanem minden európai ügye. 

Habár a tüntetés minden embertársunk szabadságáért és jogaiért történik, mégis arról értesültünk, hogy ellentüntetést szervez a Magyar Ateista Társaság, amelyet a magát katolikus teológusnak tartó Perintfalvi Rita is nyíltan támogat. Mint a szabad véleménynyilvánítás lelkes és elkötelezett hívei, teljesen természetesnek vesszük, hogyha vannak, akik nem értenek egyet az állításainkkal, bár az ellentüntetők eseményének leírásában több olyan pontatlanság és alapvető félreértés is szerepel, amelyre muszáj reagálnunk.

A Magyar Ateista Társaság a felhívásában azt állítja, hogy a Hit Gyülekezete homofób tüntetést szervez. Ez ugye nem igaz: mivel az eseményt civilek szervezik, akik között igen, vannak olyanok is, akik nem titkoltan a Hit Gyülekezete tagjai. Tudtunkkal ez még nem bűntetőjogi kategória, bár lehet, hogy vannak, akik ezt is tiltanák. Ha a gyülekezet szervezné a rendezvényt, akkor nem csak egy utcát, de a fél Gellért-hegyet le kellene zárni.”

Fotó: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. február 13. 22:39
Az is benne van valahol a Bibliában : A balga azt mondja , nincs Isten : "
fintaj
2022. február 13. 21:09
Leakis társunk információja alapján a Hit rádió facebook oldalán megnéztem a tüntetést, felemelő volt nézni és hallani. https://www.facebook.com/hitradio.hu/videos/824812375133402
ergo07
2022. február 13. 19:00
Sokan voltunk, hála Istennek. Egészen különös érzés volt együtt imádkozni a Miatyánkot, köszönöm! Az imát pedig nem hagyjuk abba!
Lajoss
2022. február 13. 16:33
..mert álszent képmutatók vagytok,a Szájer Jóska is ott lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!