A saját életemet élem, nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

2022. február 08. 08:42

Gyűlölik azt, amit mondok és ahogyan mondom, de egyetértenek azzal, amit csinálok. Interjú.

2022. február 08. 08:42
null
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Origo.hu/888

A baloldali értelmiségiektől azt halljuk, hogy nem kell Demeter Szilárdra figyelni, mégis mindig figyelnek rád, rendre fel is hördülnek, ahogy levegőt veszel. Mit gondolsz, minek tulajdonítható ez a figyelem: a személyednek, a pozíciódnak vagy annak, hogy nagyobb források fölött diszponálsz? Vagy valami más oka van?

»Még az úri klubból sem tudnak kirúgni, mert be sem akartam lépni«

Ahogy egyikük megfogalmazta: gyűlölik azt, amit mondok és ahogyan mondom, de egyetértenek azzal, amit csinálok. Nem lehet könnyű nekik. Leginkább az idegesítheti őket, hogy nem kérek engedélyt tőlük a változtatásokhoz. És nem kérek elnézést azért, mert erdélyi vagyok, és azért sem kérek bocsánatot, mert nemzeti horizonton belül gondolkodom a kultúráról. Legalább annyira arrogáns tudok lenni, mint ők, ha róluk van szó. Ráadásul még az úri klubból sem tudnak kirúgni, mert be sem akartam lépni. A saját életemet élem, nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam. Röviden: szabad, ámde értékelkötelezett emberként saját elhatározásomból csinálom azt, amit csinálok. És mint ilyen, eleven cáfolata lehetek annak az önlegitimációs kinyilatkoztatásnak, miszerint csak az álfüggetlen értelmiséginek van helye a belpesti nap alatt.

Próbálom megérteni a baloldali értelmiség sokszor ellentmondásos gondolkozását: szerinted miért gondolják úgy, hogy figyelmen kívül kell hagyni téged? Mondták már rád, hogy te lényegtelen vagy, ostobának is minősítettek már, sőt azt is mondták, hogy te csak egy troll vagy.

A gyalázkodás nem ellenérv, szóval ezekkel nem foglalkozom. De amíg ők azzal vannak elfoglalva, hogy egymásnak mondogatják rólam a verdiktet, addig én megyek előre. Szoktam idézni az egyik mentoromat: amíg a hátunkat látják, azt jelenti, hogy mi megyünk elől. De máris túl sok szót vesztegettünk erre a kérdésre, olyan, mint a politika a politikáról, a nagyközönség számára érdektelen.

»Amit a magyar közbeszédben kultúrharcnak neveznek, az csak lökdösődés«

A Facebook téged nem letiltott, te távoztál erről a felületről. Miért, ez is a harc egy formája?

Nem harc, egyszerűen nincs rá szükségem, viszont időrabló. Kicsit olyan, mint amikor a városi szmogból kivonulsz a hegyekbe levegőt venni. A Facebook és az összes többi közösségi média pótcselekvés, zajos kocsmában is meg lehet váltani a világot, csak hát a világ ezt nem veszi észre. Intézményvezetőként, miniszteri biztosként, kuratóriumi tagként olyan döntéseket hozok, vagy készítek elő, amelyeknek konkrét következményei vannak. Felelősséggel tartozom a döntéseimért, cselekedeteimért, oda kell figyelnem. Amióta lejöttem minden közösségi platformról, több időm marad a munkámra és a családomra összpontosítani.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2022. február 09. 12:49
"Demeter Szilárd kultúrtéesze alig egy év alatt sokmilliárdos ingatlanvagyonnal gazdagodott, szerzeményeik között van minden jelentősebb művésztelep, múzeumok, műemlékek, kastélyok és a Hajógyári-sziget közel harmada. A PIM-főigazgató által átvett ingatlanok kiadásából és a kulturális intézmények bevételeiből önmagában 100 milliós nagyságrendű bevételre számíthatnak a cégek, de ez eltörpül az állami támogatások mellett." Szilárd primitív, gonosz, gerinctelen! Miért a legnagyobb gazemberek kapnak rangot, címet, pénzt ha átjönnek kicsiny hazánkba!? Mert odaát semmire nem mennének?!...
Menhetten
2022. február 09. 12:33
Ejnye-bejnye Szikszó! Téged még a Székelyek is megvetnek... Hisz Tőkés emlőin (vagy máson...) nevelkedtél...
mucsay
2022. február 08. 19:05
a menetrendszeri kemény megmondás, de persze a libsi haveroknak a pénzeső egy pillanatra sincs veszélyben
T. Péter
2022. február 08. 18:36
"Számomra az a tétje, hogy száz év múlva lesz-e még magyar kultúra a Kárpát-medencében." Köszöni szépen a nyelv is, a kultúra is, megvan az anélkül is, hogy az éppen errejáró hozzád hasonló hajjakendek félévente elbődülnek, hogy jajjistenemsegíccs, kihal a nyelv, kihal a kultúra. Nem fog. Túlélnek azok mindannyiótokat. Szó se róla, rontani azért tudtok a helyzetén, ahhoz mindig nagy volt a tehetségetek. Szóval, ha idejekorán kiveszik a kezetekből, akkor neki is jobb lesz, meg nekünk is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!