Már készen volt az ítélet – gróf Apponyi Albert trianoni szózata

2022. január 16. 18:50

1920. január 16-án hangzott el gróf Apponyi Albert trianoni szózata.

2022. január 16. 18:50
null
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Talán ebből a fájdalmas, dacos, pusztába kiáltott beszédből nőtt ki a megtaposott nemzet jajszava: »Nem! Nem! Soha!«

Mint a hajótörött ember reménytelen palackpostája, olyan volt az a szívet szorító szózat. Igazi értelme már elhangzásakor sem lehetett. A béketárgyalás asztalának túloldalán ülő győztesek addigra már eldöntöttek mindent; egy diktátum feküdt az asztalon, amelyhez gróf Apponyi Albert csupán díszletként kellett. Persze tapasztaltabb ember volt ez a páratlan műveltségű, egyetemek sokaságán tanító akadémikus (akit hosszú élete során ötször terjesztették föl Nobel-díjra), hogy azt gondolta volna, beszédével bármi lényeges változást érhet el a dölyfös győztesekkel szemben. Noha sokan álmodozónak tartották a grófot, ő mindig a földön járt. Tisztában volt azzal, hogy szavai már nem érhetnek célt, maga is csak epizódszereplő egy aljas színjáték utolsó felvonásában.

A delegáció január 5-én reggel indult útnak a Keleti pályaudvarról. Az összegyűlt tömeg előtt Huszár Károly miniszterelnök mondott csendes búcsúztatót, amelyre Apponyi hasonló hangulatban válaszolt. Nem akart sikerrel hitegetni, igaz, azt sem, hogy a csüggedés legyen úrrá az embereken. Az igazi, érdemi tárgyalásokon nem lehettünk ott, hiszen akkor idehaza a kommün tombolt, az antant pedig nem volt hajlandó egy asztalhoz ülni Kun Béláékkal. Amikor végre eltakarodtak, akkorra már – mint Bacsó Péter A tanújában – készen volt az ítélet.

A delegációt hűvösen fogadták odakint, még a mozgását is korlátozták, ne terjeszthesse a magyar álláspontot. A békefeltételek okmányait csak január 15-én vehették át – egyetlen napot kaptak arra, hogy mind a 364 paragrafust áttanulmányozhassák.”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. január 17. 10:56
A Magyar Királyság sorsát is már jóval korábban eldöntötték, mert a háttérhatalom által kirobbantott első világháború alapvető célja eleve a monarchiák és a birodalmak szétverése volt, mivel ezek akadályozták a világuralom kiépítését. A magyar uralkodók már akkor nagy hibát követek el, amikor már évszázadokkal előtte összeszűrték a levet az osztrákokkal.
Alcofrybas
2022. január 17. 10:06
Tanulság? A „Nem, nem, soha!” nem tanulság. Női hiszti. -- Megoldás: !intapozs dagam dygah eN
balbako_
2022. január 17. 07:04
Szegény ember észérvekkel próbálta meggyőzni a nyugatot. (És azóta még hülyébbek lettek EU társaink!)
Netbakter
2022. január 17. 04:56
Szegény Apponyi gróf. Annyira megdöbbent, hogy mindjárt megemlítette, hogy Kassa és Eperjes kimaradt a listából. Biztos megvolt az oka ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!