Macron házhoz megy a pofonért

2021. február 15. 12:39

Vajon el fogja-e kaszálni az EU Macron radikális iszlám elleni törvénytervezetét?

2021. február 15. 12:39
Krómer István
Vendégszerző

Emmanuel Macron francia elnök házhoz megy a pofonért. Már önmagában az is határeset, hogy törvényt akar hozni a radikális iszlám ellen, bár a politikai és médiahátszél, ami idáig repítette, talán még átsegítheti ezen a mások számára nehezen leküzdhető akadályon (képzeljük csak el: Marine le Pen, Matteo Salvini vagy akár Orbán Viktor készíttetne törvénytervezetet a radikális iszlám ellen!); ámde az a szándéka, hogy a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi adományokat be kell jelenteni az adóhivatalnak, biztosan kiveri a jogállami biztosítékot. Egy vállalkozó szellemű bukmékernél nagy tétben fogadhatnánk arra, hogy a biztosra vehető kötelezettségszegési eljárás végén az Európai Unió Bírósága el fogja marasztalni Franciaországot.

Azt fogja mondani a Bíróság, hogy az adományozás tőkemozgásnak minősül, a vitatott szabályozás pedig indokolatlanul tesz különbséget külföldről és belföldről származó adományok között. Azt is fogja mondani, hogy a törvény által előírt intézkedések alkalmasak arra, hogy az iszlám egyesületekkel és alapítványokkal szemben bizalmatlan légkört teremtsenek, s visszatarthatja az adományozókat a támogatások nyújtásától. Mindezek együttesen pedig

a tőke szabad mozgásának korlátozását jelentik, ami ellentétes az uniós joggal.

Az ítéletben a tekintetes uniós törvényszék azt is kifejti majd, hogy a törvény azon a különbségtétel nélküli vélelmen alapul, hogy a külföldi finanszírozás önmagában véve gyanús, ez pedig sérti az egyesülés szabadságát. A bejelentési kötelezettség indokolatlanul avatkozik be magánszemélyek életébe, ami ellentétes az Európai Unió Alapjogi Chartájával.

Mindezt pedig azért jósolhatjuk meg ilyen magabiztosan, mert az Európai Bíróságnak egy megtévesztésig hasonló ügyben hozott ítéletéből idéztünk, amelyben kimondta, hogy a civil szervezetekről szóló magyar szabályozás sérti az uniós jogot. Az természetesen fel sem merül bennünk, hogy a nagy tekintélyű bírák azonos tényállás esetén netán eltérő ítéletet hoznának. Amiképpen azt sem tételezhetjük fel, hogy az Európai Bizottság, a törvényesség pártatlan és hajlíthatatlan őre nem ugyanazzal a szigorú mércével mér nyugati és keleti, nagy és kis tagállamokat. Az ügy kimenetelét illetően még biztosabbak lehetünk a dolgunkban, miután Macron maga szolgáltatott bűnjelet maga ellen, kijelentve, hogy a muszlim vallású francia állampolgárokat meg kell szabadítani a külföldi befolyástól, ami nyilvánvalóan az eszmék szabad áramlásának durva sérelme.

Az egyenlő mércét illetően legfeljebb az bizonytalaníthat el kissé, hogy Ausztriában 2015-ben olyan, kizárólag az iszlámra vonatkozó (diszkriminatív!) törvényt fogadták el, amely teljes mértékben megtiltja (!) a muszlim szervezetek külföldi finanszírozását, mégsem halljuk, hogy a nagy európai szőnyeg szélére állították volna az osztrákokat. Lehet persze, hogy ott nem szokás feljelentgetni saját országukat Brüsszelben, ahol ellenben

a fasiszta magyar és lengyel kormány miatt nagyon elfoglalt bürokraták figyelmét mindez elkerülte.

Nem akarjuk persze, hogy a T. Bizottság feljelentésként értelmezze töprengéseinket, elvégre nincs abban semmi rossz, ha nyugati országok a divatos ideológiák kényszerzubbonyából kibújni igyekezvén, a józan ész és önérdek jegyében próbálják feszítő gondjaikat orvosolni. Nagyon azért nem is kell tartanunk attól, hogy a T. Bizottság meghallja a saját politikai agendájától (mert van az is a jogszabályok szigorú, pártatlan őrének!) eltérő kezdeményezéseket. Nem nagyon szokása az neki uniós polgárok milliói által indított, hivatalos polgári kezdeményezések esetén sem. 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2021. február 15. 12:56
"A bejelentési kötelezettség indokolatlanul avatkozik be magánszemélyek életébe, ..." Csakhogy a jogi személyek nem magánszemélyek. Legyen szó akár az adományozó, akár az adományt kapó esetében. Ad absurdum Mr. Soros, mint adományozó magánszemély, ha a saját számlájáról adományoz, de az általa alapított alapítvány már jogi személy. És ha Ali Ahmed mint magánszemély kap adományt, akkor természetesen "magánszféra", de ha a dél-francia mohamedán közösség kapja, akkor már jogi személy, és nem "magánszemélyek életébe való beavatkozás". Ergo - bár nem vagyok jogász - ez a magánéletbe való beavatkozás passzus nem áll fenn.
sagirdilsiz
2021. február 15. 12:56
Vajon el fogja-e kaszálni az EU Macron radikális iszlám elleni törvénytervezetét?,------ In sáa l-Láh, ahogyan a művelt francia mondja.
Párhuzamos különvélemény
2021. február 15. 12:51
Ez igen, bakker. Összesen 4 komment és csak az iménti sajátomét látom. Jó kis trió lehet előttem... (4 komment = ez a mostani lesz várhatóan az 5., hacsak valaki közbe nem ír)
Párhuzamos különvélemény
2021. február 15. 12:49
Igen válságos időszakát éli (már megint) a formális európai közösség, most épp Zerópajúnó... Resetelni szabad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!