A tények tisztelete már nem erény

2021. január 04. 17:01

Levél Gémesi György elnök úr részére.

2021. január 04. 17:01
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökeként Ön a közelmúltban tett nyilatkozataiban többször bírálta Magyarország Kormányát a koronavírus-járvány kezelésével, s annak kapcsán különösen az önkormányzati szektor finanszírozásával összefüggésben. Ezen nyilatkozatokban több olyan állítást is tett, amelyek nem állják ki a valóság próbáját, illetve – ahogy a baloldalon mondani szokás – »nem bontotta ki az igazság minden szeletét«. Jelen levelemmel ezen téves állításokat kívánom korrigálni, illetve további tényeket ajánlok szíves figyelmébe.

A járványügyi védekezésből és a terhek elosztásából az egész társadalom, a gazdasági élet minden szereplője és a magyar állam is kiveszi részét. A járvány gazdasági következményei súlyosak. Az év elején még gazdasági konszenzus övezte 4 százalékos növekedés helyett 6,4 százalék körüli GDP-csökkenésre lehet számítani. Az európai átlagnál várhatóan még így is jobban teljesítő magyar gazdaság 2020-ban nem a várt 2000 milliárd forinttal bővült, hanem nagyságrendileg 3000 milliárd forinttal marad el az azt megelőző évi eredménytől. Ebben a helyzetben az egészségügyi védekezés mellett a közhatalom gyakorlóinak, a Kormánynak és az önkormányzatoknak, aligha lehet fontosabb feladata, mint a munkahelyek védelme. Az ehhez vezető út pedig a legtöbb embernek munkát adó magyar kis- és közepes vállalkozások terheinek mérséklése. Az iparűzési adó csökkentése a helyi szintű gazdaság- és munkahelyvédelem fontos pillére.

Egyes ellenzéki városvezetők állításával szemben fontos leszögezni: az iparűzési adó kis- és közepes vállalkozások számára való megfelezésével a Kormány egy fillért sem von magához az önkormányzatoktól. A források a kis- és közepes vállalkozásoknál maradnak. Az intézkedés a Kormány számára nem bevételt, hanem kiadást jelent, mert 50 milliárd forint visszapótlására automatikusan kerül sor. 

Magyarország Kormányának álláspontja az, hogy válságban nem adót kell emelni, ahogy azt a baloldal gondolja, hanem éppen ellenkezőleg: az emberek és a vállalkozások terheit kell csökkenteni. Felhívom a figyelmét arra is, hogy a kis- és közepes vállalkozások azok, amelyek hazánk gazdaságának egyik legfontosabb motorjai, és amelyek a legtöbb munkahelyet teremtik a magyar emberek számára. Az iparűzésiadó csökkentése pedig éppen nekik segít ebben a nehéz helyzetben.

A Kormány a járvány kitörése óta azon dolgozik, hogy az emberek életét és egészségét megóvja, a családok anyagi biztonságát megőrizze és a munkahelyeket megvédje. Ennek érdekében 2020-ban a járvány elleni egészségügyi védekezésre több mint 1000 milliárd forintot, a gazdaság újraindítására 3700 milliárd forintot, a családok, a munkavállalók és vállalkozások támogatására pedig közel 3000 milliárd forintot fordítottunk. A hitelmoratórium révén további 2000 milliárd forint maradt a családoknál és a vállalkozásoknál, miközben a Kormány 2021-ben elkezdte a 13. havi nyugdíj visszaépítését, és csak ebben az évben több mint 197 milliárd forintot fordít majd az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére. Kár, hogy Polgármester úr levelében erről nem tesz említést!

Engedje meg, hogy további tényeket is a figyelmébe ajánljak! A rendszerváltoztatás óta nem tapasztalt nehézségeket hozó 2020-as évben a Modern Városok Program keretében több mint 345 milliárd forintnyi, a Magyar Falu Program keretében pedig több mint 210 milliárd forintnyi fejlesztést valósítottunk meg a városainkban és falvainkban, miközben a két program többéves összköltségvetése több mint 4500 milliárd forint. Mindezeken felül csak Budapesten 4000 milliárd forintnyi fejlesztés van előkészítés vagy megvalósítás alatt, a tavalyi évben pedig további 60 milliárd forintnyi fővárosi fejlesztés önkormányzattól való átvállalására tettünk javaslatot. 

Felhívom a figyelmét arra is, hogy a 2021. évi központi költségvetésben 865 milliárd forint szerepel az önkormányzati támogatásokra vonatkozó soron, ami 17 százalékkal, azaz 126 milliárd forinttal több, mint a tavalyi évi 739 milliárdos keret. Továbbá, az év végén több mint 30 milliárd forint értékű támogatást biztosítottunk több tucat város számára, közte ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak is, mint például Miskolc, Eger, Érd vagy Salgótarján vagy éppen a tatabányai kórház felújítására. Kár, hogy Polgármester úr levelében éppen az ellenkezőjét állítja!

Kérem Elnök urat, úgy is mint az egyik önkormányzati érdekképviselet vezetőjét, hogy szíveskedjen tájékoztatni a szövetség által képviselt települések vezetőit arról, hogy a 25 ezres lélekszám alatti települések esetében a Kormány automatikusan visszapótolja az önkormányzatok kieső bevételeit. Az ennél nagyobb önkormányzatoknál is nyitottak vagyunk a tárgyalásokra, hiszen közös érdekünk az, hogy az önkormányzatok működőképessége biztosított legyen. Emellett Magyarország brüsszeli állandó képviselete készséggel áll a Brüsszeltől pénzügyi támogatást igénylő városvezetők rendelkezésére, elősegítve ezzel a lehető legeredményesebb érdekérvényesítést.

Tudjuk, hogy a politikai viták hazánkban rendkívül eldurvultak. A tények tisztelete már nem erény. Mégis, Elnök úr mint rendszerváltó demokrata és mint regnáló polgármester – a nemzeti kormánnyal szemben érzett ellenszenvétől függetlenül – lehetett volna üdítő kivétel. Kár, hogy nem így történt!

Budapest, 2021. január 4.

Tisztelettel,   

Orbán Balázs"

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2021. január 05. 19:08
Akkor elmondom, hogy nemgödiként én ebből mit látok, homályos emlékek alapján mi a véleményem. Ott egy beruházás, aminek, mint mindegyik ilyen beruházásnak, a hatályos törvényeknek megfelelően kell megvalósulnia. A beruházást a gödi egyesült összefogás ellenzi, ellehetetleníteni igyekszik (hogy milyen indok alapján, nem tudom, nem emlékszem, nem érdekel. Gödön ezer éve ott a Samsung, ha az új garnitúra nem szeretné a bővítést, az kicsit olyan, mintha Kecskemét akadályozná a mercit egy fejlesztésben. A kormány pedig próbálja a beruházás megvalósulását elérni. Ezért, és mert a beruházás nem egyedül Gödé, kiemelt beruházássá minősíti. Számomra a dolog úgy néz ki, hogy a gödi vezetés akadályozott egy beruházást, a kormány meg nem hülye, hogy ebben partner legyen. Hogy ennél részletesebben kinek melyik részletkérdésben mennyi igazsága van, az nem érdekel. Az a gyár akkora, hogy oda nem csak gödiek járnak dolgozni. Ha bármi bajuk volt a Samsunggal, nem keresztbe feküdni kell a dolognak, nem fegyőrhöz kell rohangálni éceszért, hanem partnerként leülni és képviselni a saját álláspontot, amennyiben az a fejlesztés jobbításáért van, nem pedig az akadályozásáért. Sajnos túl sok olyat látni, hogy ahol balos vezetés van, ott minden leáll, punnyadni kezd, vagy épp lerohad. Ettől még lehet szar helyi Fidesz, Vácon pl semmit sem csináltak, buktak is akkorát, hogy a fal adta a másikat (az új vezetés sem jobb, csak a pofájuk nagyobb, gátlástalanabb).
konfucius
2021. január 05. 17:10
Tehát állításod szerint a DK törvénnyel ellentétes módon szerette volna megvalósítani a beruházást? És a momentumos hős legénynek kellett őket megállítani? A választók hány százaléka szavazott rájuk? És a DK-ra? Vagy ez most fog odafordulni, hogy igazából a gaz Orbán miatt van az egész egymás feljelentgetése meg kicsinálása Gödön?
syphax
2021. január 05. 16:14
"..Egyes ellenzéki városvezetők állításával szemben fontos leszögezni: az iparűzési adó kis- és közepes vállalkozások számára való megfelezésével a Kormány egy fillért sem von magához az önkormányzatoktól. A források a kis- és közepes vállalkozásoknál maradnak. Az intézkedés a Kormány számára nem bevételt, hanem kiadást jelent, mert 50 milliárd forint visszapótlására automatikusan kerül sor. " EZ A LÉNYEG! MINDEN PÉNZ VISSZAKERÜL(!!!), ÉS IGENIS VISZ-SZA-KE-RŐL ODA, AHOL A PÉNZ MOST LEGINKÁBB KELL: A KKV-KHEZ. TEHÁT A KÖRMÁNY, A KÖLTSÉGVETÉS A BÜDZSÉ EGY PICULÁT NEM KAP NEM LÁT ABBÓL A --NEVEZZÜK IGY--"ADÓ MEGFELEZÉSES PÉNZBŐL" AMELLYEL AZ ÖNKÖRMÁNYZATOS MOST VALÓBAN NEM SZÁMOLHATNAK. Ámde! Végsősoron még ez az intézkedés is az önkormányzatokat segiti, mert: 1.) kapnak valamennyi kompenzációs pénzt, de ami ettől lényegesebb: 2.) az ő városukban--az ill. önkormányzatok városában--segit "NEM TÖNKREMENNI" KKV-ket, melyek ha nem kélnyszerülnek becsukni a "bótot", úgy majd "azt" a várost és annak önkormányzatát fogja szolgálni, ahol dolgozni tud tovább. Ill. munkát, fogalalkoztatást fog tudni nyújtani az ill. város polgárainak--az adott esetben Gödöllőnek.
konfucius
2021. január 05. 13:05
Én úgy emlékszem, Göd polgármestere magának kavarta a bajt azzal, hogy hátráltatni próbálta a Samsung beruházását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!