Justice Ginsburg: A „liberális oroszlán”, amelyre most szükségünk van

2019. november 28. 17:08

Nehéz elképzelnem a Legfelsőbb Bíróságot Ginsburg nélkül.

2019. november 28. 17:08
Brenda Feigen

„1972-ben az ACLU (American Civil Liberties Union) felkért, hogy vezessem a nők jogairól szóló projektet Ruth Bader Ginsburg akkori professzorral. Mikor megkezdtük a közös munkát, megdöbbentett az a fáradhatatlan elkötelezettsége, hogy a bíróságokon harcoljon a nők egyenlőségéért.”

„Mikor közösen New York-felé repültünk, azt mondtam neki, biztos vagyok benne, hogy kinevezik a Legfelsőbb Bíróságba. Kinevezték – igaz 20 évvel később. Most, mint a Legfelsőbb Bíróság törvényszéki bírója kijelentette, hogy még legalább öt évig a bíróságon marad. Ismerem Ginsburg bírót. Azt mondta nekem, hogy addig nem vonul nyugdíjba, amíg képes a munkavégzésre. És még mai napig is dolgozik - ráadásul nagyon jól.”

„Karrierje során végig motiválta az a meggyőződés, hogy az egyik embercsoport egyenlő jogának megtagadása az összes többi csoport tagjait is érinti. Arra ösztönözte az ACLU-t, hogy tárjon fel olyan eseteket, amelyek rámutattak a férfiak közötti nemi diszkriminációra, mivel azok a nőket is mindig negatívan érintettek. Gingsburg szavaival élve, ez mindig is egy kétélű kard volt.”

„Nehéz elképzelnem a Legfelsőbb Bíróságot Ginsburg nélkül. Nemcsak az egyenlő védelem iránti szenvedélye, hanem a gondos nyelvhasználata is elősegíti az átláthatóságot. (…) Ráadásul, amennyire csak lehetséges, konszenzusra törekszik kollégái között, amely olyan vezetővé teszi, akivel a bírók megállapodásra kívánnak jutni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. szeptember 19. 22:18
Her father was a Jewish emigrant from Odessa, Ukraine, then in the Russian Empire, and her mother was born in New York to Austrian Jewish parents, hát ilyen Ginsburgokra mindig szükség van..
Krupp Skya
2020. február 26. 20:02
Niedermüller Péter bácsira hasonlít csak biztos borotválja a bajuszát.
Mich
2020. február 26. 20:02
Magyarán egy szemellenzős nő-aktivistát akar bejuttatni a Legfelsőbb Bíróságba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!