Villon és Ady, a két lángelme

2019. augusztus 15. 18:33

Egy költő magánélete egy irodalomtanterv összeállításakor nem lehet elsődleges szempont.

2019. augusztus 15. 18:33
Heltai Miklós
Magyar Nemzet

„Francois Villon züllött, erkölcstelen, bűnöző életmódot folytatott, gyilkolt, lopott, mégis, mondtak-e máig érvényesebb költői igazságot a transzcendensben eszmélő emberről a Haláltánc-balladában megfogalmazottaknál? Nekünk, magyaroknak külön gyönyörűség, hogy ezt a költői csodát Faludy György bravúros átköltésében kaptuk ajándékul: Kényúrként éltünk, kontárok voltunk, balgán játszottunk, buján fetrengtünk, kufárok voltunk, tunyán henyéltünk, álszentek »voltunk mindahányan, s az évek szálltak, mint a percek, / véred kiontott harmatával irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!«. Ady Endre A Sion-hegy alatt című versé­ben ugyanez az élet-halál mezsgyéjén gyötrődő gondolat magyar formában szólal meg.

Mármost, minthogy Ady bűnei vélelmezett szabadkőművessége és a szociáldemokraták lapjában (Népszava) megjelentetett versei miatt súlyosabbak Villonénál, a magyar irodalmi tantervből eltávolítása azonnali feladat, ám a harc Villon világirodalmi visszaszorításáért még várhat?

Talán üdvösebb lenne magyar és világirodalmi vonatkozásban is az irodalmi szempontokat tekinteni elsődlegesnek: mond-e valamit a költő életről-halálról úgy, hogy neked is szól, nekem is szól, mert szépen és őszintén mondja? Szövegeinek költőisége, nyelvi gazdagsága alkalmas-e művészi gyönyörűség kiváltására, a gyermekifjú nyelvi-stiláris kifejezőkészségeinek fejlesztésére? Vajon a hozományvadász dzsentri a mindenséggel méretkező ember archetípusa vagy az időtlenségben és határtalanságban helytálló parasztember? És melyiket állítsuk inkább példaként az ideálhiányban szenvedő ifjak elé?

Többet nyom-e a latban a tantervi beválogatáskor a vehemens (egyébként igaz) politikai állásfoglalás és a csaknem egy évig tartó üldöztetés, bujdosás, mint az, hogy a szöveg nem más, mint ennek XX. század eleji, érzelgős köznyelven megfogalmazott elbeszélése?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. augusztus 18. 05:26
Szerintem sem Villon sem Ady NEM AKKORA "NAGY" költő, mint amilyennek bizonyos irodalmárok "kikiáltják". Persze sem egyik sem másik NEM JELENTÉKTELEN! Ezt--a magam számára-- a legnagyobb nyugalommal meg merem állapítani annak ellenére, hogy sem irodalomtörténész sem esztéta nem vagyok. ŐK JELENSÉGEK(!) AZ IRODALOMBAN--JELENTŐS JELENSÉGEK PERSZE--AKIKNEK HATÁSA NAGYOBB, MINT AZ IRODALMI ÉRTÉKÜK, AZT HISZEM.
Szabó A. Imre
2019. augusztus 16. 08:11
Én még sehol nem találkoztam olyan politikai vagy irodalomtudományi nyilatkozattal, ami Adyt száműzni akarná a magyar közoktatásból. Miért is nyilatkozna effélét bárki, amikor Ady a XX. század meghatározó költője volt, nélküle a magyar irodalom messze nem az lett volna, ami lett. Egy zseni volt a faszi, a valaha élt egyik legnagyobb magyar költő. És szimbolikus alak is: a magyar dzsentri válasza a zsidópiacra. :-) Ellenben olyan nyilatkozatokat tucatjával olvashatunk, minthogy: „Magyarországi zsidó szervezetek és szövetségek felszólították a kormányt, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a Nemzeti alaptantervet. Mellőzzék abból Nyirő Józsefet, Sinka Istvánt, Szabó Dezsőt és Wass Albertet, mert nézetük szerint antiszemiták voltak. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatukban kijelentették, a négy író »a gyűlölet, az antiszemitizmus mételyét« terjesztette és terjeszti ma is, ezért »nem fogadható el, hogy a magyar ifjúság oktatásának szerves részét képezzék«. A közleményt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Élet Menete Alapítvány, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Magyarországi Cionista Szövetség, a Nácizmus Üldözöttjeinek Bizottsága és a B'nai B'rith Budapest Páholy jegyzi." vagy éppen „Mély megdöbbenéssel értesültem róla, hogy Tormay Cécileről közteret nevezett el a Fővárosi Közgyűlés. A II. világháború magyar áldozatainak emléke, a kirekesztés, a rasszizmus, és az antiszemitizmus elfogadhatatlanságának erős hite az, amit a XX. század tanulságként kell, hogy jelentsen mindannyiunknak! Alapvető társadalmi és morális feladat, hogy Magyarországon ne lehessen olyan személyről közterületet elnevezni, aki támogatta a numerus clausus fennmaradását, és személyesen köszöntötte a fasiszta Mussolinit, jelezve ezzel a közvélemény számára egyértelmű állásfoglalását a fasizmus eszmeisége felé. Nem lehet számunkra példakép, és nem viselheti közterület sem a nevét annak, aki műveiben zsidózik, uszít és a fasizmus ideológiáját népszerűsíti. Bízva a Főpolgármester Úr eddig is megismert, a rasszizmust szigorúan elitélő hozzáállásában kérem, hogy javítsák ki az elkövetett hibát, amely csak a tájékozatlanság okán fordulhatott elő. Tisztelettel: Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke” de olyasféléket is minthogy „a liberalizmus ellenálló történelmén s korszakos győzelmén kicsorbult Németh László műve”. (Ungvári Tamás: Németh László öröksége. = Kritika, 1995. 6. sz.) És nagyon hosszan idézgethetnék még. Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy Szabó Dezső, Sinka István vagy épp Németh László olyan jelentős és nagy hatású alkotók voltak, hogy nélkülük effektíve értelmezhetetlen volna a magyar irodalomtörténet, akkor talán érdemes volna újra elgondolkodni azon, hogy mely nagyjaink emlékezete van is itt valós veszélyben és kik is veszélyeztetik a magyar kultúra integritását?!
Shlomo Morel, egy igaz ember
2019. augusztus 16. 07:53
Ha Ady izraeli lett volna, mi bizony igen korlátozottan oktatnánk és ismernénk el tehetségét. Sokáig Wagner is tiltva volt nálunk. Magyar szemmel nézve Ady hazaáruló volt.
Vádakat terelő Juhász 2.0
2019. augusztus 16. 07:49
"Francois Villon züllött, erkölcstelen, bűnöző életmódot folytatott, gyilkolt, lopott, mégis....... Mármost, minthogy Ady bűnei vélelmezett szabadkőművessége és a szociáldemokraták lapjában (Népszava) megjelentetett versei miatt súlyosabbak Villonénál, a magyar irodalmi tantervből eltávolítása azonnali feladat. " Hú bammeg , hát idáig süllyedtetek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!