Rossz a sajtónk: mi ezzel a baj?

2019. június 30. 11:37

Magyarország, a magyarok, a magyar kultúra csak akkor érdekes a hatalmas erők által mozgatott nemzetközi médiának, ha abból politikai hasznot húznak.

2019. június 30. 11:37
Náray-Szabó Gábor
Magyar Nemzet

„Még a rendszerváltozás előtt utaztam repülőgépen San Franciscóból Los Angelesbe, amikor a légikisasszony megkérdezte, milyen üdítőt kérek. »No gas«, utaltam a szénsavmentes ásványvízre, mire a mellettem ülő hölgy örömmel felkiáltott: »Maga is magyar?« Két szóból is felismerte eltéveszthetetlen akcentusomat, elmondta, hogy ő Ausztráliában él, érdeklődött az otthoni dolgok iránt, és az úton jót beszélgettünk. Felvillanyozott, hogy nem vagyok egyedül a tengeren túl sem, ezt tapasztaltam szinte mindenütt, ahol csak jártam. Magyarságom külföldön élő honfitársaim számára mintegy garancia volt arra, hogy hasonlóan gondolkozunk, hiszen egy nyelvet beszélünk, közösek a gyökereink, ápoljuk magyar identitásunkat, éljünk akár az anyaországban vagy bárhol a földgolyón. Bár nem a nemzetközi sajtóban, de honfitársaink, ismerőseink, kollégáink között volt hírünk a világban, és általában pozitív.

Huszonöt évvel később felkértek, hogy egy Kínában rendezett konferencián tartsak előadást a magyar gimnáziumokról, és fejtsem ki a véleményemet arról, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia oktatási rendszere, a tanulmányi versenyek és a rakéta sebességével fejlődő fővárosunk pezsgő kulturális élete miként tette lehetővé, hogy jó száz évvel később ezt írhassa egy cseh szerző a tudomány egyik élen járó folyóiratának, a Nature-nek a címlapjára: »A XX. századot Budapesten csinálták«

Nincs mit szégyenkeznünk amiatt, hogy nem eléggé foglalkozik velünk a világsajtó; van olyan vélemény is, hogy a számarányunkhoz viszonyítva lényegesen többet tettünk le a népek asztalára, mint mások. Oka volt a hallgatásnak, mert az ötvenhatos forradalom óta nem jöttek tőlünk szenzációs hírek, csupán egy kis ország voltunk a szovjet birodalomban, mely a legújabb történettudományi kutatások szerint kívül esett az euroatlanti érdekszférán. A forradalom elsöprő lendülete is túlszaladt a nyugati várakozásokon, kényelmetlen lett, hogy állást kellett (volna) foglalni egy csekély jelentőségűnek nyilvánított ügyben, amikor a világ urai mással voltak elfoglalva. Védelem helyett viszont kaptunk szereplési lehetőséget, a Time magazin a magyar forradalmárt az év emberének választotta, de, ahogy Márai Sándor írta: »És minden rendű népek, rendek / Kérdik, hogy ez mivégre kellett«.

Fokozatosan jutottam csak a felismerésre: Magyarország, a magyarok, a magyar kultúra csak akkor érdekes a hatalmas erők által mozgatott nemzetközi médiának, ha abból politikai hasznot húznak. Ha megfelelünk a politikai elvárásoknak, jó a sajtónk.

Azt tapasztalom, hogy az európai választópolgárok legfontosabb vágya a kényelem, a nyugalom, a fogyasztás biztonságos növelése, melynek biztosítását elvárják a szavazataikat elnyerő pártoktól. Nem érdekli őket a kulturális, nemzeti és családi identitás, ezért nem tartanak az iszlám térhódításától, ezért hunynak szemet a kultúra és a nyelv dekonstrukciója, miszlikbe szaggatása és lebutítása felett. Elfogadják a politikai korrektséget, mely valójában az orwelli újbeszél ránk kényszerített formája, mert nem akarják kockáztatni a jólétüket és a nyugalmukat, kerülnek minden konfliktust. Tudományosnak álcázott ideológiával próbálják alátámasztani a család bomlásának szükségszerűségét, a rosszul értelmezett krisztusi szeretet jegyében adják fel önmagukat és kultúrájukat. Ilyen közegben a média ellenséges megnyilvánulásai már-már dicséretnek számítanak, ami jól visszatükröződik az identitásukhoz még ragaszkodó, nyugati újságolvasók kommentjeiből is.

Van okunk aggódni vagy akár szégyenkezni? Csak olyan mértékben, amennyire a kritika megállja a helyét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2019. július 01. 09:39
Az az eufémisztikusan "kritikának" is nevezhető firkászi politikai hazug és túltolt "cselekmény", "teljesítmény", ami 99 éve történt a m rovásunkra, az micsoda? A tökfej médiának a saját történelmi hazugságait kéne először tisztáznia, hogy hitelessége erősödjön. De ezt az ezerrel európázó politikusoknak is meg kellene tenniük, mert a múlt századi, saját maguk ellen vívott két "világháború" emlékével terhelten a mai ájtatoskodó dumáik hiteltelenek.
catalina9
2019. július 01. 09:20
Rossz a sajtónk: mi ezzel a baj?" hát ez attól függ, hogy mi lenne a "jó sajtó" ára. Ez: "...A lap szerint a liberális nyugati újságírók szemében a "jó fiúk" a fiatal radikálisok, a régi kommunisták és a kisebbségiek. A Nyugat számára az egykori Varsói Szerződés országaiban ma a volt kommunisták a kedvenc irányítók, a volt antikommunisták pedig az új ellenség - írta az Investor's Business Daily című, közel 300 ezres példányszámú amerikai üzleti lap. "...A cikk szerint ma a Nyugat azt akarja, hogy párttagok, apparatcsikok és kémek irányítsák Kelet-Európát. Az Egyesült Államok és európai szövetségesei azon dolgoznak, hogy országról országra legyőzzék a népi jobbközép kormányokat, és azokat baloldali, illetve balközép kormányokra cseréljék. Ezzel - írta a lap - az a cél, hogy a NATO számára megfelelő kormányok legyenek hatalmon, valamint hogy gyorsított ütemben adják el a közjavakat a külföldi befektetőknek...." inkább maradjon a rossz sajtó...
Senye Péter
2019. július 01. 07:50
Rebellis ország voltunk. Vagyunk. Leszünk?
pemete jakab
2019. június 30. 22:17
Náray-Szabó Gabika egy elvtelen Orbán-csicska. Mert a Nyugat nagy ekézésben csak egy valamit kerül finnyásan, azt, hogy mi miben is vagyunk előrébb, mint ők. Hát az az igazság: semmiben. És ami érték van itt, azt meg az ilyen seggnyalók devalválják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!