A legősibb mesterség

2017. június 01. 22:00

Puncipolitika című ötrészes sorozatunkban a hazai szülészeti horrort járjuk körül.

2017. június 01. 22:00
Papp Réka Kinga
Kettős Mérce

„Puncipolitika című ötrészes sorozatunkban a hazai szülészeti horrort járjuk körül. Ítélkezés helyett megvizsgáljuk, mekkora pénzbeli és hatalmi tétje van a szülés ellenőrzésének, hogy hogyan gyűrték uralmuk alá a hagyományosan független női bábaszakmát a szülészorvosok, hogy valójában mit tett Geréb Ágnes, mi köze mindehhez Mária Teréziának és a nyelvi ábrázolásnak, és hogy miért kísérti a hazai szülészetet még mindig Semmelweis Ignác szelleme. Sorozatunk második részében meglátjuk, hogyan gyűrte maga alá a modern nyugati orvoslás a legősibb mesterséget.

A szülészorvoslás történetében életmentő felfedezések és soha el nem számolt erőszakesetek sűrűn váltják egymást. A szülés orvosi felügyelet alá vonása anélkül zajlott le, hogy az évezredes bábai tapasztalatokat beépítették volna; a bábák teljes legyűrésééig a szülészorvosi és a szülésznői szakma egészen külön úton fejlődött. A szabad szülésért folytatott mozgalmak szervezőereje a nőemancipáció mellett az orvosok és bábák közötti szakmai és hatalmi feszültség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. június 03. 05:34
Két gyermekem és két unokám született szülészeten minden horror és Geréb Ágnes nélkül. (A mamák elmondása szerint) PRK-nál viszont határozottan érzem a gyermek- és családellenességet.
2017. június 02. 18:06
RékaKinga! Kevered a szülészetet a türelmi zónával! A türelmi zóna a puncipolitika eredménye.
justiceforhungary
2017. június 02. 13:07
a veszélyes idiótáknak zárt osztályon lenne a helyük
kiss.istvan770
2017. június 02. 12:55
Ha utána járna, hogy naponta hány koraszülött baba szorul ellátásra, akkor talán nem hordana össze ennyi szamárságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!