Európából mazsolázók

2016. július 07. 10:27

Brüsszelben érteni fogják az október eleji üzenetet. De nem teljesen úgy, ahogy azt Budapesten hirdetik.

2016. július 07. 10:27
Dési András
Népszabadság

„A régi európai gárdával szemben felsorakozók másként gondolkodnak integrációról és szolidaritásról. Mazsolázni akarnak. Kiveszik ami nekik előnyös, a többitől inkább távol tartják magukat. Bár gazdaságuk helyzetét az európai, főleg a német piactól való függőség határozza meg, tartanak a német túlsúlytól. Egy olyan központosított, egységes szabályok keretében működő Európától, amely számon is kérhet értékeket, szabályokat. A demokráciá­val való zsonglőrködést éppen úgy, mint annak átláthatóságát, hogy mire fordították, kik kapták az unió támogatásait.

Mazsolázni még egy darabig lehet. Brüsszel ellen (u)szítani is. S bár a menekültválságot a miniszterelnök rámenősen arra használta, hogy európai szinten is pozicionálja magát, eközben az ország a perifériára szorult. Távol a magtól, az előbb-utóbb még szorosabbra záruló belső körtől. Távol attól, amire 2003 áprilisában, egy másik népszavazáson a hazai választók közel 84 százaléka igent mondott. Az persze még egy nyugodt időszak, egy másik, sok illúziót keltő EU volt. Az önbecsapási hajlam itt a Kárpát-medencében azonban tizenhárom év elteltével erős. Brüsszelben viszont érteni fogják az október eleji üzenetet. De nem teljesen úgy, ahogy azt Budapesten hirdetik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. július 08. 07:42
sunyi pali, sunyi cikk. A lényeg: "...Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy egy tudatos, baloldalinak mondható szellemi konstrukció megvalósításának a kapujában állunk, ami a nemzetállamokat Európában zárójelbe akarja tenni. Európát elárulták, és ha nem állunk ki érte, akkor ezt az Európát el fogják tőlünk venni, és ez a kontinens többé nem az itt élő polgároké lesz, hanem néhány jól szervezett, nagy pénzt mozgató, a nemzetállamok keretein túl gondolkodó, aktivista, senki által meg nem választott vezető hagymázas álmát teljesíti majd be a következő néhány évben – fogalmazott. Megjegyezte, ha most a Soros Alapítványra gondolnak, az nem indokolatlan..."
TonyKann
2016. július 07. 19:35
Pontosítsunk: 2003-ban szavazásra jogosult 8042272. Részvétel 45% (hibás szavazatok levonva). Igenek száma: 3056027. A lakosság 38%-a szavazott a belépésre, ami azért nem rossz eredmény, de lelkendezésre akkor sem volt ok.
Lolka-Bolka
2016. július 07. 19:27
drukkolsz egy kis kotelezettseg eljaras miatt, mar hitod a pezsgot ahogy az az Zita nevezetu bolsi allat tette annak idejen .....hu de goreny vagy te allat
Héja
2016. július 07. 17:07
A baloldalnak nem a nyelve változott, hanem a nyalás iránya. Volt a moszkvai segg, jött a brüsszeli valag. Édes Istenem... És ezek akarnak kormányozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!