Kárpátalja visszatér?

2016. március 07. 17:46

A szolidaritásvállalásnak is van rendje: először a saját családom, utána a szűkebb közösségem, településem, utána a nemzetem és csak utána mindenki más.

2016. március 07. 17:46
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Mozgástér blog

„Na, akkor most álljon meg a menet! Már megint a posztmodern liberális közbeszéd és emberi jogi dogmatizmus mindent relativizáló és viszonylagossá tevő rémképe sejlik ugyanis itt fel. Leegyszerűsítve: a kárpátaljai magyarok ugyanolyanok, mint a több ezer kilométer távolságból érkező illegális bevándorlók. De nem úgy van az.

Ad 1. A szolidaritásvállalásnak is van rendje: először a saját családom, utána a szűkebb közösségem, településem, utána a nemzetem és csak utána mindenki más. Ebből fakadóan Magyarországnak természetesen erkölcsi kötelessége segíteni kárpátaljai nemzettársainkon. Szociológiai szempontból ugyanakkor egyáltalán nem hagyható figyelmen – és itt különösen ferdít a relativizáló összehasonlítás –, hogy a Kárpátalján élő ruténokkal és ruszinokkal évszázados közös államiság fűzi össze a magyarokat, a kulturális, nyelvi kapcsolódás, kötelék ezért tagadhatatlan és helyzetüket így rendkívüli mértékben megkülönbözteti a több ezer kilométer távolságból érkező, az európaitól és a magyartól gyökeresen eltérő vallási háttérrel és magatartási mintákkal rendelkező, döntő többségükben muszlim arabokétól. Politikai szándék persze nem lehet, hogy az Ukrajnából hozzánk áramlókat arra ösztönözzük, hogy állandó jelleggel telepedjenek le itt: ez Kárpátalja elnéptelenedéséhez, a helyi magyarság drasztikus megfogyatkozásához, ezáltal a térség további elukránosodásához vezetne, ami nyilvánvalóan nem lehet a magyar nemzetpolitika érdeke. 

Ad 2. Az ott élő magyar állampolgárok jogi szempontból természetesen semmilyen szinten nem összehasonlíthatóak az Európán kívülről érkezőkkel, tekintettel arra, hogy előbbiek rendelkeznek egy EU-s tagállam (Magyarország) állampolgárságával, tehát tartózkodási jogcímük legális és nem attól függ, jogosultak-e menekültstátuszra.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2016. március 08. 12:43
a ruszinokkal az van, hogy olyanok mint a kurdok, sokan élnek szlovákiában, meg lengyelországban is, saját államot akarnának, ha hagynák ha választhatnának inkább a szlovákokhoz csatlakoznának, mert ott amúgy is sok ruszin él
békepap
2016. március 08. 01:10
nyilván a kárpátalajai magyarok, ha idejönnek, hazajönnek - szerintem. ha már "ötven-száz ezren" itt lennének, ha csak a magyarokat érinené, tudnánk róla (az ottaniak harmada-kétharmada). maga az állítás sehol soha nem igazolódott, és erre a kedves kormánybloggerünk sem tér ki, pedig miniszterelnökünk állította. most akkor széna vagy szalma?
Palepoli
2016. március 07. 20:59
Ukrajna szétesik, Kárpátalja visszatér Magyarországhoz, és a Kárpátok egy része ismét hivatalosan is magyar lesz, nemcsak érzelmileg. Március végén látogatom meg ottani testvéreinket.
Ellensúly
2016. március 07. 19:16
Bárcsak megérnék bármilyen határmódosítást. Mindig az első lépés a legnehezebb. Szét kell törni azt a megcsontosodott gondolkodást, hogy a történelem véget ért, és a határok többé nem változtathatók meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!